Aprecierea matematica si Rata orara de castig

februarie 20, 2011 in Wog

David Sklansky ne arata in acest capitol cat de important este pentru un jucator de poker sa stie sa foloseasca statisticile matematice si evaluarea corecta a sanselor de castig.

Aprecierea matematica este suma pe care un pariu il va avea in medie de a castiga sau pierde. Este un concept extrem de important pentru un jucator, pentru ca ii arata cum sa evalueze cele mai multe probleme de joc. Utilizand aprecierea matematica este totodata cea mai buna cale de a analiza cele mai multe situatii din poker.

Aprecierea matematica in poker

Jocurile de poker pot fi analizate si prin prisma aprecierii. Poate va ganditi ca un anumit joc e profitabil, dar cateodata poate ca nu este asa deoarece un alt joc alternativ e mult mai profitabil. Sa zicem ca aveti un full house intr-o mana de cinci carti. Jucatorul de dinainte pariaza. Stiti ca daca plusati, acel jucator va plati. Deci plusarea pare a fi cea mai buna solutie. Insa, cand plusati, ceilalti doi jucatori de dupa dumneavoastra se vor retrage cu siguranta. Pe de alta parte, daca platiti cu sec, sunt sanse bune ca ceilalti doi jucatori de dupa dumneavostra sa plateasca si ei. Deci prin plusare, castigati o suma, dar doar prin plata cu sec castigati dublu. In concluzie, platirea cu sec are cea mai pozitiva apreciere de castig, deci este cel mai bun mod de a juca.

Iata o situatie similara, dar putin mai complicata. Cu ultima carte dintr-o mana de stud de sapte carti, faceti culoare. Jucatorul de dinainte, pe care il cititi ca are doua perechi, pariaza, si mai este un jucator dupa dumneavoastra, pe care stiti ca l-ati batut in trecut. Daca plusati, urmatorul jucator se va retrage. Mai mult decat atat, chiar si cel care a pariat se poate retrage daca are intr-adevar doua perechi; dar daca el ar face un full house, va plusa. In acest moment deci, a plusa nu numai ca nu va aduce o apreciere pozitiva, ci din contra, e de fapt un joc cu apreciere negativa. Pentrru ca daca jucatorul care a pariat initial are un full house si pluseaza, jocul va costa dublu decat daca platiti cu sec re-plusarea lui si pe jumatate daca aruncati cartile.

Mergand mai departe cu acest exemplu: daca nu va iese culoare pe ultima carte si jucatorul de dinainte pariaza, puteti da raise catorva oponenti! Urmarind logica situatiei daca a-ti face  intr-adevar culoare, urmatorul jucator va da fold, iar daca primul jucator are doar doua perechi, si el se va arunca. Chiar daca jocul are apreciere pozitiva (sau mai putin negativa decat a da fold) depinde de sansele pe care le primiti pentru banii dumneavoastra – adica marimea pariului mainii – si de estimarea sanselor ca primul jucator sa n-aiba un full house ci doar doua perechi. Facand aceasta din urma estimare cere, desigur, abilitatea de a citi mainile si pe jucatori, pe care le voi discuta in capitolele de mai tarziu. La acest nivel, aprecierea devine mult mai complicata decat cand doar dadeati cu banul.

Aprecierea matematica poate totodata sa arate ca un joc de poker este mai putin neprofitabil decat altul. Daca, de exemplu, credeti ca veti avea o medie de 75 de centi de pierdut, inclusiv cel de dinainte, jucand o mana, ar trebuie sa continuati sa jucati pentru ca e mai bine decat sa va aruncati cartile daca cel de dinainte e un dolar.

Un alt motiv important pentru a invata aprecierea este pentru ca va da un sentiment de calm si seninatate spre a castiga sau a pierde un pariu. Atunci cand faceti un pariu bun sau un fold bun, veti stii ca ati castigat sau salvat o anumita suma pe care un jucator inferior n-ar fi castigat-o sau salvat-o. Este mult mai greu sa faci acel fold daca esti suparat ca ati fost depasit la o mana. Totusi, banii pe care-i salvati printr-un fold sau sec se adauga la castigurile serii sau lunii. Eu chiar imi obtin placere dintr-un fold bun, chiar daca am pierdut potul.

Doar tineti minte ca daca mana a fost inversata, oponentul va va plati cu sec si, dupa cum vom vedea cand vom discuta despre Teorema Fundamentala a Pokerului in capitolul urmator, aceasta este un avantaj. Ar trebui sa va bucurati cand apare situatia aceasta. Ar trebui chiar sa dobanditi satisfactie din pierderea unei sesiuni cand stiti ca ceilalti jucatori ar fi pierdut mult mai mult cu cartile dumneavoastra.

Rata orara de castig

Dupa cum este sugerat in exemplul cu aruncatul banului la inceputul acestui capitol, rata orara este strans legata de apreciere si este un concept extrem de important pentru jucatorul profesionist. Cand intrati intr-un joc de poker, ar trebui sa incercati sa evaluati cam cat credeti ca veti castiga pe ora. In general va trebui sa va bazati evaluarea pe judecata proprie si experienta, dar puteti utiliza si cateva metode matematice. De exemplu, daca jucati la egalitate si vedeti ca trei jucatori pun 10$ si apoi cer doua carti, ceea ce este un joc foarte slab, va puteti spune ca de fiecare data cand ei joaca 10$, pierd in medie 2$. Ei fac asta cam de opt ori pe ora, ceea ce inseamna ca acei trei jucatori planuiesc sa piarda cam 48$ pe ora. Dumneavoastra sunteti unul dintre cei patru jucatori care sunt cu apoximatie egali si drept urmare voi cei patru jucatori va planuiti sa impartiti cei 48$ pe ora, ceea ce va aduca cam 12$ pe ora de fiecare. Rata dumneavostra orara in acest caz este pur si simplu partea dumneavoastra din pierdea totala per ora a celor trei jucatori slabi din joc.

