Gambling-ul australian, motorul dezvoltării turismului

mai 9, 2011 in Wog

Industria jocurilor de noroc din Australia, un pilon esențial în dezvoltarea turismului. Gambling-ul local este recunoscut ca un furnizor cheie în infrastructura turismului și a restaurantelor, fapt care ridică profilul Australiei în topul destinațiilor turistice. Această infrastructură sprijină, de asemenea, evenimente internaționale majore, precum Australian Grand Prix, the Spring Racing Carnival sau Hopman Cup.

Cazinourile australiene, pariuri câștigate de operatori

Dintr-un total de peste 49 de milioane de clienți, peste 1 milion de turiști străini au făcut circa 2,4 milioane de vizite în cazinourile australiene, în 2007 – 2008. În acest exercițiu fiscal numai turiștii de pe plan internațional, care au și jucat în cazinouri, au cheltuit 4,9 miliarde de dolari în Australia. Mai mult, potrivit statisticilor vizitatorii străini, care nu au jucat în cazinouri, au cheltuit cu aproape 50% mai puțini bani pe ținuturile australiene.

Potrivit companiei Allen Consulting Group, cazinourile au virat la bugetul australian sub formă de taxe și impozite 1,2 miliarde de dolari, sumă care reprezintă 30% din veniturile lor, obținute în exercițiul fiscal 2007 – 2008.

Creștere continuă. Începând cu anul fiscal 2002 – 2003 și până în 2007 – 2008, veniturile cazinourilor au crescut cu aproximativ 5% anual, de la 3,1 miliarde de dolari până la 4 miliarde de dolari. Aceste rezultate favorabile i-au determinat pe operatori să își extindă businessurile. Investițiile prognozate pe acest segment se ridică la 1,6 miliarde de dolari până în luna iunie 2011.

Revenire spectaculoasă

După un an extrem de dificil, operatorul de cazinouri Crown a raportat o evoluție semnificativă. Potrivit rezultatelor publicate la finele anului financiar, la 30 iunie 2010 grupul a raportat un profit net de 292,3 milioane de dolari, față de pierderea de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, înregistrată la sfârșitul anului fiscal 2008 – 2009. Și anul fiscal 2010 – 2011 a debutat într-o notă optimistă. În primele șapte săptămâni de activitate veniturile din jocurile de noroc au crescut la subsidiarele australiene, Burswood Entertainment Complex (Perth) și Crown Melbourne, cu 4%, iar volumul consumului din segmentul non-gaming a evoluat cu 14%.

Reguli pentru un joc responsabil

Pierderile australienilor la jocurile de noroc au pus pe jar autoritățile. Pentru a sprijini jocul responsabil, prim-ministrul australian Julia Gillard vrea să facă presiuni asupra industriei jocurilor de noroc pentru a adopta noi tehnologii pentru slot machines. Conform acestei propuneri, aparatele trebuie să fie prevăzute cu limite pre-stabilite, iar jucătorul trebuie să precizeze câți bani își dorește să parieze la acel joc electronic. Decizia premierului vine pe fondul datelor alarmante, care arată că în anul fiscal 2008 – 2009, încheiat la 30 iunie 2009, oamenii au jucat 10,5 miliarde de dolari australieni (n.red. – aproximativ 9,8 miliarde de dolari americani) la slot machines în baruri și cluburi și alți 1,4 miliarde de dolari australieni (n.red. – circa 1,3 miliarde de dolari americani) la jocurile electronice din cazinouri.

Entertainment pentru toți

Cele 13 cazinouri australiene au o ofertă de jocuri foarte diversificată, pentru toate gusturile. Astfel, clienții pot juca Aruze Blackjack, Baccarat și Mini Baccarat, Big Wheel, Blackjack, Caribbean Stud, Casino War, Craps, Pai Gow, Matchmaker, Four Card Poker, Poker, Pontoon, Roulette și Rapid Roulette, Sic Bo și Rapid Sic Bo, Three card poker, Hold’em, Vegas Star Baccarat, Vegas Star Blackjack sau Vegas Star Roulette.

Însă, pentru cei care nu vor să încerce experiența jocurilor de noroc, operatorii nu s-au axat doar pe publicul lor țintă și au venit și în întâmpinarea celorlalți turiști prin oferirea unor alternative de entertainment, ce nu provin din sfera gambling-ului. Rezultatele din exercițiul fiscal 2007 – 2008 arată că doar 78,2% din veniturile totale ale cazinourilor sunt generate de jocuri de noroc. Segmentele food & beverage, serviciile de cazare, rent & leasing și entertainment-ul completează veniturile operatorilor. Astfel, cazinourile sunt integrate în complexe de divertisment, pe placul tuturor turiștilor.