Urmăreşte “câinele roşu”

iunie 1, 2011 in Wog

Red Dog a fost iniţial un joc de banking  în care pariorul putea paria pe orice carte din mâna sa că va fi la fel sau mai mare decât orice carte dată din pachet de către dealer.

Acest joc mai este cunoscut şi sub numele de High Card Pool, iar variantele sale sunt Slippery Sam, Shoot şi Polish Red Dog (cunoscute şi ca Stitch sau Polski Patchuck). În cazinourile americane numele de Red Dog este folosit pentru alt joc de banking (numit şi Ace Deuce, In Between sau Yablon), în care două cărţi sunt date cu faţa în sus, iar jucătorul pariază pe o a treia carte care se va situa între ele.

În literatura jocurilor de cărţi există o mare varietate, astfel că Red Dog, Slippery Sam şi Shoot sunt denumiri ce se aplică aceluiaşi joc.

Red Dog este un joc unic, construit în jurul ideii de împrăştiere – “distanţă” dintre valorile a două cărţi. Valet se pune 11, Damă pentru 12, Popă pentru 13 şi As pentru 14. Împrăştierea este distanţa dintre două cărţi, numărul de cărţi ce pot fi puse între ele: de exemplu, distanţa dintre 7 şi 9 este 1, iar dintre 8 şi K este 4. Red Dog are un singur fel de pariu. Se pariază înainte de începerea jocului. Plăţile de la fiecare joc sunt afişate chiar pe tabla de joc.

Red Dog / High Card Pool

Un pachet standard cu 52 de cărţi se foloseşte, cu cărţi de la cel mai mare As până la cel mai mic – 2. Pot juca în acelaşi timp între 3 şi 8 jucători; fiecare pe rând, trebuie să fie dealer. Prima dată, dealerul este ales la întâmplare. Până să se împartă cărţile, fiecare jucător pune o sumă egală în pot. Dealerul împarte apoi câte 5 cărţi fiecărui jucător, iar ei îşi pot privi cărţile.

Începând cu jucătorul din stânga dealerului şi mergând în sensul acelor de ceas, terminând cu dealerul, fiecare jucător are şansa de a paria. Când îţi vine rândul, decizi cât vrei să pariezi – trebuie să pariezi cel puţin cât suma iniţială, sau chiar mai mult decât potul, şi îţi pui miza lângă pot. Când pariezi, dealerul “arde” o carte (o ia din pachet, o arată jucătorilor şi o pune cu faţa în sus sub pachet) şi apoi pune o carte cu faţa în sus în faţa ta.

–         Dacă ai o carte în mână de acelaşi tip, dar mai mare ca valoare decât cea de jos, arăţi cartea, îţi iei miza iar dealerul îţi dă o sumă egală din pot.

–         Dacă nu ai nici o carte de acelaşi tip sau mai mare decât cea de jos, îţi arăţi toate cărţile, iar dealerul îţi ia miza şi o pune în pot.

Cărţile tale şi cartea de jos sunt acum cu faţa în jos şi este rândul jucătorului care urmează să parieze, indiferent de pot. Dacă potul este gol, sau nu are nici măcar un pariu, fiecare jucător mizează din nou. După ce toţi au pariat, se schimbă dealerul. Tot ce este în pot rămâne acolo încă o rundă, iar fiecare jucător îşi pune acolo miza. Dacă jucătorii cad de acord că potul e prea mare îl pot împărţi între ei şi pot pune alte mize.

Variante de joc

Unii joacă cu doar 4 cărţi împărţite fiecărui jucător la început. Acest lucru permite mai multor jucători să ia parte la un joc. Alţii joacă cu 3 cărţi. Red Dog se poate juca şi cu o bancă stabilită de dealer, ca în Shoot sau Slippery Sam. În acest caz, nu se pun mize iniţiale, ci imediat cum potul se goleşte, dealerul se schimbă.