Limbajul jocurilor de noroc

mai 9, 2011 in Wog

Ai avut vreodată ocazia să intri într-un cazinou și să îți treacă pe la urechi tot felul de termeni pe care nu îi înțelegi? Te-ai așezat la o masă de joc și ai auzit o abordare precum ”ochi de șarpe”, pe care ai luat-o drept insultă? Referitor la sistemul de joc online, cunoști terminologia pe care o folosesc ceilalți utilizatori? Dacă nu, este timpul pentru un curs de termeni specifici! Mai jos găsești termenii pe care trebuie să îi cunoști. Aceasta este o listă care te ajută să înțelegi mai bine limbajul jocurilor de noroc, fie că ești începător, fie că ești un veteran al jocurilor de noroc.

Ma

Abreviere pentru Multiple-Action Blackjack. La acest tip de joc clientul primește cărți o singură dată, iar mâna crupierului este jucată de mai multe ori, dar păstrează prima carte. Regulile de la jocul standard de Blackjack se aplică și la acest stil de joc.

Main Pot

Expresia este sinonimă pentru potul central. Atunci când există alte pariuri, ele se plasează în pot(uri) secundar(e) şi sunt disputate între jucătorii rămaşi. Poturile secundare apar când un jucător face all in.

Make

A face cărţile, echivalent cu a le amesteca.

Maniac

Un jucător care face pariuri, plusări şi blufuri într-un mod foarte agresiv. Un maniac adevărat nu este un jucător bun. Totuşi, jucătorii care au ocazional comportamentul unui maniac pentru a-şi descumpăni adversarii sunt foarte periculoşi.

Manque

Termen de orgine franceză, sinonim cu Low Bet, care reprezintă pariul minim la ruletă în cazinourile de tip live game.

Mark

Termenul indică persoana care a fost sau urmează să fie înșelată.

Marked Cards

Cărţi care au fost deteriorate, illegal, în aşa fel încât valoarea lor să poată fi citită de pe spate.

Martingale

1. Una dintre cele mai vechi metode de pariere progresivă existentă la jocul de Blackjack sau la ruletă. Prin aceasta se solicită jucătorului să dubleze valoarea pariului său după o mână pierdută și să urmeze în acest ritm până când obține o mână câștigătoare, rezultând un profit egal cu valoarea pariului inițial. Însă, prin folosirea acestui sistem pe termen lung este imposibilă obținerea unui câștig.

2. Termenul este folosit adesea pentru orice sistem care impune creșterea pariului după o mână pierdută. Aceasta nu este, însă, o metodă care să garanteze câștigul în orice formă.

Match Play

O promoție a cazinoului, unde jucătorii primesc jetoane speciale, cu care pot paria. Când câștigă cu acestea, clienții sunt plătiți cu jetoanele uzuale ale cazinoului.

Maverick

Numele unei dame şi al unui valet proprii. Fie că au aceeaşi culoare sau nu.

Mechanic

Un trişor care manipulează pachetul de cărţi. Termenul este folosit petru a indica pe cineva care manevrează cărţile într-un mod necinstit, cum ar fi un trişor care împarte cărţile de dedesubt în locul celor de deasupra pachetului (de unde se împart de fapt), sau de la mijloc, sau împarte începând cu a doua carte de deasupra pachetului, sau care amestecă în mod fals cărţile pentru a le aranja într-o modalitate predeterminată sau care ascunde cărţile, ori foloseşte alte tipuri de metode de trişare, precum manipulara cărţilor şi alunecarea mâinii. Sinonim cu artist.

Meet

Termen sinonim cu call.

Middle Pair

La partidele cu flop, expresia se folosește atunci când un jucător face pereche cu una dintre cărţile sale proprii şi cartea din mijloc de la flop.

Middle Position

Undeva între early şi late position într-o rundă de pariere (locurile cinci, şase, şapte din stânga button-ului).

Mini Baccarat

Cunoscut şi sub numele de Punto Banco, acesta este o variantă a renumitului joc Baccarat. Diferenţa dintre cele două consta în faptul că Punto Banco nu oferă opţiuni de joc, ci se desfăşoară după o schemă predefinită. Numele provine de la părţile implicate în joc. Astfel, punto este jucătorul, iar banco, bancherul sau crupierul, dacă se joacă într-un cazinou de tip live game.

Minimum Buy-In

Cea mai mică sumă cu care poţi începe o partidă.

Miscall

O declaraţie verbală incorectă, cu privire la valoarea unei mâini.

Misdeal

O greşeală în deal-ul unei mâini care determină amestecarea cărţilor şi un nou deal.

Miss

Actul de a nu fi capabil de a face o mână pe draw când se împart cărţile finale pentru un jucător.

Missed Blind

Un pariu forţat care nu este plasat atunci când îi vine rândul.

Mites And Lice

O mână care constă din două perechi, treiari şi doiari.

Mneumonics

Mijloace mentale folosite pentru a-şi aminti lucruri. La Hold’em, de obicei jucătorii au nume corespunzătoare cărţilor proprii, ca Big Slick sau Maverick.

Money at Risk

Bani care au fost rulați și care pot fi pierduți.

Money Management

Expresia este folosită adesea de jucători pentru a descrie modul de administrare al bankroll-ului (n.red. – suma maximă pe care jucătorul și-o permite să o piardă fără să-și destabilizeze bugetul). Pentru jucătorul care nu folosește sistemul de numărare a cărților la Blackjack, acest termen reprezintă stabilirea unui minim de pierdere la care trebuie să se oprească sau câștigul dorit. Pentru cei care pot număra cărțile, termenul face referire la importanța bankroll-ului, a riscului de ruină și utilizarea strategiei de pariere Kelly (n.red. – această metodă presupune parierea unui procent din bankroll, echivalentă cu avantajul împărțit la variația rezultatelor posibile).

Money Plays

Expresia este folosită de crupier pentru a semnala șefului de sală că un jucător pariază bani cash, fără să îi schimbe în jetoane, cu aceeași valoare. De asemenea, exprimarea poate fi folosită și de jucător atunci când vrea să îi spună dealerului că nu dorește să îi schimbe banii în jetoane.

Monster

O mână de valoare foarte mare. Într-un turneu, un jucător care începe să acumuleze jetoane după ce a avut un stack mic este considerat un “monster”.

Muck

1. Teancul de cărţi aruncate şi arse din faţa dealerului.

2. Se foloseşte şi ca verb, reprezentând faptul că un jucător şi-a aruncat cărţile fără să le arate nimănui.

Multiple Deck

Expresia este folosită pentru jocurile care folosesc mai multe pachete de cărți, de obicei, Blackjack.

Must-Move

Pentru a proteja partida principală, la deschidere, într-o situaţie în care jucătorii de la o a doua partidă trebuie să se mute la prima.