Loteria europeană la nivel global – Loteria Franceză

ianuarie 8, 2011 in Exclusiv, Wog


Loteriile există încă de pe vremea când Columb a decis să-şi îndrepte pânzele către lumea nouă. Însă nu doar loteriile ilegale, care se mai păstrează încă în câteva oraşe, ci cele legale, controlate de agenţiile guvernamentale locale.

Astăzi, există multe loterii peste tot în lume. Europenii s-au bucurat de ele chiar de pe vremea ilustrului conducător roman, Nero, care a domnit între anii 54 şi 68 d.H.

Prima loterie cunoscută din Franţa, a fost creată de Regele Francis I, în jurul anului 1505. După prima sa încercare, acestea au fost interzise timp de două secole şi au reapărut la sfârşitul secolului 17, în două forme. Una de ″loterie publică″ pentru municipalitatea din Paris (denumită şi Loterie de L’Hotel de Ville) şi una de ″loterie privată″ pentru ordinele religioase, îndeosebi pentru călugăriţele din mănăstiri.

Loteriile au devenit repede una dintre cele mai importante resurse pentru congregaţiile religioase din secolul al XVIII-lea, şi au contribuit la reconstrucţia sau construirea a 15 biserici din Paris, printre care şi St. Sulpice şi Le Panthéon. La începutul secolului, Regele a încercat să evite finanţarea ordinelor religioase dându-le dreptul să conducă loteriile, dar cum sumele generate deveniseră foarte mari, în a doua jumătate a secolului s-a iscat o adevărată luptă între Monarhie şi Biserică pentru controlul loteriilor. În 1774, Monarhia – cu precădere Madame de Pompadour -a fondat Loterie de L’École Militaire, pentru a cumpăra ce e azi Champ de Mars din Paris şi pentru a construi o Academie Militară care avea să fie urmată de Napoleon Bonaparte; în acelaşi timp, toate celelalte loterii au fost interzise cu 3 sau 4 excepţii minore. Loteria a devenit cunoscută mai târziu sub numele de Loterie Royale de France. Chiar înainte de începutul Revoluţiei Franceze din 1789, veniturile acestei loterii erau echivalentul a 5 şi 7 % din totalul veniturilor franţuzeşti.

De-a lungul secolului al XVIII-lea, filozofi ca Voltaire, precum şi câţiva pastori, s-au plâns de faptul că loteriile exploatează săracii, subiect care a generat multe dezbateri, fie orale sau scrise, legate de caracterul moral al loteriei. Toate loteriile (inclusiv cele de stat), erau blamate de idealiştii Revoluţiei Franceze, care le vedeau ca pe o metodă folosită de cei bogaţi, pentru a-i înşela pe cei săraci.

Jocul Loteriei Naţionale Franceze, cunscut sub numele de LOTTO, a fost lansat în 1936, fiind condus de La Française des Jeu – o organizaţie deţinută în proporţie majoritară (72%) de către stat. Încă de atunci, La Française des Jeux a deţinut monopolul pe majoritatea jocurilor de acest gen din Franţa, inclusiv a loteriilor. Au fost cazuri în care s-au raportat cazuri de execuţii prin ghilotină în Franţa, făcute ca o loterie. Se spune că de capul fiecărei persoane ce urma să fie excutată , se ataşa un număr, iar după execuţii, călăul alegea unul dintre capete; cei ce aveau acel număr, câştigau premii (de regulă mici ca valoare); fiecare număr avea de la 3 pâna la 5 cifre.

De la lansarea sa, s-au dat peste 4,1 miliarde de premii, 7.900 de jucători devenind multimilionari în sistemul monetar vechi (franci), şi peste 15 au devenit multimilionari de la introducerea monedei euro, în 2002.

Jocul în sine constă în selectarea a 6 numere, de la 1 la 49, iar extragerile se fac de două ori pe săptămână, miercurea şi sâmbăta. În timpul extragerilor, 7 bile sunt alese de aparatul Lotto, cele 6 numere şi un număr bonus, suplimentar. Pentru a câştiga premiul cel mare, un jucător trebuie să fi ales corect toate cele 6 numere. Premii de valoare mai mică sunt disponibile şi pentru cei care au ales mai puţine numere decât cele extrase, după cum urmează:

Premiu Cum câştigi
Jackpot Coincid 6 numere
2 Coincid 5 numere+ bonus
3 Coincid 5 numere
4 Coincid 4 numere + bonus
5 Coincid 4 numere
6 Coincid 3 numere + bonus
7 Coincid 2 numere

Orice persoană peste vârsta de 16 ani are dreptul legal de a juca la Lotto în Franţa, iar participarea este directă. Pentru a juca individual, trebuie completat un bilet de lotto, unde poţi alege pâna la 10 numere odată. Se poate opta ca, pentru aceleaşi numere, să fie valabile două, trei, sau cinci extrageri consecutive.

Dacă doreşti să joci mai mult de 6 numere pentru a-ţi mări şansele de câştig, poţi face asta folosind opţiunea de joc multiplu (Jeu Multiple). Asta îţi permite să alegi 7, 8, 9 sau 10 numere şi vei genera 7, 28, 84 sau respectiv 210 intrări.

Fie că un jucător alege să joace şase numere (Jeu Simple) sau mai multe (Jeu Multiple), ei pot fie să îşi aleagă propriile numere, fie să lase loteria să genereze aleator numere pentru ei.