Dragoș Buriu: “Original este cuvântul cheie al afacerii mele”

mai 12, 2011 in Interviuri

Cu o experiența vastă in gambling si mai cu seamă in slot-machines, Dragoș Buriu ne oferă viziunea sa asupra gamblingului românesc, ne vorbește despre businessul pe care-l adminstrează și ne dezvăluie planurile sale de viitor.

1. Care a fost primul dumneavoastră contact cu industria gamblingului? Ce anume va atras la această?

Pentru a raspunde cat mai corect la această întrebare trebuie sa ma întorc în copilarie. Am luat contact cu primul slot la vârsta de 10 ani când în drum spre școala treceam printr-o camera unde se construiau sloturi. Pot spune că am fost prezent într-o formă sau alta la evoluția gamblingului în Romania de la primul slot cu role mecanice pâna la ultimele tipuri de video slot pe care le vedeți acum în cele mai mari cazinouri. Am fost atras de acest domeniu deoarece era relativ nou in România si pentru ca a permis unui tanăr sa se dezvolte foarte rapid. De asemenea este un domeniu care imi permite să călatoresc foarte mult și să cunosc oameni și culturi diferite. Gamblingul modial este într-o continuă schimbare și în acest mod am încercat întotdeauna să mă adaptez și să anticipez ceea ce se va întampla in România.

2. Care este oferta de produse Newton Slots pentru anul 2011?

În ultimul an și jumatate am trecut printr-un proces de schimbare totală a portofoliului de produse și pot spune că am reușit cu succes să contruiesc o bază de furnizori care îmi permite să ofer 99% din produsele de actualitate . Printre acestea pot enumera sloturi ca Gaminator , Hotspot Platinum , King Kong Cash , Cash Fever , Apex dar și sisteme de control prin GPRS si sisteme de Jackpot cu patru praguri de caștig.

3. Care sunt direcțiile de dezvoltare pe care le va urma compania dumneavoastră în acest an?

Personal am două obiective în acest an, deși în direcții diferite. Unul dintre obiective este relocarea spațiului de producție în București. Am luat această decizie pentru a avea un control mai bun al calitații produselor dar și datorită accesului pe care îl voi avea la forța de muncă din domeniu pe care o oferă capitala. Prin asta sper să pot rezolva unele carențe de calitate cu care ne-am mai confruntat în trecut dar și sa avem un timp de raspuns mai rapid când vine vorba de service. La nivelul actual de taxare este important să înțelegi cat de important este pentru un operator ca slotul pe care l-a achiziționat să nu aiba momente în care sa nu funcționeze. Un alt obiectiv și mai important ar fi lansarea unui casino online având ca bază una dintre cele mai populare platforme din lume. Experiența pe care am acumulat-o in ultimii doi ani în acest domeniu destul de nou m-a îndreaptat într-o anumita direcție pe care sper sa o pot urma cu succes. Așa cum spuneam mai devreme, cheia succesului este continuă adaptare în domeniu și deschiderea fața de tot ce este nou și din punctul meu de vedere domeniul online reprezintă viitorul.

4. Prin ce se diferențiaza compania dumneavoastră de celelalte firme de pe același segment? Care sunt principalele atuuri ale Newton Slots?

România reprezintă cu succes industria de gambling din lume. Există firme ce și-au creat propriile sloturi , există firme ce au dezvoltat sisteme de jackpot și de control și există firme  care produc și recondiționeaza sloturi. Să zicem că Newton Slots reprezintă cu success ultimele două categorii. Pe lânga toate acestea aș adaugă atenția deosebită pe care o acordăm colaboratorilor noștri și implicarea mea personală in orice tip de problemă.

5. Cum ați descrie în acest moment piața de gambling din România?

Pot spune cu tarie faptul că pieței de gambling în România îi lipsește coeziunea. Am fost una dintre persoanele care a luptat activ, împreună cu AOPJNR , împotriva acelor prevederi din OUG77/2009 care loveau direct în operatorii de nivel mic și mediu . Am constatat cu tristețe cum unii operatori au preferat să constate pasiv cum le este afectată afacerea și implicit viața. În acest moment există cinci asociații diferite în acest domeniu care ar fi de dorit să gaseasca tot mai des obiective comune pentru care sa se alieze. Totuși apariția acestei legi a avut și un efect pozitiv și anume unul de triere a operatorilor din domeniu. Contactul constant pe care îl am cu organizatorii din România îmi permite să afirm cu încredere că au ramas pe piață operatorii serioși, profesioniști și care privesc aceasta afacere pe termen lung.

