David Livermore: “Trebuie să fim cu un pas înaintea infractorilor din cazinouri!”

iunie 12, 2011 in Interviuri

Domnul Livermore a intrat în lumea cazinourilor în 1991, ocupându-se de siguranţa acestora, după nouă ani petrecuţi în Comandoul Marinei Regale englezeşti. Are o diplomă în Drept şi alta în anti-spălare de bani. Aşa că fiţi atenţi la el!

Spuneţi-ne despre povestea IACS (International Association for Casino Security). Când a început totul şi câţi membri aveţi în momentul de faţă?

Bazele asociaţiei au fost puse de către un grup de manageri de cazinou din Londra, la sfârşitul anilor ’80, care s-au întâlnit ocazional şi au vorbit despre problemele de securitate cu care se confruntau la momentul respectiv. Au ajuns la concluzia că trişorii şi hoţii de cazinouri au devenit grupuri organizate, profesioniste, şi că ajunseseră să lovească într-o singură noapte chiar şi mai multe cazinouri. Asociaţia s-a întâlnit formal pentru prima dată la Birmingham, în 1991, şi au venit atunci şi câţiva membri din Olanda. De-atunci, Organizaţia a devenit la scurt timp una europeană, dar cu reprezentanţi şi în Statele Unite şi Canada. În 1996, cu ocazia unei întâlniri în Franţa, organizaţia şi-a primit oficial numele pe care îl are şi azi, IACS.

Pe cine reprezintă IACS?

IACS este o organizaţie non-profit, ai cărei membri deţin controlul direcţiei sale şi a organizării. Nu există nici o taxă de membru, ci doar dorim ca ei să fie prezenţi la întâlnirile pe care le avem, pentru a putea vorbi în detaliu despre problemele de securitate cu care ne confruntăm. Important este ca membrii noştri să fie experimentaţi şi profesionişti în ceea ce fac. De aceea, media de experienţă în rândul membrilor este de 20 de ani şi fiecare are o poziţie de senior în cadrul companiilor unde activează.

Spuneţi-ne care sunt cele mai importante obiective IACS în acest an.

Anul acesta ne-am concentrat pe ideea de profesionalism, tocmai de aceea am pus la dispoziţia membrilor un fel de program care să perfecţioneze acest aspect vital. Este foarte important să luăm ce e mai bun din managementul fiecărui cazinou din lume.

Cum şi-au îmbunătăţit cazinourile partenere securitatea de când au devenit membre IACS?

Înainte de a face parte din organizaţie, cazinourile nu colaborau aproape deloc între ele. Chestia asta e foarte interesantă, pentru că mulţi au impresia că două companii care se ajută reciproc pot dăuna competiţiei. În ultimii 20 de ani, IACS a ajuns la un nivel la care membrii noştri pot discuta între ei, cu încredere deplină, despre probleme de criminalitate şi cum pot fi ele rezolvate. Personal, cred că nici un cazinou nu prea poate funcţiona fără acest nivel de organizare şi comunicare pe care noi îl oferim.

Trebuie să fim cu un pas înaintea hoţilor din cazinouri. Mai ales acum, când banii nu mai sunt la fel de mulţi pe piaţă, iar unde este o criză economică, criminalitatea este mai mare. Unde-s bani pe masă, acolo devine cel mai periculos. Trebuie să fim foarte atenţi şi rapizi în ceea ce facem.

Cum păstraţi acest “pas înainte” despre care vorbiţi?

Totul are legătură cu profesionalismul şi lucrurile pe care le-am învăţat în aceşti 20 de ani. Spre exemplu, dacă cineva comite o infracţiune la Bucureşti şi este o infracţiune nouă, poate fi nouă pentru tot restul lumii. Astfel, cei de la Bucureşti ne pot da informaţii despre infracţiunea respectivă şi putem învăţa cum să acţionăm pe viitor şi ce măsuri de prevenire trebuie să luăm. Acesta este principiul de bază al funcţionării reţelei din cadrul organizaţiei noastre.

Cât de importantă este confidenţialitatea pentru IACS?

Este mai mult decât importantă, este vitală. Motivul pentru care organizăm întâlniri şi insistăm ca noii membri să fie prezenţi este tocmai pentru a putea vorbi cât mai multe despre problemele cu care ne confruntăm. Trebuie să fim siguri că fiecare membru este capabil să ţină informaţia pentru el, că are standarde profesionale ridicate şi urmăreşte proceduri serioase.

Care sunt obstacolele obişnuite pe care le întâlniţi?

Cel mai des obstacol este obţinerea de finanţare. Să faci rost de bani pentru supraveghere este un lucru dificil. Dacă priviţi cu atenţie, tehnologia de genul ăsta este destul de scumpă, iar noi trebuie să avem cele mai performante echipamente. Banii sunt, de fapt, o barieră pentru orice.

De ce este important faptul că această ediţie a IACS se ţine la Bucureşti?

Bucureştiul a fost asociat cu IACS de foarte mulţi ani şi aveţi un număr important de oameni experimentaţi în siguranţa cazinoului. Întrebarea logică ar fi, de fapt, de ce am făcut o astfel de întâlnire atât de târziu? (Râde) Informaţiile venite de la Bucureşti au fost mai multe decât credeţi şi extrem de utile. Infractorii se mişcă repede prin Europa, iar Bucureştiul are tendinţa de a-i vedea pe mulţi în cazinouri, aşa că avem o relaţie apropiată cu cei de aici. De fapt, datorită mai multor operatori români, alte cazinouri din afara României au reuşit să nu piardă bani serioşi…

Mai cred că asemenea altor state, industria de aici a fost penalizată de suprataxare şi a devenit destul de greoaie ca afacere în sine. O afacere suprataxată nu prea are cum să crească. Cu asemenea staff şi hoteluri, cred că acest business poate creşte mult mai mult şi ar deveni şi o atracţie turistică, în folosul României, pentru cei care vor să vină şi să contribuie la bogăţia ţării. Ar fi mare păcat dacă ideea de cazinou, care este cel mai sigur mod de gambling, ar fi distrusă din cauza taxelor împovărătoare şi a legislaţiei precare.

Se spune despre România că ar fi o poartă a gamblingului, care face legătura între Est şi Vest. Ce părere aveţi despre lucrul ăsta şi care sunt impresiile dvs. cu privire la piaţa noastră de gambling?

Oferta gamblingului românesc este fabuloasă şi am fost plăcut surprins de standardele ridicate de aici. De asemenea, sunt impresionat de stafful cazinourilor bucureştene. Trebuie să fie foarte buni, fiindcă am pierdut bani aseară (Râde). Serviciile sunt de cea mai bună calitate şi sunt competitive cu cele din străinătate, fără dubii. Serviciul de clienţi este buni şi siguranţa este bine pusă la punct, aşa că toate aceste aspecte combinate mi-au creat o impresie foarte bună. De fapt, cred că voi cere să fiu trimis să lucrez la Bucureşti!

Doriţi să le transmiteţi ceva cititorilor noştri şi jucătorilor români?

Le-aş zice că mi-a făcut plăcere să vin aici, este un loc bun pentru jocurile de noroc. Dar dacă vrei să vii şi să trişezi, nici măcar să te gândeşti, pentru că te vom prinde (Râde). Şi după ce te-am prins, îţi va fi foarte greu să mai intri vreodată într-un cazinou. Dar m-am simţit extraordinar la Bucureşti şi aş vrea să mulţumesc oamenilor care mi-au oferit o călătorie atât de plăcută.