Guts: Gaming inside out

noiembrie 24, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Africa, Gambling America, Gambling Asia & Oceania, Gambling Europa, Gambling Romania

Guts tinde să dea naştere unui adevărat cult între fanii săi, aceştia considerându-l un joc cu totul deosebit, diferit de regulile clasice de poker.

Guts este un joc de cărţi sau o familie de jocuri de cărţi, asemănător cu pokerul. Guts este un joc de noroc în care se dau pe rând câte două sau trei cărţi, ordonate la fel ca mâinile la poker. Pariul la fiecare mână este simplu: fiecare jucător trebuie să decidă dacă este

« in » sau « out » şi să anunţe acest lucru în acelaşi timp. După fiecare rundă se arată cărţile, cei care au pierdut făcând match sau ridicând miza. O rundă se termină atunci când un jucător rămâne “ in”  şi câştigă potul.

Reguli de bază

În “two card guts” fiecare jucător primeşte două hole cards la început. Se aplică regulile de la Two Cards Poker. Perechile sunt mai valoroase decât cărţile mari. Nu există “flushes” sau “straights” la Two Cards Guts (sau Two Cards Poker). O variantă a Two Cards Guts pune combinaţia 23 ca cea mai bună, devansând perechea de Aşi (AA). Chiar dacă probabilitatea de a primi o combinaţie 23 este mai mare decât una AA (16 posibile combinaţii din 23, în comparaţie cu doar 6 de AA, sau 1,2% comparativ cu 0,45%) reversul medaliei este cea mai proastă combinaţie din two card poker. Numele pentru mâna 23 este, în această variantă, Royal Crumpler, printre altele.

Toţi jucătorii trebuie să se declare “in” sau “out” în acelaşi timp, prin arătarea unuia sau a două degete, ţinând în mână un jeton sau pur şi simplu nimic; cei care s-au declarat “ in” trebuie să îşi arate cărţile.

Fiecare rundă începe cu un ante. Jucătorii joacă apoi câteva mâini; după fiecare, câştigătorul ia potul, iar învinşii fac match, astfel încât potul sau o sumă mai mare ca valoare să treacă în runda următoare. De exemplu, dacă potul este de 5$ şi trei jucători sunt “ in”, un jucător ia cei 5 $, iar ceilalţi sunt obligaţi să adauge la următorul pot câte 5$, crescând suma pentru următoarea rundă. Apoi mâna se joacă din nou şi toţi jucătorii pot participa din nou (chiar şi cei “out” în runda precedentă). Runda se termină când unul din jucători are curajul (Guts) să se declare “in”, iar potul este luat fără să fie reumplut.

Decizia de “in” şi “out” este similară cu cea de “high” sau “low” în jocurile “high-low”. Fiecare jucător ia câte un jeton, îşi pune mâinile sub masă, şi pune sau nu jetonul în pumn. Apoi cu toţi îşi pun pumnii pe masă şi le deschid în acelaşi timp, dând la iveală decizia: jetonul reprezintă “ in”, iar empty hand “out”.

Creşterea rapidă a potului

O caracteristică a acestui joc este faptul că potul creşte rapid, se poate dubla până la runda următoare sau se poate mări de 50-100 de ori până la final faţă de suma iniţială.

Există nenumărate variante. Uneori doar  jucătorul cu cea mai proastă mână (care era “in”) trebuie să adauge la pot, dar el trebuie mai degrabă să dubleze suma, decât să pună aceeaşi sumă. Într-o variantă mai puţin corectă, nimeni nu câştigă dacă nu stă “in”. Acest lucru poate degenera rapid, când un jucător trebuie să adauge o sumă mare la pot, şi decide să stea “in” până poate câştiga înapoi. Jocul continuă astfel, nelimitat, cu un jucător adăugând în permanenţă o sumă din ce în ce mai mare.

Potul poate deveni atât de mare încât niciun jucător să nu aibă suficienţi bani încât să facă match, ducând la discuţii serioase despre finalul jocului. (Această variantă nu este potrivită pentru jocul între prieteni. De obicei, este abandonată după primul conflict legat de un pot uriaş).

O soluţie la creşterea tot mai accelerată a potului este tragerea liniei la un pot de 50 sau 100 de ori mai mare decât suma iniţială. Asta înseamnă că, dacă sunt cinci jucători fiecare cu un ante de 1$, potul iniţial este de 5$. Dacă se dublează de trei ori, potul ajunge la 40$. Să presupunem că limita este stabilită la 50$. Dacă cineva dublează din nou, fiecare învins va pune câte 40$, dar potul ar fi la 50$ acum, iar cei 30$ care depăşesc vor fi puşi la o parte pentru atunci când va fi o mână cu un câştigător, dar niciun învins.