6. Care este nivelul de performanța al echipamentelor de joc din România ?

Aici trebuie să fac o distincție clară între București și provincie. Cand vine vorba de București avem de-a face în mare parte cu operatori profesioniști ce dețin sloturi cu valori cuprinse între 3.000 euro și 15.000 euro. Un asemenea nivel de echipare le permite sa atingă o medie  mare de încasări. Sper ca și in provincie lucrurile sa meargă în aceeași direcție. Am constatat cu surprindere că o parte din operatori au ridicat nivelul la care fac investiții în acest domeniu, consecința a faptului că unele sloturi au un potențial de încasare mult mai mare decat altele. Un alt aspect pe care aș vrea să îl ating este dispariția lenta dar sigură a programelor contrafacute. Operatorii au înțeles că o investiție pe termen lung necesită eliminarea tuturor riscurilor și responabilitate fața de jucător. Personal susțin această tendința și ma voi asigura că Newton Slots va fi întotdeauna de partea celor ce vor dori să migreze către produse originale.

7. Care sunt principalele obstacole pe care le intampinați în prezent în desfășurarea activității? Ce impact a avut criza economica asupra businessului dumneavoastră?

Criza economică din pacate a coincis cu decizia Ministerului de Finanțe de a schimba cadrul legislativ în iunie 2009. În contextul unor încasari mai mici și a unei creșteri de 4,7 ori a taxei, operatorii s-au gândit din ce in ce mai puțin la investiții. Totuși ultima parte a anului 2010 a oferit o surpriza. Operatorii au constatat că având sloturi mai performante își pot mari încasarile și pot atrage noi clienți. Newton Slots se axeaza exclusiv pe vânzarea sloturilor originale și are în portofoliu produse ale ATRONIC , IGT, WMS dar cu predominanța ale NOVOMATIC. Având în vedere că acesta din urmă este lider absolut în domeniul încasarilor, pot spune ca lucrurile au evoluat în bine pentru noi.

8. Care sunt planurile dumneavoastră de viitor ținând cont de realitațile pieței românești de gambling din 2011, inclusiv modificările legislative?

Obiectivul meu principal în acest domeniu a fost deja atins. Direcția pe care am adoptat-o în 2009 este cea corectă și probabil am învațat foarte multe despre ce înseamnă respectul pentru munca altora. Voi continua să ma dezvolt în această direcție și am încredere că lucrurile vor merge numai în bine. În ceea ce privește cadrul legislativ , am avut parte de o nouă surpriză la începutul acestui an. Deși nivelul taxei era deja la limita suportabilitații, a fost introdusă obligativitatea eliberarii de bilete pentru participarea la joc. Din păcate realitatea noastra este diferita de cea a Ministerului de Finanțe și aceasta va trebui suportată tot de operatori mai devreme sau mai târziu. Lupta pentru jucatori este atat de mare încât nimeni nu își poate permite luxul de a-l taxa pe jucator la intrarea în sală deoarece vecinul a doua zi va suporta din buzunar costul doar pentru a-și creea un avantaj.

9. Credeți că principala problemă este nivelul de taxare ?

Nu aș spune ca nivelul de taxare este principala problemă cu care se confrunta operatorii români. Relația directa pe care o am cu colaboratorii noștri îmi faciliteaza accesul la multe informații sensibile, cum ar fi faptul că în România există o vasta piața neagra de operare, tolerată de cele mai multe ori de autoritațile locale de control. Este dureros pentru un operator de bună credință să constate cum o parte din încasările cu care își plătește taxa se pierd în favoarea celor ce operează jocuri fară licența. Acest fapt îi afectează pe operatori în mod direct și pe producatori în mod indirect dar mai ales afectează bugetul de stat care pe deoparte pierde încasări iar pe de altă parte risca să piardă o parte din operatorii licențiați ce se confruntă cu această concurența neloială.

10. Care este sfatul pe care l-ați da operatorilor din România?

Să fie consecvenți și dacă se poate mai uniți. Concurența de pe teren nu trebuie sa creeze antipatii. Trăim într-o societate democratica, sau cel puțin asta credem… Concurența este normală și ar trebui să împinga către performanță nu catre ură. Lucrurile ar fi putut sta diferit acum pentru noi toți daca știam să luptam împreună. Nu vreau să inchei într-o notă negativistă. Sper că lucrurile vor merge în bine și că operatorii ramași vor reuși să se adapteze noilor condiții. Le urez succes cu toată sinceritatea !