Pai Gow, străvechiul spirit chinezesc care face jocul de poker mult mai distractiv

mai 9, 2011 in Wog

Acest joc asiatic tradiţional se joacă cu piese care arată precum cele de domino. Pentru o mai buna înțelegere, a fost introdusă o versiune americană ce utilizează cărţile de joc obişnuite, iar rangurile mâinilor au fost adaptate la modelul mâinilor din jocul de poker.

 Jocul de poker Pai Gow este o combinaţie a vechiului joc chinezesc de Pai Gow şi poker. Pao Gow înseamnă “realizează nouă”. În China antică, termenul P’ai era folosit şi pentru cărţi şi pentru piesele de domino. Acelaşi termen reprezenta ambele obiecte, întrucât în China nu exista nicio diferenţă între cele două. Chinezii au început să îl  joace cu mii de ani în urmă, utilizând piese de domino. În modernism, Pokerul Pai Gow a devenit o atracţie extraordinară pentru jucătorii din zone precum California sau Nevada. În timp ce oamenii obişnuiau să joace Poker Pai Gow cu piese de domino, în versiunea americană a jocului erau utilizate cărţi de joc obișnuite. Pokerul Pai Gow se bazează pe aceleaşi coordonate de joc ca şi multe alte jocuri de cărţi. De cele mai multe ori, cei care învaţă acest joc, devin jucători împătimiți.

Pokerul Pai Gow se joacă cu 52 de cărţi de joc şi 1 joker. Jokerul poate juca rolul unui as sau wild card pentru completarea unor mâini precum straight, flush sau straight flush. Jocul se desfaşoară pe o masă de blackjack cu maxim 6 jucători şi un bancher. Jucătorii joacă împotriva bancherului. În cele mai multe cazuri, cazinoul are rolul de bancă, deşi jucătorii pot să crediteze jocul dacă doresc. Este nevoie să aibă suficienţi bani pentru a acoperi toate pariurile celorlalţi jucători. Cazinoul colectează un procent de 5 %  din toate pariurile căștigătoare.

Pentru începerea jocului, jucătorii trebuie să plaseze pariurile în funcţie de minimul mesei. La rândul său, dealerul îşi va împărţi cele şapte cărţi în două mâini şi le va aşeza cu faţa în sus. Acest lucru se face indiferent de numărul de jucători de la masă. Dealerul aruncă zarurile  pentru a stabili cine primeşte prima mână.

Jucătorii văd cele 7 cărţi pe care le-au primit şi le aşază într-o mână de 2 şi una de 5. Mâna de 2 cărţi se aşază în faţă, iar mâna de 5 cărţi în spatele ei. Dacă ambele mâini bat cele două mâini ale dealerului, jucătorul câştigă. Dacă jucătorul câştigă cu o mână şi pierde cu cealaltă, jocul se încheie cu un “Push” şi nu există niciun căştigător. Dacă oricare dintre mâinile jucătorului are aceeaşi valoare ca cele ale dealerului este “Egalitate” şi dealerul câştigă. Dacă cele două mâini ale dealerului bat ambele mâini ale jucătorului, acesta din urmă pierde.

În momentul în care jucătorul stabileşte mâinile, valoarea mâinii de 5 cărţi trebuie să fie întotdeauna mai mare decât valoarea mâinii de 2 cărţi. Dacă jucătorul face o greşeală şi mâna de 2 cărţi este mai mare, este “Foul” şi jucătorul pierde automat. Atunci când cazinoul are rolul de bancă, dealerii trebuie să stabilească mâinile ţinând cont de anumite reguli, numite “House Way”. Dacă jucătorul nu este sigur de modalitatea de a îşi stabili mâna, poate ruga dealerul să procedeze conform principiului “House Way” – Regula Casei. Acest lucru împiedică jucătorul să facă anumite greşeli.

Într-adevăr, Pai Gow este o altă variantă de poker. Se poate spune că Pai Gow urmează în mare parte regulile de blackjack, unde jucătorii joacă împotriva bancherului şi nu unul împotriva celuilalt.