Franţa: Mai bine mai târziu decât niciodată!
noiembrie 4, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Europa
Jocurile de noroc sunt populare în ţară, dar cazinourile de aici au de înfruntat multe restricţii. Deşi în mod clar jocurile de noroc îşi au o parte din trecut în Franţa, ele au devenit mai populare după legalizarea aparatelor de jocuri în 1988.
Mulţi ar crede că în Franţa cazinourile sunt asemănătoare cu cele din Las Vegas sau din estul Europei, însă nu este deloc aşa. Mare parte din venitul cazinourilor din Franţa provine de la aparatele de jocuri. Dar în Franţa se află o parte a istoriei. Ruleta a apărut aici. Blackjack-ul se pare că tot în Franţa îşi are originile. Să privim, deci, problema mai îndeaproape…
Cazinourile din Franţa
Sunt puţine cazinouri în Franţa interesante precum cazinoul Vert din Lyon sau Palais de la Mediteranée, din Nice. Ambele sunt considerate destinaţii de lux pe harta cazinourilor. Cazinoul din Lyon este cel mai mare din Franţa şi are cam 400 de aparate de jocuri. Mai are în ofertă şi mese de Stud Poker, rulete şi mese de Blackjack. Limita de vârstă este 18 ani şi mai mult. Jucătorul trebuie să aibă asupra sa un act de identitate şi trebuie să respecte codul vestimentar impus.
Pokerul în Franţa
Franţa este cunoscută pentru poker, iar turneele ţinute aici sunt aşteptate cu nerăbdare de împătimiţii jocului. Cel mai important salon parizian de poker – Aviation Club de France – găzduieşte anual turneul mondial de poker al cărui număr de participanţi se dublează de la an la an. Multe personalităţi din domeniu sau foşti campioni de poker oferă, împreună cu ACF, premii speciale pentru câştigători. Franţa sprijină şi găzduieşte numeroase turnee de poker în scop caritabil şi alte evenimente, care se adaugă nebuniei după poker de aici.
Pari Mutuel în Franţa
Pari Mutuel a fost introdus în Franţa în 1870 şi în curând popularitatea sa s-a răspândit pe tot globul. Parisul rămâne, totuşi, destinaţia favorită pentru pariuri elegante pursânge. Longchamp, una din cele mai celebre curse, strânge peste 50,000 de spectatori, inclusiv veniţi din alte părţi ale lumii. Odată cu schimbările apărute în cadrul Pari Mutuel, singura formă de pariu permisă în Franţa este sistemul Tote, PMU sau Pari Mutuel Urbain. PMU este al treilea în lume cu peste 8.000 de locaţii în toată ţara şi teritorii, bucurându-se astfel de monopol.
Franţa jocurilor
După un edict emis în anul 1539 de către regele Francisc I, guvernele care au urmat la conducere au menţinut un monopol clar asupra loteriei şi jocurilor. Toate jocurile ce au legătură cu loteria sunt coordonate de compania de stat Française des Jeux, în timp ce Pari Mutuel Urbain, un consorţiu de organizatori de curse, este responsabil pentru pariurile de la cursele de cai. Cazinourile private pot oferi jocuri de noroc, ca ruletă sau poker.
În ultimii ani, totuşi, sistemul a fost discreditat de intrarea pe piaţa a jocurilor de noroc pe Internet. Într-un interviu, Jean Francois Vilotte a spus că Franţa trebuia să intre în contact cu site-urile ilegale şi cu piaţa jocurilor online. Guvernul l-a numit pe secretarul general al Asociaţiei de Tenis Franceze, Jean Francois Vilotte, să stabilească autoritatea care licenţiase şi aprobase aceste companii private în acest sector nou apărut.
Sub presiunea Comisiei Europene, Franţa a urmat exemplul Italiei şi a emis licenţe de pariuri online unor companii private. Venitul obţinut de Franţa din pariurile sportive online s-ar putea dublă în câţiva ani, declară domnul Vilotte. Totuşi, pentru noile companii de pariuri, statul nu poate oferi în mod sigur un jackpot. Franţa este una din puţinele ţări în care se taxează suma totală câştigată din pariuri faţă de venitul generat de companiile de jocuri de noroc. Date fiind aceste lucruri, taxele sunt destul de mari. De exemplu, taxa pe venitul din pariuri sportive este de 8,8% în Franţa, pe când în Italia este 3,8%.
Cazinourile online în Franţa
Proiectul de lege asupra competiţiilor de jocuri de noroc şi a jocurilor pe Internet a fost adoptat într-un final pe 7 aprilie 2010 de membrii French National Assembly, punând capăt monopolului existent de secole asupra industriei jocurilor. Până atunci, erau interzise jocurile pe internet, în afară companiilor din vechiul sistem de tipul Française des Jeux sau Pari Mutuel Urbain, ori cazinourile franceze.
Nu mai este cazul unei discuţii despre legalizarea pariurilor sportive sau la curse sau a jocurilor online de poker. Legea a fost adoptată cu 299 pentru şi 223 împotriva, cu o majoritate importantă. Într-o declaraţie, ministrul francez de finanţe, Francois Baroin, susţinea că este ” … convins că această soluţie ne va ajuta să eliminăm câte puţin piaţa neagră a jocurilor online prin faptul că am creat o alternativă legala”.
Piaţa de gambling online a atins în Franţa suma de 1,02 miliarde în 2010
Pariorii online au cheltuit 1,02 miliarde de euro în primul an de când piaţa a fost liberalizată, incluzând şi 509 milioane euro în prima jumătate a anului 2011, conform spuselor autorităţii Arjel pentru jocurile online. Din cei 741 de milioane de euro din pariurile sportive în primele 12 luni (293 milioane euro în prima jumătate a anului 2011), 57% sunt din fotbal, 25% din tenis, 6% din baschet, 4% volei, 3% rugby, 1% handbal şi 4 % alte sporturi. Jumătate din pariuri au fost făcute live. Jocurile clasice de cazinou au adus încasări de 7,48 milioane euro, şi 3,77 milioane în prima jumătate din 2011. Din pariurile de la cursele de cai s-au încasat 9,55 milioane euro (496 milioane euro încasări în prima jumătate din 2011). În ceea ce priveşte payouts, 5,5 milioane euro au mers la pariurile sportive, 34 de milioane la cazinouri şi 7,3 la cursele de cai. Numărul conturilor active apărute de la liberalizarea pieţei a ajuns la 2,9 milioane. Pe 27 iunie, existau aproximativ 325,000 de conturi pentru poker, 130,000 pentru cursele de cai şi 50,000 pentru sport. Jean Francois Vilotte, preşedintele Arjel, a declarat pentru Le Monde că: ” datele arată nu o deplasare rapidă în sus a pieţei ci o stabilitate a ei, cu câştiguri de 5,03 miliarde euro în a doua jumătate a anului 2010 şi de 5,11 miliarde euro în prima jumătate a lui 2011. Reuters scrie că cei 36 de operatori licenţiaţi deţin 50 de titluri în cele trei ramuri ale industriei jocurilor în Franţa. Venitul lor combinat cu cel al companiilor de stat Française des Jeux a ajuns la 26 miliarde euro în 2010.