Guvernul grec aprobă noua legislaţie referitoare la gamblingul online

noiembrie 17, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Europa, Stiri

Noua lege a gamblingului online care a fost promovată de către ministrul de finanţe Evangelos Venizelos prefigurează o politică asupra jocurilor online din Grecia care protejează companiile greceşti şi oferă un mare avantaj companiilor deţinute în monopolul de stat. Proiectul de lege a fost aprobat de Parlamentul grecesc luna trecută, după doar trei zile de dezbateri şi un simplu vot verbal. Din cauza conţinutului legii, câteva organizaţii independente, operatori de jocuri, chiar şi Comisia Europeană, şi-au exprimat îngrijorarea şi obiecţiile cu privire la această problemă.

Această nouă lege care va legaliza gamblingul online în această ţară oferă speranţa unor încasări din taxe de peste 700 milioane de euro. Companiile de gambling şi-au declarat îngrijorarea şi suspiciunea legată de intrarea pe piaţa din Grecia, din cauza taxei neobişnuit de mari, de circa 30% din profiturile mari. Grecii au grăbit adoptarea acestei legi, pentru că este anunţată vizita UE şi FMI, care evaluează situaţia economică a ţării şi verifică dacă Guvernul implementează reformele promise. Ministrul Venizelos a declarat că proiectul de lege a trebuit să fie adoptat acum deoarece după venirea controlului de la UE şi FMI acest lucru nu ar mai fi fost posibil.

Anul acesta Comisia Europeană a obiectat faptul că această lege ar fi în neconcordanţă cu legile UE. Principalele obiecţii s-au referit la faptul că legea oferă avantaje companiilor greceşti şi creează restricţii pentru concurenţa străină. Ca o primă reacţie la adoptarea legii, compania britanică de gambling Betfair a înaintat o plângere deja la CE cu privire la conţinutul ei împotriva legilor UE. Analiştii consideră că Grecia va primi sancţiuni de la UE şi va trebui să vină şi în faţă Curţii de Justiţie.