Big Six, strămoșul ruletei de astăzi

mai 9, 2011 in Wog

Jocul Big Six, cunoscut inițial sub denumirea de ”Roata Norocului” sau ”Roata Banilor”, este și astăzi inclus în oferta cazinourilor din întreaga lume. Originile sale provin încă din timpul luptelor, când soldații victorioși jucau la roată lucrurile confiscate de la dușmanii învinși. Pentru a evita conflictele dintre subalterni, comandanții îi încurajau să folosească acest joc pentru rezolvarea disputelor. Mai târziu, roata a devenit una dintre cele mai populare atracții ale carnavalurilor de altădată.  Una dintre variantele acestui joc a condus la apariţia ruletei.

Tradiţia a fost păstrată pănă în zilele noastre, iar roata a ajuns în oferta de joc a multor cazinouri din lume și a fost chiar și obiectul unor concursuri televizate în multe ţări.

Cum se joacă?

Acest joc de noroc a cunoscut diferite abordări de-a lungul timpului. Inițial soldații înfigeau o suliţă în pământ lângă roată, ca punct de referinţă, şi fiecare participant la joc îşi făcea un semn între cele două segmente ale roţii. Roata era învârtită tare, iar soldatul al cărui semn era cel mai apropiat de punctul de referinţă câştiga premiul, fără să mai fie nevoie să lupte. Pentru că această metodă i-a făcut să uite de săbii, foştii soldaţi şi-au adus noul joc la festivalurile săteşti, la care se celebra recolta.

Astăzi roata este divizată în segmente, separate între ele de ace. Fiecare segment are asociat cu câte un număr. În cadrul jocului, roata este învârtită de către crupier, iar segmentul câştigător este indicat printr-un ac fixat pe o bucată flexibilă de cauciuc sau de piele, care se mişcă de-a lungul separatoarelor dintre segmente, ceea ce creează un efect de fricţiune şi contribuie la încetinirea roţii.

De asemenea, există şi alte variante ale jocului, cum ar fi cele împărţite în segmente, ce folosesc diferite simboluri şi au mize diferite.

Cea mai cunoscută variantă a Roţii Big Six, în special în cazinourile din Statele Unite ale Americii, este cea cu simbolurile bancnotelor de 1, 2, 5 şi 20 de dolari, plus alte două simboluri, de obicei un joker şi logo-ul cazinoului, acestea două fiind reprezentate doar o singură dată pe roată. Jucătorii pariază pe simboluri şi fiecare bancontă plăteşte miza înmulţită cu valoarea bancnotei.

Jokerul şi logo-ul plătesc de 40, respectiv de 40 sau de 45 de ori, miza jucată, în funcție de regulile cazinoului.

Roata are 54 de segmente în cazinourile din SUA şi 52 în Australia, care reprezintă şase grupuri din cele șase mize principale. Numărul de segmente din fiecare grup este indirect proporţional cu mizele pe care le oferă. Astfel, cu cât miza este mai mare, cu atât numărul de segmente de pe roată este mai mic. Obiectul jocului este acela de a ghici care grup de segmente de pe roată va ajunge în dreptul indicatorului, la oprirea roţii. Se poate paria pe unul sau mai multe numere în acelaşi timp.

Avantajul cazinoului sau proporţia de mize pe care operatorul de jocuri de noroc se aşteaptă să le câştige la acest joc este una dintre cele mai mari dintre toate jocurile de cazinou. Statisticile arată că alături de jocul de Keno, Roata Big Six aduce mai mult noroc cazinoului, decât jucătorului. Avantajul casei este de la 11% la 24%.

Specialiștii jocurilor de noroc susțin că la un asemenea avantaj, cele mai mari șanse de câștig la Big Six le au tocmai cei care nu joacă deloc. Roata este preferată, în majoritatea cazurilor, de cei care intră pentru prima dată într-un cazinou pentru că nu presupune cunoștințe specifice pentru a juca. Pentru a învinge totuși statisticile, sunt indicate pariurile pe segmentele cu 1 și 5 dolari, care includ cazinoul la cel mai mic avantaj. De regulă, la acest joc nu se pariază sume mari.