Punto Banco, un joc cu tradiţie

mai 11, 2011 in Wog

Punto Banco, un joc de origine italiană, a făcut rapid înconjurul lumii şi a atras mulţi jucători. În Italia secolului al XV-lea, jucătorul Felix Falguerein a inventat acest joc de noroc, care a devenit rapid un tabiet zilnic pentru bogaţii şi nobilii vremii. La puţin timp de la apariţia sa, jocul a trecut graniţa şi în Franţa, unde este cunoscut sub denumirea de Chemin de Fer. Iar din Franţa până în China nu a făcut decât un pas. De la pachetul cu 52 de cărţi de tarot, cum se juca iniţial Punto Banco, a ajuns la şase pachete de cărţi tradiţionale.

Cunoscut ca şi Mini-Baccarat, Punto Banco este o variantă a renumitului joc Baccarat. Diferenţa dintre cele două consta în faptul că Punto Banco nu oferă opţiuni de joc, ci se desfăşoară după o schemă predefinită. Numele provine de la părţile implicate în joc. Astfel, punto este jucătorul, iar banco, bancherul sau crupierul, dacă se joacă într-un cazinou de tip live game.

Jucat adesea de cei cărora le place să jongleze cu statisticile, Punto Banco prezintă una dintre cele mai mici şanse favorabile cazinoului. Cu o statistică de 98.5%, Baccarat este considerat de cei mai mulţi jucători singurul joc din cadrul cazinourilor online care are cea mai mare rată de recompensare. Istoria recentă a industriei de gambling a arătat că atunci când jocul Baccarat s-a jucat pentru prima oară în oraşul luminilor, la Sands Casino, el a adus casei o pierdere de 250.000 de dolari. De asemenea, cazinoul Crown din Melbourne a pierdut 55.000.000 de dolari la competiţiile din octombrie – noiembrie 1997. Nu e de mirare că Baccarat a devenit jocul preferat al clienţilor din Las Vegas, care joacă sume uimitoare de până la 100.000 de dolari pe mână. Astfel, de cele mai multe ori, Punto Banco se joacă în camere private, din motive de securitate şi intimitate.

Cum se joacă?

Jucătorul trebuie să parieze pe mâna a cărei valoare totală se apropie de 9. Practic, el trebuie să ghicească dacă mâna bancherului sau cea a jucătorului va fi mai aproape de această cifră. Jocul îi permite să facă trei tipuri de pariu: pe una din mâini (punto sau banco) sau pe egalitate, bazându-se pe noroc pentru câştigarea rundei.

Iniţial se impart câte două cărţi, atât jucătorului, cât şi bancherului, dar niciunul dintre ei nu primeşte mai mult de trei cărţi. Cărţile de la 2 la 9 au valoarea nominală, figurile înseamnă 0, iar asul un punct. Întrucât suma nu poate fi mai mare de 9, la adunarea celor două cărţi se ia în considerare doar valoarea celei de-a doua cifre, atunci când totalul depăşeşte 9. Astfel, dacă cele două cărţi sunt 6 şi 7, valoarea lor este de fapt 3, ultima cifră a sumei (n.red.=13). Dacă primele două cărţi ale bancherului valorează între 0 şi 3, acesta trebuie să mai tragă a treia carte, indiferent de cărţile jucătorului. Dacă totalul bancherului este 4, acesta trebuie să mai tragă o carte dacă mâna jucătorului este între 2 şi 7.  Când valoarea cărţilor bancherului este 5, acesta trebuie să mai tragă o carte dacă punto are un punctaj între 4 şi 7. Atunci când totalul băncii este 6 şi valoarea mâinii jucătorului este 6 sau 7, bancherul trebuie să mai tragă o carte numai dacă jucătorul a făcut acest total din trei cărţi. Dacă totalul de 6 sau 7 al jucătorului a fost făcut din două cărţi, atunci bancherul trebuie să stea. La un total de 7 bancherul stă, indiferent de cărţile jucătorului. Când mâna bancherului însumează 8 sau 9, amândoi trebuie să stea.

În cazul jucătorului, dacă cele două cărţi au un total între 0 şi 5, a treia carte este trasă. Dacă totalul jucătorului este 6 sau 7, acesta stă, iar dacă însumate primele două cărţi valorează 8 sau 9 stă, iar mâna este numită “naturală”. Atunci când jucătorul şi bancherul au cărţi cu aceeaşi valoare se declară Stand-Off.

Cele trei tipuri de pariu, precum şi câştigurile corespunzătoare fiecăruia dintre ele sunt următoarele: dacă s-a pariat pe mâna jucătorului, iar aceasta se apropie cel mai mult de 9 se câştigă 1:1, dacă miza a fost pe mâna bancherului şi aceasta este cea mai apropiată de 9, se câştigă 1:1, iar egalitatea, dacă a fost pariată, se plăteşte 8:1. La final cazinoul reţine o deducere de aproximativ 5%, cu titlu de comision pentru casă.

Punto Banco, cel mai vechi joc de noroc existent în cazinourile din ziua de azi, atrage şi acum jucători pe tot mapamondul, semn că invenţia lui Falguerein nu a fost în zadar. Iar cazinourile online au profitat pe deplin de pasiunea gambler-ilor pentru acest segment şi au introdus în oferta lor şi acest joc de cărţi.