Industria de gambling din Europa de Est, în cădere liberă
ianuarie 20, 2011 in Exclusiv, Wog
Piaţa jocurilor de noroc din Europa de Est atârnă de un fir de aţă. Operatorii din industrie au resimţit un puternic şoc odată cu modificarea legislaţiei în această regiune. Dacă în România Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 77/2009 încă mai are ecouri, în statele vecine acţionarii au pus deja lacătul pe businessurile lor de milioane de euro.
Sute de mii de angajaţi, lăsaţi pe drumuri
În Ucraina, vara lui 2009 a fost fatală pentru întreaga industrie. Discuţiile pentru înăsprirea legislaţiei gambling-ului au început din 2007, când mai mulţi operatori şi-au relocat businessurile din Rusia în spaţiul ucrainean, împinse de restricţiile apărute la Kremlin. Un incendiu la o sală de jocuri, din mai 2009, în urma căruia au decedat nouă persoane, a făcut scrum gambling-ul de la Kiev. Evenimentul a grăbit interzicerea acestor activităţi pe tot teritoriul ţării. Astfel, la 23 iunie Viktor Yushchenko, preşedintele ucrainean, semna legea care avea să topească toate afacerile din lumea jocurilor de noroc. Suspendarea activităţilor din domeniu la nivelul întregii ţări avea să îngroaşe numărul şomerilor. Potrivit lui Grigory Trypulsky, vicepreşedintele Asociaţiei Operatorilor de Jocuri de Noroc din Ucraina, prin această măsură legislativă circa 200.000 de persoane au rămas fără joburi.
Companiile din industrie, care au fost obligate să-şi suspende activitatea, vor cere compensaţii considerabile de la statul ucrainean şi intenţionează chiar să se adreseze Comisiei Europene. În prezent, autorităţile de la Kiev au în plan să urmeze exemplul Rusiei şi să relocheze cazinourile în Crimeea.
“Cocktail-ul Molotov” al lui Putin
Bombă cu efect întârziat. Astfel s-ar putea descrie situaţia industriei de gambling de la Kremlin. “Cocktail-ul Molotov”, aruncat de fostul preşedinte, Vladimir Putin, în 2006, a explodat trei ani mai târziu. Actualul prim-ministru al Rusiei a hotărât, în urmă cu patru ani, să mute cazinourile din Moscova la peste 6.000 de kilometri distanţă de capitală, în patru zone izolate ale ţării. Varianta exilului era una sinucigaşă pentru afecerile operatorilor de jocuri de noroc întrucât niciuna dintre zone nu era pregătită pentru o asemenea modificare. Deşi proprietarii cazinourilor au mizat pe veniturile pe care industria le genera anual la bugetul de stat, peste un miliard de dolari, atât primul ministru, cât şi protejatul său, preşedintele Dmitri Medvedev, nu şi-au modificat decizia. În urma acestei măsuri sute de mii de angajaţi din domeniu şi-au pierdut locurile de muncă.
Unii operatori au găsit, însă, o portiţă de scăpare. Şi-au reorganizat activitatea în cluburi de poker, mai mici, permise de legislaţie. Mizând pe câştiguri reduse, şefii cazinourilor au ales să îşi continuie afacerile, chiar şi la un volum mult mai mic. Această metodă nu s-a dovedit a fi benefică şi pentru angajaţii rămaşi pe drumuri. Numărul posturilor create, mult mai mic decât cel al personalului calificat în domeniu, a fost doar o picătură de apă în valul de concedieri.
Când doi se ceartă, Belarus câştigă
După schimbările apărute în domeniu în Ucraina şi Rusia, preşedintele belarus Alexander Lukasenko mizează pe industria jocurilor de noroc pentru a scoate ţara din criză. Profitând de restricţiile legislative impuse în ţările vecine, Lukasenko a declarat că prin susţinerea gamblingului local va acumula sume importante la bugetul de stat. Mai mult, preşedintele belarus vizează poziţia de lider în gambling-ul regional prin descentralizarea businessurilor din domeniu, prin protecţia jucătorilor şi prin transparenţa activităţii financiare a unităţilor. Pentru a evita greşelile Ucrainiei şi Rusiei liderul de la Minsk are în plan monitorizarea permanentă a fluxurilor financiare din toate unităţile.
Campionatul European de Fotbal, susţinut de gambling-ul polonez
Gambling-ul polonez, sponsorul neoficial al Campionatului European de Fotbal din 2012. Pentru asigurarea costurilor necesare evenimentului sportiv, pe care Polonia îl va găzdui împreună cu Ucraina, guvernul premierului liberal Donald Tusk a găsit ca soluţie mărirea taxelor aplicate industriei de gambling poloneze. În ciuda faptului că impozitele pe jocuri de noroc în Polonia erau cele mai mari din Europa, iar profitul net anual nu depăşea 1% din cifra de afaceri de 5 miliarde de euro, noua reglementare legislativă de la 1 ianuarie 2010 a înăsprit şi mai mult condiţiile de desfăşurare a activităţii.
Intențiile premierului Tusk vizează reducerea numărului de slot machines cu 20% – 25% şi izolarea lor doar la nivelul caziourilor. Schimbările aduse de noua lege prevăd, de asemenea, mărirea taxei lunare de operare a unui aparat de joc electronic de la 180 de euro la 480 de euro. Reînnoirea licenţelor cazinourilor se va face în condiții mai restrictive. Astfel, licența va avea o valabilitate de doar șase ani și va fi permisă funcţionarea unui singur cazinou la 650.000 de locuitori.
Noile reglementări şi restricţii impuse vor duce la pierderi importante în bugetele acestor ţări sau vor muta afacerile operatorilor de jocuri de noroc în zone cu o legislaţie mai accesibilă, ajutând astfel la dezvoltarea regiunilor şi la crearea de noi locuri de muncă.