Cazinoul Monte Carlo, unic în mai multe privinţe

ianuarie 10, 2011 in Gambling, Gambling Europa


Cazinoul a avut un rol esenţial în schimbarea de statut a Monaco-ului –odată cea mai săracă ţară a Europei, transformând-o în cea mai importantă destinaţie a înaltei societăţi.

Chintesenţa eleganţei şi a culturii, Monte Carlo se poate lăuda cu orice, de la gambling la locuri istorice şi entertainment de primă clasă. Atracţiile acestui mic stat au tentat de la regi, la staruri de cinema şi turişti, încă de când jocurile de noroc au fost legalizate, în 1863. Legendarul cazino Monte Carlo, o bijuterie a artei “Belle Epoque” este o referinţă de top pentru toţi pasionaţii de jocuri de noroc. Creat de Charles Garnier care a proiectat şi Opera din Paris, clădirea cazinoului este un edificiu magnific prin simpla sa arhitectură. Holul cazinoului Monte Carlo conţine un atrium de marmură cu 28 coloane ionice cu finisaje de bronz şi argint. Sălile de joc sunt superb decorate cu coloane de marmură, ţesături aurite de culoarea mahonului şi candelabre cu cristal de Bohemia.

Pentru jucătorii de cazino sunt puse la dispoziţie 45 de mese de joc. Sălile private nu lipsesc, însă necesită o ţinută adecvată codului de îmbrăcăminte. Este situat în Monte Carlo, deşi locuitorilor din Monaco le este interzis să pătrundă în sălile de joc. Totodată, aici se organizează finalele Turneului European de Poker (EPT).

Există mai multe tipuri de săli în acest cazino: săli Europene (Salons Européens sau Salon Ordinaire) şi săli private (Salons Privés), care sunt bogat decorate cu fresce, basoreliefuri, vitralii, picturi şi sculpturi. Sălile Europene sunt dotate cu aparate de slot, puse la dispoziţia jucătorilor începând cu ora 2 p.m. în timpul săptămânii şi după ora 12 la prânz, sâmbetele şi duminicile. ″Ruleta″ şi ″Roşu şi negru″ (sau trente et quarante) sunt jocuri care se pot juca în fiecare zi după prânz. Taxa de intrare este de 10 euro. Imediat lângă sălile Europene se găseşte Pink Salon Bar, al cărui tavan înfăţişează femei goale fumând. Saloanele private oferă ruletă europeană, ruletă englezească, ″trente et quarante″, ″chemin de fer″, blackjack, craps şi ″punto banco″. Din noiembrie până în mai, jocurile încep de la 3:00 p.m., iar din iunie până în octombrie de la 4:00 p.m. în cursul săptămânii şi la 3:00 p.m. în weekenduri. ″Punto banco″ se joacă doar după ora 10:00 p.m., iar intrarea este 20 de euro. Clubul Englezesc oferă jocuri de blackjack şi ruletă englezească, după ora 10:00 p.m. Cazinoul are de asemenea, un salon special pentru jucătorii de poker pe sume mari.

Actuala gamă de sloturi a cazinoului din Monte Carlo este complet nouă. Colecţia totală ce însumează 220 de aparate, oferă cea mai variată gamă de jocuri şi de pariuri din întreaga Europă.

Apropierea Monte Carlo-ului de Riviera Franceză este un alt motiv pentru care este considerat terenul de joacă al celei mai elitiste categorii sociale, iar pariul minim în acest prestigious loc este de 5.000 $.

Complexul nu găzduieşte doar săli de joc, ci şi Grand Théâtre din Monte Carlo, o operă, o casă de balet şi este sediul principal pentru compania de balet ″Les Ballets″.

Cazinoul pe micile ecrane

James Bond, fictivul spion britanic şi protagonistul seriilor Bond atât pentru cărţi cât şi pentru filme este adesea asociat cu strălucitorul cazino Belle Epoque  al Monaco. Acesta a fost un model pentru primul roman Bond al lui Ian Fleming, Casino Royale (1953), ‘Royale-Les-Eaux’ fiind o staţiune fictivă pe stilul Monte Carlo. Adevăratul Monte Carlo şi al său cazino au fost alese ca locaţii de filmare pentru filmele James Bond, Never Say Never Again şi Golden Eye.