Limbajul jocurilor de noroc

mai 9, 2011 in Wog


Ai avut vreodată ocazia să intri într-un casino și să îți treacă pe la urechi tot felul de termeni pe care nu îi înțelegi? Te-ai așezat la o masă de joc și ai auzit o abordare precum ”ochi de șarpe” pe care ai luat-o drept insultă? Referitor la sistemul de joc online, cunoști terminologia pe care o folosesc ceilalți utilizatori? Dacă nu, este timpul pentru un curs de termeni specifici! Mai jos găsești termenii pe care trebuie să îi cunoști. Aceasta este o listă care te ajută să înțelegi mai bine limbajul jocurilor de noroc, fie că ești începător, fie că ești un veteran al jocurilor de noroc.

G

Gambler

Gambler poate avea mai multe înțelesuri- poate caracteriza o persoană care pariază bani. Poate fi, de asemenea, sinonim cu maniac. Acest gen de gambleri sunt considerați ”fish” (vezi numărul anterior al revistei). Poate însemna un jucător de poker cu experiență, un profesionist. Potrivit lui Doyle Brunson, gambler reprezintă porecla pentru jucătorul de poker ajuns la cel mai înalt nivel de experiență. Acesția pot câștiga sume impresionante de bani în cadrul unor jocuri cu mize foarte mari.

Gamblers Anonymous

Un grup de susținere a persoanelor cu probleme legate de gambling.

Gap Concept

Conceptul Gap este un termen introdus de David Sklansky. Este un concept de strategie a jocului referitor la faptul că ai nevoie de o mână mai bună pentru a face call la o plusare preflop din partea unui adversar decât atunci când tu eşti cel care face plusarea iniţială. „Gap” este, drept urmare, diferenţa dintre valoarea pariului unei mâini cu care un jucător va face call la o plusare şi valoarea mâinii cu care acest jucător va paria. În pokerul de turneu, mizele au o valoare foarte mare. Orice jucător este liber să încerce un steal, dar pentru plusare este nevoie de o mână mult mai bună, întrucât nu poţi câștiga o mână preflop necontestată.

Gay Waiter

O mână de start ce conține o damă și un trei.

German Virgins

Două cărți de 9 ca mână de plecare se numește German Virgins, întrucât ”nine (nouă)” din limba engleză înseamnă ”nu” în limba germană. Așa că atunci când spui ”nouă, nouă” în engleză, în germană înseamnă ”nu, nu”.

GG

Termen folosit de majoritatea jucătorilor pentru a caracteriza un ”joc bun”.

Ghost Dog

Cărți de 4 şi 7 cu fața în jos care fac pereche sau nu.

Golf Bag

Culoare de trefle.

Grease

Mituire

Grinder

Un jucător semi profesionist care își asigură o mare parte din existență din jocul de poker, deși suma acumulată nu este impresionantă. Un grinder poate obține venituri rezonabile din jocurile cu miză mică și medie, dar nu poate acumula sume mari în cadrul jocurilor cu mize mari.

Gross Winnings

Câștigul brut (mize plus câștiguri)

Gutshot

Remiză la chintă. Un astfel de exemplu este o mână cu următoarele cărți- 8, 9, J, Q, cu scopul de a se completa cu un zece.

H

Half-Hacked

În cadrul jocului de poker Hold ‘Em, în timpul unui showdown sau după un bluff, jucătorul câștigător arată doar o singură carte adversarului și o aruncă pe cealaltă.

Hammer

Cărți de 7 și 2. ”Dropping the hammer” se referă la jucătorul care câștigă cu cea mai slabă mână de start.

Hand

Se referă la cărțile pe care le ai în mână, sau la tot ceea ce se petrece în timpul jocului pornind de la amestecarea cărților din pachet.

Heads Up

Se referă la situația în care pentru marele câştig se bat doar doi jucători. De exemplu, un joc între doi adversari este un joc heads up. Un alt exemplu de ”heads up” este atunci când un jucător contribuie la câştig și celălalt plusează. Câştigul este ”heads up” la flop întrucât doar doi jucători contribuie la pot.

High Card

High Card înseamnă a deține o mână de poker care nu are nimic special. Jucătorul nu are nici straight (chintă), nici flush (culoare), nici pereche. Mâna lor de poker se referă doar la cea mai mare carte pe care o dețin. Un jucător cu o mână formată din A, K, J, 7, 5 un atu ar fi asul, în timp ce celelalte sunt cărți mari, dar fără pereche.

High Roller

Un jucător care pariază sume mari de bani.

High Society

Argou folosit pentru a caracteriza jetoane în valoare de 10.000.000 de dolari

Hilton Sisters

La mâna de start jucătorul primește două dame.

Hit

A cere o altă carte. Cartea cerută se numește de asemenea, hit.

Hockey sticks

Un număr de doi șeptari ca mână de start.

Holding Your Own

A juca fără a pierde sau a câștiga.

Hole Card

Cartea cu față în jos pe care dealerul o primește în timpul unei partide de blackjack. În jocurile de poker Hold’em şi Stud, aceasta reprezintă cartea cu față în jos oferită fiecărui jucător.

Hooks

O pereche de Juveţi.

House

Camera de joc sau cazinoul unde se desfășoară jocul. De asemenea, reprezintă și ”casa” unde se fac operațiunile.

Hot Streak

O perioadă norocoasă cu multe câștiguri.

Hourly Rate

Acest termen reprezintă cât câștigă sau pierde un jucător pe parcursul unei ore. De exemplu, să presupunem că cineva pierde 100 $ la jocul de poker după 20 de ore de joc. Rata pe oră este de – 5$. De asemenea, se referă și la pariurile cele mai mari pe oră. De exemplu, dacă jucătorul care a pierdut 100$ cu o limită de 1-2 $, înseamnă că pierderea a fost de fapt de 50 de mize mari în 20 de ore. Rata acelui jucător poate fi -2.5 mize mari pe oră.

I

Idiot End

Acest termen se referă la jucarea unei mâini până se obține o chintă. De exemplu, dacă jucătorul deține 4, 5 și flopul (a doua rundă de pariu) este 6, 7, 9, trebuie să joci mâna pe o chintă foarte mică. Dacă primește un 8, jucătorul va pierde în fața adversarului cu o carte de 10.

Implicit Collusion

Într-un turneu în cadrul căruia, dacă, de exemplu, doar primii 5 jucători sunt serviți și mai rămân 6 (dintre care ultimul are o miză foarte mică), implicit collusion determină toți jucătorii de la masă să ceară flat call (sec) în așa fel încât să elimine miza cea mai mică și să ducă mâinile la finish. Această strategie nu este niciodată menționată la masă, ci doar se presupune.

Inside Bets

Un pariu de ruletă plasat pe orice număr sau combinație de numere.

Insurance

”Insurance” este oferită atunci când cartea pe care o are dealerul în față este un As. Jucătorul își poate asigura pariul. În cazul în care dealerul are blackjack, asigurarea se dublează. În cazul în care dealerul nu are blackjack, pariul este pierdut.

ITM

Termen foslosit pentru ”în mijlocul câștigului”.  O poziție de finish în cadrul unui campionat de poker suficient de bine poziționat ca și posibilitate de plată.