RASG: Fii responsabil!
noiembrie 25, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Romania, Stiri
RASG (Romanian Association for the Study of Gambling) va organiza joi, 20 Octombrie 2011, conferinţa Problem Gambling and Responsible Gaming – phenomenon, risks and coping.
RASG a fost înfiinţată în anul 2011 ca urmare a creşterii prevalenţei jocurilor de noroc în rândul populaţiei din România. Scopul asociaţiei este susţinerea şi dezvoltarea studiului prevalenţei, prevenţiei şi intervenţiei în cazul jocului patologic de noroc şi a jocului problemă de noroc pentru promovarea jocului responsabil şi a comportamentelor sanogene.
RASG a fost înfiinţată din dorinţa a doi membri EASG, care după ce au participat la mai multe reuniuni internaţionale (Nova Gorica-Slovenia 2008, Viena 2010, Varşovia 2011) au considerat că este important să se organizeze o conferinţă internaţională şi în România la care să participe profesionişti din domeniul asistenţei medicale şi psihologice a jucătorilor patologici, universitari, cercetători, profesionişti din industria jocurilor, politicieni şi orice persoane interesate de această problematică.
Backgroundul asociaţiei este legat de cercetările acesteia în privinţa jocului problemă şi patologic de noroc la adolescenţi, de experienţa legată de terapia jucătorilor patogici şi de prevenţie la copii şi adolescenţi. În cadrul conferinţei, invitaţi străini vor împărtăşi experienţa, mai îndelungată, audienţilor participanţi.
„Problem Gambling and Responsible Gaming – phenomenon, risks and coping”, este o conferinţă pe teme de prevalenţă, prevenţie şi intervenţie, care îşi propune o bună dezbatere a acestor probleme, ale cărei concluzii să se soldeze cu o aplicabilitate practică în ţara noastră.
Conferinţa se va ţine în ziua de joi, 20 Octombrie 2011, între orele 8:00 şi 16:00. Programul acesteia va debuta cu festivitatea de deschidere la care vor participa decanul Facultăţii de Psihologie UBB şi prodecanul Facultăţii de Medicină de la UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Apoi Conf.dr. Viorel Lupu va ţine un raport cu privire la ceea ce s-a cercetat la noi în ţară în privinţa jocului problemă, urmat de Psih. Drd. Izabela Ramona Todiriţă, care va vorbi despre programe de profilaxie a jocului patologic în şcolile româneşti.
Primul invitat străin va fi Heather Wardle (Marea Britanie), care va conferenţia pe tema felului în care se efectuează un studiu de prevalenţă a jocului problemă, urmat de Pieter Remmers (Olanda) care va vorbi despre 20 de ani de la promovarea jocului responsabil în Europa.
Apoi va cuvânta Dl. Mircia Giurgiu cu privire la legislaţia din România în privinţa jocului de noroc online. Prof. Dr. Adrian Opre va conferenţia pe tema programelor profilactice vizând dezvoltarea socio-emoțională a copiilor. Malcolm Bruce (Marea Britanie) va expune despre modul în care companiile furnizoare de jocuri răspund de promovarea jocului responsabil. În final va avea loc o masă rotundă, condusă de Pieter Remmers, la care participă toţi speakerii şi invitaţii şi la care se vor trage concluziile.
Printre cei mai de seamă invitaţi străini şi români de la conferinţa din octombrie se numără personalităţi precum:
Pieter Remmers – Membru în Comitetul Executiv EASG, organizator al conferinţelor EASG, iniţiator al G4 (Global Gambling Guidance Group);
Malcolm Bruce – Head Of Sustainable Gambling for the Betfair Group;
Heather Wardle – Director de Cercetare la Centrul Naţional de Cercetări Sociale din Londra, Marea Britanie, specialist în studii de prevalenţă în jocul patologic de noroc;
Prof. Dr. Călin Felezeu – Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, UBB Cluj-Napoca;
Prof. Dr. Adrian Opre – Prof. Univ. Dr. al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, UBB Cluj-Napoca;
Prof. Dr. Fior Dafin Mureşan – Prodecan al Facultăţii de Medicină, UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca;
Mircia Giurgiu – Deputat Independent în Parlamentul României.
Acţiunile asociaţiei în viitorul apropiat cât şi planurile pentru industria noastră în vederea concretizării jocului responsabil se vor aplica prin cercetări de prevalenţă şi impementarea de măsuri de profilaxie a jocului problemă şi patologic şi tratarea pacienţilor cu astfel de probleme. De asemenea, se vor forma specialişti în acest domeniu şi se speră într-o colaborare cu industria jocurilor, cu operatorii de jocuri din România, care s-au arătat interesaţi de conferinţa organizată de RASG pentru promovarea jocului responsabil, se vor organiza, totodată, apariţii în mass-media de impact. Poate deveni membru RASG orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani de profesie medic, psiholog, psihoterapeut, cu preocupări în domeniul industriei jocurilor de noroc, politicieni, studenţi din orice domeniu, prin aprobarea cererii de înscriere şi plata taxei de înscriere şi a cotizaţiei anuale (detalii pe www.rasgcluj.org).
Printre benficiile oferite de către RASG se numără participarea la evenimente ştiinţifice organizate de RASG, taxe de participare reduse, informaţii actualizate legate de domeniul jocurilor de noroc, mai ales în ceea ce priveşte cercetarea şi intervenţia, credite CPR şi CMR.
Taxe şi cotizaţii:
Taxa de înscriere este de 50 lei şi de 25 lei pentru studenţi, rezidenţi, masteranzi şi doctoranzi.
Cotizaţia anuală este de 50 lei şi de 25 lei pentru studenţi, rezidenţi, masteranzi şi doctoranzi.