Pot Odds (partea I)

noiembrie 24, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Africa, Gambling America, Gambling Asia & Oceania, Gambling Europa, Gambling Romania

Pot odd constă în a juca o mână puternică în mod pasiv, pentru a da impresia unei mâini slabe, făcându-i pe adversari să creadă că pot câştiga.

Pot oddurile sunt șansele pe care potul ți le oferă pentru a anunța un pariu. Dacă există un pot de 50 de dolari și ultimul pariu a fost 10 dolari, ai șanse de 5 la 1 pentru call-ul tău. Este esențial să cunoşti pot oddurile pentru a-ți evalua speranțele. În exemplul de mai sus, dacă îţi dai seama că șansele tale de câștig sunt mai mari de 5 la 1, atunci este indicat să faci call. Dacă, dimpotrivă, consideri că șansele sunt mai mici de 5 la 1, atunci ar trebui să faci fold.

Cum faci un call când nu mai sunt cărți de împărțit, evaluând pot oddurile

Când nu mai sunt cărți de împărțit, trebuie să decizi dacă mâna ta este suficient de bună pentru call și asta depinde de șansele pe care ți le oferă potul și desigur, care sunt șansele de a avea cea mai bună mână. Este mai degrabă o chestiune de alegere și nu un calcul matematic, pentru că nu există nici o modalitate de a-ți calcula șansele în mod sigur. Dacă poți bate doar un bluff, trebuie să evaluezi șansele pe care le are oponentul care face această mișcare. Dacă ai o mână decentă, trebuie să evaluezi care sunt șansele ca oponentul tău să aibă o mână mai slabă decât a ta. Nu este ușor să faci astfel de evaluări, mai ales când ai o mână marginală, cum ar fi două perechi la jocul seven-card stud. Contează foarte mult experiența, și desigur abilitatea de a ”citi” mâinile și pe ceilalți jucători.  Unele lucruri se depind numai prin experiența acumulată la masa de poker.

Cum faci un call când mai sunt cărți de împărţit, evaluând pot oddurile

Cum procedezi cînd trebuie să decizi să faci call înainte de draw la jocul poker draw sau stud când mai este o carte de venit? Acum matematica devine importantă. Dacă ești convins de faptul că trebuie să îți îmbunătățești mâna pentru a câștiga, trebuie să îți evaluezi șansele de îmbunătățire a mâinii în comparație cu șansele la pot. Cu un flush draw sau open ended straight draw- la un joc de five card draw poker, să spunem- ar fi corect să faci un pariu de 10 dolari când potul este 50 de dolari, pentru că șansele de a face flush sau straight sunt mai bune decât 5 la 1. În mod normal, șansele de a face flush sunt 4.22 la 1 față de cele pentru a face straight, de 4.88 la 1.

Evaluarea şanselor pentru a face o mână este determinată de numărul de cărţi necunoscute şi numărul cărţilor care pot forma mâna. În jocul de five card draw sunt 47 de cărţi necunoscute – 52 de cărţi din pachet, minus cele 5 care formează mâna ta. Dacă ai în mână patru cărţi de acelaşi fel, 47 de cărţi necunoscute îţi vor da un flush, 38 nu. Şansele de a face flush sunt de 38 la 9. Dacă aveţi, să spunem, următoarele cărţi:

9♥ T♠ J♦ Q♥

8 dintre cărţile necunoscute vor forma un straight- patru de 8 şi patru popi- în timp ce 39 dintre cărţi nu îţi vor fi de ajutor, ceea ce se reduce la şanse de 4.88 la 1. Când este folosit un joker, cum se procedează în sălile din California, ai o carte în plus pentru a face flush sau straight, ceea ce măreşte şansele de a face flush la 3.8 la 1 şi de a face straight la 4.33 la 1. Cu un joker în mână şansele de a face straight sunt cu mult mai mari. În loc de a avea 8 sau 9 cărţi pentru a îţi îmbunătăţi mâna, ai putea avea 12 sau 16. De exemplu, dacă ai

8♣ 9♣ T♠ Joker

orice carte de 6,7, jack sau damă poate forma un straight, reducând şansele la 2 la 1. 16 cărţi pot face mâna, restul de 32 nu.

Cu cât pot oddurile sunt mai mici vis-a-vis de şansele de a face o mână, cu atât mai mult cresc motivele pentru a face fold. Cu doar 30 de dolari la pot în loc de 50 de dolari, a paria 10 dolari pentru flash draw sau straight draw (presupunând că nu ai un joker), devine o decizie incorectă- devine un pariu cu aşteptări negative- dacă implică şanse foarte mari, cum ar fi în cazul unui joc de pot- limit game sau no-limit.

