Piața de gambling se va așeza pe un făgaș normal de la sine

mai 9, 2011 in Interviuri

Regula numărul 1: Dacă vrei să supraviețuiești, încearcă să te perfecționezi!

 O prezență discretă, Avi Barel, CEO al Maxbet, rămâne încrezător în ceea ce privește dezvoltarea industriei jocurilor de noroc, după o perioadă marcată de criza economică, 2012 fiind anul în care lucrurile vor căpăta o turnură normală. Ingredientele “magice” ale unei afaceri de succes sunt: personal calificat, atutudine flexibilă și cunoștințe întemeiate, toate dezvăluite într-un interviu pentru revista Casino Inside. La prima vedere acestea sunt lucrurile obișnuite, dar rezultatul e garantat.

 Care este rețeta secretă a Maxbet?

 Rețeta constă în faptul că am putut crea un mediu de lucru bun pentru întregul staff, cu manageri de primă mână în business. Acești manageri pun mult suflet și pasiune în ceea ce fac. La finalul zilei, acesta este lucrul care face diferența între noi și alte companii.

Un alt ingredient extrem de important în industria jocurilor de noroc este flexibilitatea. Noi funcționăm într-o industrie extreme de dinamică, în care nu există suficient personal calificat. Compania trebuie să aibă flexibilitate în luarea deciziilor de fiecare zi, altfel totul se duce pe o pantă negativă. A face greșeli este o coordonată a procesului, și, paradoxal, a reprezentat un ingredient necesar pentru succesul companiei Maxbet. Deși sunt tineri, managerii noștri sunt responsabili pentru deciziile pe care le iau și ne mândrim cu asta. Trebuie să știm când și cum să dăm mână liberă managerilor și să fim convinși că vor lua cea mai bună decizie, chiar în momentele de criză, mai ales că vorbim aici de beneficiul companiei.

În al treilea rând, calificarea are, de asemenea, un rol foarte important în această afacere. Cunoștințele nu se adună într-o singură zi. Sunt rezultatul unor studii și schimbări multiple. Maxbet are o lungă istorie în acest domeniu, iar managerii au acumulat multă experiență, precum și multe cunoștințe ce se reflectă în produsul final.

Într-adevăr, una dintre satisfacțiile cele mai mari este să observ diferența dintre cunoștințele managerilor noștri față de managerii altor companii. 

 Care sunt diferențele dintre compania dvs. și alte companii care oferă același tip de servicii?

În esență, am putut crea, în opinia clienților, mult mai multe săli de joc decât competitorii noștri. Ne-am stabilit un target foarte exact – să fim cu un pas înaintea competitorilor, și să fim atât de eficienți încât să nu poată nimeni să țină pasul cu noi. Acest lucru se reflectă mai ales în noile produse sau în noile sisteme din cazino. Într-adevăr, când vine vorba de echipamante, “cele mai bune jocuri din lume” nu este doar un slogan, ci un target propus a fi atins și depășit în fiecare zi, pentru a face cele mai bune produse în domeniu.

 În al doilea rând, ne concentrăm atenția asupra SIP wide – zona de Jackpot. Sistemul este unul dintre cele mai avansate și, pe de o parte, ne oferă posibilitatea de a da clienților noștri cele mai bune șanse de câștig, și, pe de altă parte, să creăm o gamă mult mai atractivă de săli de joc. În esență, strategia de marketing condusă de Sorin Georgescu, Managerul General, și Ioana Bazavan, Manager de marketing, a reprezentat piesa de rezistență a companiei, detasându-se de altele din acest domeniu. La capitolul evenimente – pe care le oferim în fiecare lună – nu ne depășește nimeni.  

Toate acestea înseamnă că ai noștri clienți știu că aici, la Maxbet, pot găsi cele mai bune equipamente de slot, jackpot, bonus club, un sistem progresiv și nu numai în România, ci oriunde în lume, acolo unde Maxbet activează. Ne interesează fiecare detaliu. Ne concentrăm să devenim din ce în ce mai buni. Acesta este un proces continuu de perfecționare pe care nu îl vedem și la alte companii să se manifeste cu o asemenea intensitate.

 Care sunt cele mai mari obstacole cărora trebuie să le faceți față?

 Criza financiară ne determină să căutăm scuze și cauze. Unele sunt corecte, altele, nu.

