Fan Tan e Fun

iunie 27, 2011 in Wog

Fan Tan nu mai este deloc la fel de popular ca în trecut, locul lui fiind luat de jocurile moderne de cazinou şi de alte jocuri chinezeşti, precum Mah Jong sau Pai Gow. Totuşi, a fost una din metodele preferate de petrecere a timpului liber pentru chinezii din America.

Istorie

Jacob Riis, în celebrul său roman despre “secretele” New Yorkului , “How the other half lives” (Cum trăieşte cealaltă jumătate), a scris despre intrarea într-un salonaş din Chinatown: “la auzul paşilor cu pantofii din piele demodaţi, un grup de împătimiţi, concentraţi pe jocul de fan tan, se opresc şi privesc cum ultimul venit se îndreaptă spre ei cu o privire furioasă. Fan Tan este pasiunea care le ghidează viaţa”. Marea comunitate chineză din San Francisco era, de asemenea, gazda multor case de joc Fan Tan în secolul 19. Jesse B. Cook, fostul împuternicit al poliţiei, scria că în 1889 în comunitatea chineză din San Francisco existau 50 de jocuri fan tan, şi că “în cele 50 de case de fan tan, mesele de joc aveau un număr de la 1 la 24, în funcţie de mărimea camerelor”. Fan tan se joacă încă în unele cazinouri din Macao.

Regulile de joc

Jocul este simplu. Un pătrat este marcat în mijlocul unei mese, sau o piesă pătrată din metal este pusă deasupra, iar marginile sunt marcate cu 1, 2, 3, 4. Dealerul pune pe masă două mâini de nasturi mici, mărgele, monede sau alte lucruri de genul acesta, pe care le acoperă cu un bol de metal, numit şi “tan-koi”.

Jucătorul pariază apoi pe numere, punând miza pe marginea pătratului unde se află numărul. Jucătorii pot paria şi pe colţuri, de exemplu colţul dintre laturile 2 şi 3. Când toate pariurile sunt făcute, bolul este dat la o parte, iar “tai-kon” sau crupierul, cu ajutorul unor beţe din bambus, dă la o parte nasturii, patru odată, până se ajunge la grămada finală. Dacă ea conţine 4 nasturi, cel care a pariat pe 4 câştigă; dacă sunt 3, câştigă cel cu 3; dacă sunt 2, cel cu 2, iar dacă este unul singur, cel cu unu. Toate mizele câştigătoare sunt plătite cu diferenţe reale, minus 5% comision. De exemplu, dacă cineva a pariat $100 având o miză de 3:1, atunci el primeşte $300 minus 5 % comision, adică $285.

Sunt mai multe feluri în care un jucător îşi poate depune pariul la masă:

  1. Mai fan sau Tai fan, jucătorul îşi lasă miza în faţa numărului pe care doreşte să parieze cu o carte roşie îngustă, numită “Akau li” sau “limba de câine”, între ele. Dacă numărul pe care a jucat este “descoperit”, atunci casierul îi plăteşte acestuia de patru ori suma pariată, dar dacă unul din celelalte numere este “descoperit”, el pierde.
  2. Al doilea, “Mai chingh t’au”, “a cumpăra parte din faţa pătratului”, numit şi “Mai hong”, “a cumpăra o linie”. Jucătorul îşi pune miza în faţa unui număr ca şi la Tai fan, dar fără cartea roşie. În acest caz, el primeşte înapoi suma pariată dacă unul din celelalte numere este descoperit, dar primeşte dublu dacă numărul pe care a mizat este descoperit şi pierde dacă numărul opus este descoperit.
  3. Al treilea, “Mai kok” sau “cumpără colţul”. Jucătorul mizează pe unul din colţuri. El primeşte dublu suma pariată dacă unul din numerele cuprinse de acest colţ este “descoperit”, dar pierde dacă celelalte sunt descoperite.
  4. Al patrulea, “Mai nip”, “cumpără o încrucişare”. Jucătorul îşi pune miza aproape de terminarea unei margini, şi nu în mijloc, cu o carte roşie deasupra. Dacă numărul pe care a pariat este descoperit, primeşte de două ori suma jucată, dacă este descoperit un număr din apropiere, îşi primeşte suma înapoi, iar dacă este descoperit un alt număr, pierde.

Mulţi jucători experimentaţi de fan tan consideră că există două metode prin care poţi realiza cât să pariezi: prima, să alegi suma pariată în funcţie de performanţe. Poţi alege să măreşti miza după o rundă de câştig ca să-ţi măreşti profitul. “Pariază mult atunci când lucrurile merg bine, dar fi prevăzător când nu”, este o teorie care, cred mulţi, îţi va rotunji profitul. A doua metodă foarte populară de pariat este să pariezi Ar tan şi Sam mun după mult timp. Cum aceste pariuri îţi aduc doar o mică proporţie din miza iniţială, e nevoie de mult timp ca să ajungi la un profit real. Este un joc care te prinde în savoarea lui, aşa că aruncă o privire la jocul de Fan Tan data viitoare când eşti într-un cazinou.