Se spune că din pricina pot oddurilor este nevoie să fie cel puţin alţi trei jucători la pot ca să merite să plăteşti pentru un draw la un flush în draw poker. Cu ante, pot oddurile sunt 4 la 1 şi când este folosit un joker, şansele de face flush sunt 3.8 la 1. Trebuie remarcat efectul ante. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai bune pot oddurile, şi cu atât mai uşor devine să faci call cu flush draw. Pe de altă parte, cu nici un ante şi cu trei jucători la pot, poţi obţine doar 3 la 1 şanse dacă ai făcut un call înainte de draw, aşa că trebuie să faci fold pe four flash.

Cărţile expuse

În jocul de stud poker şi razz există un aspect de comparaţie a şanselor de a face o mână care de multe ori este omis în jocurile open handed precum stud poker şi razz: efectul cărţilor din mâna oponentului, care desigur includ şi cărţile de fold şi cele împărţite deja au un efect negativ asupra jocului tău. De exemplu, ar fi o nebunie să joci o pereche de cinciari într-un joc de seven-card stud cu celelalte cărţi de 5 expuse deja.

Şansele de a îţi îmbunătăţi o mână se schimbă dramatic în funcţie de numărul de cărţi necesare, dar care au trecut deja şi numărul total de cărţi expuse. Cel de-al doilea aspect este important. De exemplu, cu trei cărţi de pică în primele trei cărţi şi fără alte cărţi expuse, vei face un flush de pică în procent de 18%. Acum, să presupunem că arunci un ochi pe masă şi vezi că unul dintre adversari arată o carte de pică. Care sunt şansele tale de a face un flush? Dacă spui că şansele cresc în acest caz, atunci ai dreptate. E adevărat că una dintre cărţile de care ai avea nevoie s-a dus, dar la fel s-a întâmplat şi cu cele 6 cărţi de care nu aveai nevoie. De aceea, sunt mai multe cărţi de pică între cele neexpuse decât ai presupune în cazul în care nu ai fi văzut nici o carte.

În general, nu este ignorat numărul de cărţi expuse, ci cărţile de care este nevoie dintre acestea. Este foarte important să fiţi atenţi la aceste cărţi, întrucât ele pot schimba o mână plătibilă într-una neplătibilă. Să spunem că începeţi cu trei cărţi de pică între cele trei cărţi de start într-un joc seven-card stud şi aţi văzut alte şapte cărţi până la acel moment. Masa următoare arată efectul celorlalte cărţi în acţiunea voastră de a face un flush.

numărul cărţilor de pică în afara celor pe care le aveți şansele de a face un flush  %
0

1 2

3

4

23.6

19.6

15.8

12.3

9.1

Cu nici o carte de pică afară, aveţi o mână puternică. Cu două afară, mâna devine plătibilă. Cu patru sau mai multe afară, devine o mână pentru care nu merită să faceţi call.

Mai jos sunt ate câteva exemple în jocul de seven-card stud şi seven-card razz ce demonstrează efectul cărţilor expuse asupra şanselor de a face o mână.

Începeţi cu:

A♦
5♠ 5♣

În primele trei cărţi la jocul de seven- card stud. Aţi văzut deja alte şapte cărţi.

numărul cărţilor se 5 și ași în afara cărților pe care le aveți şansele pentru aşi sau trei cărți de același fel (%)
0

1 2 3 4

41.0 34.1 26.5 18.3 10.5

Începeţi cu:

8♠ 9♥
6♣ 7♦

În primele patru cărţi la jocul de seven-card stud. Aţi văzut deja alte opt cărţi.

numărul de decari şi cinciari pe care i-ați văzut şansele pentru un  Straight (%)
0

1

2

3

4

49.8

44.8

39.4

33.8

27.8

Începeţi cu :

3♠ 4♦
A♣ 2♠

În primele patru cărţi la jocul de seven-card razz. Aţi văzut deja alte zece cărţi.

Numărul de cinciari, şesari, șeptari și optari pe care i-ați văzut şanse pentru  8 Low sau mai bine (%)
0

2

3

4

5

6

7

8

81.8

76.0

72.7

69.2

65.3

61.2

56.7

51.9

Deşi sunteţi favorit pentru a face un 8 low sau mai bine, cu cât mai mulţi optari necesari dintre cei 10 expuşi, trebuie să luaţi în considerare cât de greu se poate face 7 low.

Numărul de cinciari, şesari și șeptari pe care i-ați văzut şanse pentru  7 Low sau mai bine  (%)
0

4

8

69.2

51.9

29 1

Cele de mai sus indică importanţa luării în considerare a cărţilor oponenţilor, înainte de a compara pot oddurile ce se pot adăuga la şansele de a face o mână.