Bineinteles, in cele mai multe dintre jocuri nu puteti fi atat de precis. Chiar si exemplul de mai sus, alte variabile pot afecta rata dumneavoastra orara. In plus, cand jucati intr-o zona publica sau privata unde dealerul intrerupe potul, trebuie sa deduceti fie regula casei sau costul pe ora de scaun. In salile de jocuri de carti din Las Vegas regula este de obicei 10% din fiecare pot pana la un maxim de 4$ in jocurile mai mici de stud cu sapte carti si 5% din fiecare pot pana la un maxim de 3$ pentu jocurile mai mari de stud cu sapte carti, pentru jocurile de Texas Hold ’em, ca si in cele mai multe dintre celelalte jocuri.

Pe termen lung, castigul de ansamblu al unui jucator este suma aprecierilor sale matematice in situatii individuale. Cu cat mai multe jocuri efectuati cu o apreciere pozitiva, cu atat mai mare este potentialul castig. Cu cat mai multe jocuri efecutati cu o apreciere negativa, cu atat mai mult veti pierde. Drept urmare, trebuie aproape de fiecare data sa incercati sa faceti jocul care va maximizeaza aprecierea pozitiva sau minimeaza aprecierea negativa pentru a maximiza rata dumneavoastra orara.

De indata ce v-ati decis care este rata dumneavoastra orara, ar trebui sa realizati ca ceea ce faceti este un castig. Nu mai jucati in maniera traditionala. Nu ar mai trebui sa fiti nerabdator sa aveti o zi buna sau suparat cand aveti una rea. Daca jucati regulat, ar trebui sa simtiti ca este mai bine sa jucati poker facand 20$ pe ora, capabil sa intrati si sa iesiti cand doriti, decat sa munciti opt ore sa faceti 15$ pe ora. Sa va ganditi la poker ca la ceva stralucitor e foarte rau. Trebuie sa va ganditi ca doar muncti ca un jucator de poker care nu este neaparat nerabdator sa castige gramezi de bani. Daca castigi, castigi. In schimb, nu veti fi suparat daca pierdeti mai mult. Daca se intampla, se intampla. Dumneavoastra jucati doar pentru o anumita rata orara de castig.

Daca ati estimat corect rata dumneavostra orara, castigurile dumneavoastra eventuale vor aproxima ratele dumneavoastra orare proiectate multiplicate de numarul total de ore jucate.

Avantajul dumneavoastra vine nu numai din a detine carti mai bune, ci si din a juca in situatii cand oponentii dumneavoastra ar juca incorect daca ar avea cartile dumneavastra si invers. Suma totala de bani care-i costa intr-un joc incorect, in conditiile in care dumneavoastra jucati pefect, minus costul mesei, este suma de bani pe care-o veti castiga. Diversele greseli pe ora facute de oponentii dumneavoastra ii vor costa o anumita suma de bani. Daca s-ar inversa mainile, n-ati face aceste greseli, si diferenta consta in rata dumneavoastra orara. Asta este tot. Daca ei ar juca o mana impotriva dumneavoastra intr-un mod diferit de felul in care dumneavoastra ati fi jucat-o de cinci ori intr-o ora, si daca este o greseala in medie de 2$, aceasta reprezinta un castig de 10$ pe ora pentru dumneavoastra.

Asumand ca jucati perfect este, desigur, o ipoteza. Putini jucam perfect tot timpul, daca asta ne dorim. Mai mult decat atat, e important sa realizam ca nu este un mod in particular sa jucam o mana de poker asa cum se intampla in jocul de bridge. Din contra, trebuie sa va reglati in functie de oponenti si sa aveti un joc variabil, chiar si in fata acelorasi oponenti, dupa cum vom explica in capitolele urmatoare.

In plus, cateodata e corect sa joi incorect! Puteti, de exemplu, sa jucati din adins slab un joc doar pentru a castiga intr-o mana viitoare sau runda viitoare de pariuri. Puteti totodata sa jucati intr-o maniera mai putin optima contra unor jucatori mai slabi care au numai o suma limitata pentru a o pierde sau cand aveti fonduri limitate. In aceste cazuri nu e corect sa va jucati cu maruntis. N-ar trebui sa plusati la maxim ca o favoare mica. Ar trebui sa va aruncati la maini care sunt la limita platii cu sec. V-ati redus rata orara dar v-ati asigurat victoria. De ce sa dati jucatorilor mai slabi sanse sa devina norocosi si sa renunte la castiguri mari sau sa devina norocosi si sa va „arda” daca aveti un buget limitat? Veti castiga in continuare jucand mai putin optim. Doar ca va dura mai multe ore.

Ar trebui sa incercati sa evaluati majoritatea jucatorilor de poker in termenii ratei dumneavoastra orare anticipate prin a observa ce greseli fac oponentii dumneavoastra si cat ii costa greselile acestora. Nu stati intr-un joc cu o rata orara proiectata insuficienta decat daca credeti ca jocul se va imbunatati – fie pentru ca asteptati cativa jucatori mai slabi sa soseasca in curand sau pentru ca unii jucatori buni din joc au o tendinta sa joace mai prost dupa ce pierd. Daca acesti jucatori buni castiga oricum, ar trebui sa va retrageti daca puteti. Totodata, cateodata e bina sa continui intr-un joc cu o rata orara proiectata slaba din motive politice – nu vreti sa primiti o reputatie cum ca jucati doar cand castigati cel mai bine. O astfel de reputatie va poate face dusmani, sa va coste bani pe termeni lung sau chiar sa va fie interzis sa participati la anumite jocuri.