Piața poloneză de gambling – una dintre cele mai restrictive din cadrul Comunității Europene

mai 12, 2011 in Wog

Gamblingul polonez trece printr-o perioadă mai dificilă, iar prin acest articol incercăm să fixăm bornele în timp real a pieței de gambling din Polonia, cu bune și cu rele.

Este dificil de spus câte aparate de joc există în Polonia în acest moment, întrucât în această perioadă companiile retrag de pe piață aparatele de joc, după introducerea noii taxe (2000 de zloti polonezi pe lună pentru fiecare aparat de joc) multe dintre ele nu mai sunt profitabile.

Se estimează că după introducerea noii legislații, cantitatea de aparate de joc, a scăzut mai mult de jumătate, ajungând la un număr de 25.000 de bucăți. Este greu de spus numărul exact al aparatelor de joc de pe piața poloneză din princina numeroaselor sesizări ale corpurilor de control. Ei trimit toate aceste rapoarte către Ministerul de Finanțe și către organele de testare.

În Polonia, Novomatic deține o mare parte a segmentului de piață, dar producătorii polonezi de aparate de joc reprezintă un competitor destul de important.

În acest moment este greu de estimat numărul operatorilor de pe piața poloneză de gambling, din pricina licențelor expirate. În Polonia nu există momentan un singur lider al pieței.

Există trei operatori lideri de piață pe segmentul aparatelor de joc.

Referitor la numărul de aparate existente într-o sală de joc, numărul minim este o mașină, iar numărul maxim este de 3 aparate, pe când în România vorbim de un minim de 3 și un maxim de 5.

Din punct de vedere al jocurilor de noroc, există două orașe importante pe harta gamblingului polonez. Desigur, capitala Varșovia este unul dintre aceste două puncte importante, iar regiunea Gorny Slask are un oraș important, Katowice.

Piața poloneză s-a dezvoltat destul de rapid, așa că a fost favorizată creșterea numărului de manufacturi. Producătorii locali sunt mult mai prezenți față de cei străini, desigur. În afară de Novomatic, celelalte companii străine au un procent destul de mic pe piață.

În ce privește producătorii, nici aici nu se poate stabili cu exactitate un lider. Este aceeași situație ca și în cazul companiilor de opeare.

Din pricina varietății tehnice a aparatelor este dificil de stabilit un preț mediu. Cele mai importante companii de pe piață îmbunătățesc tot timpul aparatura și înlocuiesc produsele mai vechi, ceea ce duce desigur la creșterea vânzărilor și la stabilizarea acestor companii în piață.

În Polonia taxele încasate din activitățile de jocuri de noroc au fost întotdeauna foarte mari, iar operatorii de slot machines au destul de multe probleme, având în vedere că noua legislație reduce locul în piață, licențele validate sub vechea legislație expiră foarte ușor, noi taxe se impun și activitățile viitoare sunt tot timpul puse sub semnul întrebării.

În orice caz, cazinourile au probleme în a găsi noi locații din partea comunității locale.

Piața a fost atinsă de criza economică, cum s-a întâmplat în multe alte domenii, dar cel mai greu a fost introducerea noii legislații și implicit creșterea taxelor.

În acest moment, în Polonia legislația este defavorabilă acestui sector, chiar putem spune că o duce către pieire. Noile reglementări încurajează dezvoltarea pieței negre și transformă Polonia într-una dintre cele mai restrictive state ale Comunității Europene. Firmele de aici speră că organele responsabile vor lua decizii cel puțin de bun simț în ceea ce privește legislația pe termen lung și se va ajunge la o normalizare a pieței de afaceri din Polonia.