Filipine, viitoarea capitală a jocurilor de noroc?

mai 11, 2011 in Stiri, Wog

Filipine, un jucător posibil în industria asiatică a gambling-ului. O țară săracă vrea să atragă turiștii străini prin intermediul jocurilor de noroc. Marii jucători de pe acest segment au anunțat că vor deschide centre de entertainment în această țară, ceea ce va transforma Filipine într-un concurent viabil în turismul asiatic.

Japonia, Singapore, Taiwan, Coreea de Sud și Macao ar putea fi detronate de pe harta turistică a gambling-ului internațional odată cu inaugurarea marilor proiecte. Iar ambiția filipinezilor țintește destul de sus. Ei vor anual peste 15 milioane de chinezi, în special pe cei amatori ai jocurilor de noroc. Producătorul de slot machines Aruze, Crown Casinos, MGM Mirage, Harrah’s Entertainment, dar și un partener al concernului Wynn Resorts sunt câteva dintre companiile mari care sunt interesate să se extindă în cele patru centre de divertisment, ce vor fi dezvoltate în Filipine. Investițiile în fiecare proiect se vor ridica la cel puțin un miliard de dolari, potrivit reprezentanților Philippine Amusement and Gaming Corporation (Pagcor), instituție a statului care controlează și reglementează jocurile de noroc.

Potrivit unuia dintre operatorii de profil, Filipine are un mare avantaj, ce nu poate fi găsit în țările bogate. Un prim aspect care i-a determinat pe asociații companiei să investească în această țară a fost dimensiunea plajelor filipineze. Potrivit acestuia, nicio altă țară din zonă nu dispune de un număr atât de mare de stațiuni pe litoral. Iar Boracay, insula tropicală aflată la circa 300 de kilometri de Manila, este cu siguranță o atracție majoră și, totodată, o locație perfectă pentru deschiderea unui cazinou.
La aeroportul internațional Ninoy Aquino funcționează deja o subsidiară a operatorului de jocuri de noroc Megaworld. Pagcor a mai acordat licențe și grupului SM, deținut de omul de afaceri Henry Sy, și pentru Bloomburry Investments Holdings Inc, controlat de Enrique Razon, dar și producătorului japonez de echipamente electronice Aruze. Aceștia cedează 25% din veniturile lor brute către Pagcor.

Avantajele cazinourilor din Filipine
Potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt al concernului Bloomburry, circa 50% din veniturile unui operator de jocuri de noroc provin de la slot machines. Totodată, acesta a declarat că în unele cazuri, în special de sărbători, filipinezii se înghesuie la jocurile electronice. De asemenea, oficialul Bloomburry consideră că noile cazinouri vor atrage încă 15.000 de filipinezi.
Un renumit om de afaceri din Filipine susține că pasiunea pentru jocurile de noroc este un mecanism auto-regulator într-o economie în care industria nu are un randament ridicat. Mai mult, declarațiile sale sunt susținute și de datele băncii centrale filipineze, care arată că exporturile din acest stat au depășit cu puțin pragul de 10% în ultimii ani, în timp ce importurile au crescut cu peste 21%. În contextul declinului producției centrele de entertainment, care includ cazinouri, ar putea susține dezvoltarea economiei prin crearea a noi locuri de muncă. Iar turismul de gambling ar  putea aduce și mai mulți bani la bugetul de stat.

Deși ar putea susține economia, dezvoltarea gambling-ului a atras deja criticile reprezentanților religioși. Guvernul filipinez, atras de sumele mari ce ar putea fi  investite în țară, vrea să beneficieze de potențialul industriei jocurilor de noroc. Cu toate acestea, autoritățile vor ca investițiile să fie direcționate către complexuri integrate, nu doar pentru construirea de hoteluri și cazinouri. Dezvoltatorii Entertainment City vor ca proiectul lor, ce va fi inaugurat în 2014, să rivalizeze cu centrele de entertainment din Macao și Singapore. Actualul președinte al Pagcor, Cristino Naguiat, a declarat că industria cazinourilor din Filipine poate deveni un adevărat generator de venituri. Potrivit acestuia și guvernul este mult mai deschis la ideea dezvoltării unor cazinouri și centre de divertisment, în special în insula Palawan, cât și în cel de-al doilea oraș ca dimensiune, Cebu.

Investitorii sunt de părere că datorită peisajelor fabuloase, care să atragă cât mai mulți turiști străini, Filipine ar putea deveni noua capitală a jocurilor de noroc, astfel că mizează sume tot mai mari pentru devoltarea unor afaceri.