Eu spun cu sinceritate că, în privinţa anumitor aspecte, legislația referitoare la industria jocurilor de noroc este rezonabilă și corectă. Alte aspecte, ca în alte domenii, cer o atitudine activă de bunăvoinţă şi cooperare pentru a le îmbunătăţi. Eu cred cu tărie în concurenţa pe o piaţă liberă unde, dintr-un anumit punct de vedere, nu i se poate cere guvernului să vină cu soluții magice în perioadele financiare de dezechilibru, dar, în egală măsură, operatorii de jocuri au dreptul să corecteze şi să adapteze acele elemente care sunt necesare a se a ajusta.

Un alt obstacol major cu care se confruntă industria îl reprezintă impozitul de 25% pe câştigurile individuale. Vreau să cred că o soluţie rezonabilă se poate găsi între asociaţiile de profil şi Ministerul de Finanţe în beneficiul tuturor.

Pe lângă asta, taxele de joc nu sunt exagerat de mari sau de mici decât în alte domenii, și, în general, răspund cerințelor acestei piețe dincolo de toate controversele, care stau la baza acestei crize economice. Este adevărat că taxele – tva ul și impozitele, contribuțiile către stat – sunt ridicate, dar nu se aplică doar industriei jocurilor de noroc, ci tuturor domeniilor din România.  

Astazi, piedica principală – criza financiară – nu ține de nimeni și nimic. Pe termen scurt, companiile care-şi doresc să reziste pe piată, trebuie să reducă drastic cheltuielile, iar operatorii de jocuri sunt de acord că, pe termen lung, cea mai importantă problemă ce trebuie abordată nu o reprezintă cheltuileile, ci veniturile. Acestea sunt relativ scăzute şi depind, într-un fel sau altul, de mediul economic care afectează toți investitorii în același fel. Cred că piața se va regla de la sine. Dacă vrei să supraviețuiești, trebuie să te perfecționezi! Aceasta este regula numărul 1.

 Cum apreciați atitudinea autorităților în ceea ce privește activitatea de pe piața neagră?

Din punctul meu de vedere, acest lucru nu reprezintă o mare problemă pe piața de gambling din București. Cred că în afara Bucureșiului problema este mai mare. Cei care doresc să respecte industria, va alege o companie autorizată în domeniu. Fenomenul există, dar nu va afecta principalul curent de activitate al industriei jocurilor de noroc.

 În România, ca și în alte țări europene, se vorbește despre “jocul responsabil”. Cum contribuie Maxbet la acest concept?

 Nu este responsabilitatea unei anumite companii să creeze un sistem de reglemetare a problemei în domeniu. Acesta este un program inițiat de guvern, împreună cu mai multe asociații din industria jocurilor de noroc, dar care nu există încă pe deplin în România.

Pentru a dezvolta un astfel de concept este nevoie de implicarea mai multor instituții și de cooperare, pentru a combate problema și a găsi soluții. Așa ceva nu se poate realiza doar cu aportul unei singure companii. Întregul concept trebuie să fie o colaborare cu autoritățile, pe de o parte, și asociațiile cazinourilor, pe de altă parte.

 Cum afectează criza economică afacerea Maxbet și care sunt așteptările pentru anul 2011?

 Vom încerca să găsim un echilibru în cadrul nevoilor actuale în aşa fel încât costurile companiei să fie reduse, asta ca strategie pe termen lung în vederea dezvoltării afacerii. Criza economică nu-ţi dă voie să faci greşeli.

Suntem în procesul de derulare a unor activități noi- săli de joc mici cu pariuri sportive, ceea ce va satisface, desigur, nevoile pieței, mai ales din afara Bucureștiului. Dacă m-ați fi întrebat în 2006 despre cum va arăta anul 2009, aș fi prezentat o imagine mult mai încurajatoare decât asta. Nu sunt ghicitor în stele, dar realitatea spune clar că totul depinde de situația economică.

Astăzi, industria jocurilor este la un pas de schimbare, inevitabil, întrucât s-a dezvoltat foarte repede. Cred că anul 2011 va fi unul mai mult sau mai puțin la fel ca 2010, cu mici îmbunătățiri. În următorii 3 ani se va vedea o creștere lentă a industriei. Realitatea nu este chiar așa de sumbră. În 2012 lucrurile vor intra pe cursul normal, și cred sincer că industria jocurilor de noroc va avea un viitor strălucit.