VOX POPULI 2

noiembrie 27, 2011 in Gambling, Gambling Romania, Interviuri, Stiri

La aproape doi ani de la prima inițiativă a revistei Casino Inside de a dezvălui celor din industria de gambling care este percepția oamenilor față de domeniul în care își desfășoară activitatea la aproape 22 de ani de la Revoluție, publicația noastră revine cu o continuare care vă arată care mai este starea lucrurilor în ceea ce privește percepția oamenilor de pe stradă, a oamenilor obișnuiți, față de cazinouri, săli de jocuri sau de pariuri, poker, jocuri de noroc în general, dacă s-a schimbat ceva în mentalul colectiv al românilor. Vă oferim răspunsurile a mai multor persoane care provin din medii sociale diferite, care sunt de vârste diferite și cu nivel de educație diferit, dar care ne spun sincer, direct și necenzurat: De ce vin oamenii în cazinouri? Să se distreze sau să câștige? E un viciu să joci sau nu? Sau cum este perceput fenomenul poker în România zilelor noastre…

Dana R , economist, 33 ani

Care este părerea dumneavoastră despre cazinouri şi jocurile de noroc în general?

Nu pot spune că mă deranjează cazinourile, de asemenea nu am jucat niciodată, nici măcar la loto. Am fost odată într-un cazinou şi pot spune că nu mi-a plăcut din cauza faptului că îmi părea că se pierd foarte mulţi bani, chiar dacă persoana cu care am fost a câştigat, culmea era o fată.

Flavia C., agent vânzări, 24 ani

Cu ce ochi priviţi dumneavoastră cazinourile? Credeţi că sunt prea multe sau nu?

Nefiind interesată de acest subiect, nu pot să mă exprim spunând că sunt multe sau puţine cazinouri, dar vă pot spune că nu agreez sălile astea de jocuri pentru că am auzit mai multă lume plângându-se de faptul că unii joacă, câștigă și nu li se dă banii.

Cristina V., funcționar la bancă, 40 ani

Consideraţi jocurile de noroc un viciu?

Pentru unele persoane, da, şi în special pentru cei care merg în cazinou să câştige.

Dumitru C., pensionar, 56 ani,

Care este părerea dumneavoastră despre cazinouri şi jocurile de noroc în general?

Cazinourile trebuie să existe, dar nu în număr foarte mare, pentru că astfel concurenţa va fi foarte mare şi câştigurile acestora se diminuează. De asemenea, acestea trebuie să fie controlate foarte bine de către de stat, pentru a nu permite spălarea banilor şi neplata taxelor.

Jocurile de noroc se practică din timpuri foarte vechi şi sunt sigur că orice om de pe planetă a jucat la un moment dat un joc de noroc. Consider că nu este bine să practice jocuri de noroc sub influenţa alcolului, pentru că îţi pierzi din atenţie şi luciditate şi de asemenea este bine ca înainte de intrarea într-un cazinou să îţi fixezi o sumă de bani care nu trebuie depăşită. Din păcate, pe timp de criză, oamenii sunt tentaţi să joace mai mult la cazinou cu speranţa că îşi îmbunătăţesc veniturile, astfel riscând să îşi piardă controlul.

Cu ce ochi priviţi dumneavoastră cazinourile? Credeţi că sunt prea multe sau dimpotrivă?

La ora aceasta consider că nu sunt prea multe, acestea trebuie să existe în continuare pentru că nu poate fi luată plăcerea unora de a juca, de a se distra într-un cazinou.

Consideraţi jocurile de noroc un viciu?

Da, la unele persoane jocurile de noroc pot crea dependenţă, în special la cei care joacă foarte mult, cei care joacă zilnic.

Mihai G., inginer, 28 ani

Care este părerea dumneavoastră despre cazinouri şi jocurile de noroc în general?

Cazinourile fac parte din viaţa de zi cu zi, la fel ca şi băncile, farmaciile şi shaormăriile. Am mers de mai multe ori în cazinouri, dar de fiecare dată pentru distracţie, pentru a îmi încerca norocul şi poate şi pentru a primi o doză de adrenalină în faţa aparatului.

Jocurile de noroc, fie că vorbim despre rummy, poker, ruletă sau black jack, sunt făcute pentru a te rupe de realitatea în care trăieşti şi a te transpune într-o lume în care simţi că ai controlul asupra proprilor acţiuni, când de fapt totul ţine de matematica jocului în sine.

Cu ce ochi priviţi dumneavoastră cazinourile? Credeţi că sunt prea multe sau dimpotrivă? Din experienţele avute şi în urma vizitelor făcute în cazinourile din ţara noastră, cazinourile mi se par la fel ca şi restaurantele sau hotelurile, unele sunt mai luxoase, unele mai puţin luxoase, în funcţie de poziţionarea pe piaţă ca şi target. Nu consider că sunt prea multe cazinouri pe piaţă, ci că sunt exact câte permite situaţia economică actuală.

Consideraţi jocurile de noroc un viciu?

Judecându-mă pe mine însumi, care merg prin cazinouri destul de des, pot spune că jocul nu poate fi un viciu. Nu mă pot exprima când vine vorba de alte persoane.

Nicolae M., electrician 36 ani.

Care este părerea dumneavoastră despre cazinouri şi jocurile de noroc în general?

Despre cazinouri, dacă m-aţi fi întrebat acum câţiva ani, nu aveam o părere bună, pentru că îmi pierdeam toţi banii prin asemenea stabilimente, mai exact la păcănele, dar de când familia mea s-a mărit, cred că am devenit mai responsabil şi nu mai merg. Mi-au plăcut jocurile de noroc dintodeauna, poate prea mult, dar sunt sigur că tuturor oamenilor le place să joace.

Cu ce ochi priviţi dumneavoastră cazinourile? Credeţi că sunt prea multe sau dimpotrivă?

La un moment dat erau foarte multe cazinouri cu lumini care deranjau trecătorul, dar acum, poate că şi din cauza crizei, numărul acestora a mai scăzut. Nu cred că sunt prea puţine, oricum observ că unele cazinouri se închid, în timp ce altele se deschid, deci este posibil să se fi ajuns la un echilibru, ca şi număr.

Consideraţi jocurile de noroc un viciu?

Da, jocurile de noroc pot fi un viciu, ca şi ţigările sau băutura, dar în definitiv nu te obligă sau nu te bagă nimeni cu forţa în cazinou.

Ştefan I., student, 22 ani

Care este părerea dumneavoastră despre cazinouri şi jocurile de noroc în general?

Despre cazinouri nu am multe de spus, este adevărat că am fost de curiozitate cu prietenii în diverse cazinouri din Bucureşti şi chiar am fost plăcut surprins. Nu era deloc aşa cum mă aşteptam, am nimerit în timpul unei petreceri, era o domnişoară care cânta, lumea se distra şi se simţea bine, plus că mâncarea şi băutura erau gratis. În schimb pot spune că în cămin jucăm foarte mult poker şi chiar online am câştigat de mai multe ori diferite sume de bani cu care mi-am rotunjit veniturile.

Cu ce ochi priviţi dumneavoastră cazinourile? Credeţi că sunt prea multe sau dimpotrivă?

Nu am o părere clară despre numărul cazinourilor, dacă este prea mare sau prea mic, în momentul de faţă, dar pot spune că aud şi văd tot mai multe persoane care joacă online. De asemenea, văd la televizor reclame la diferite site-uri de poker, deci se pare că este o industrie în plin elan.

Consideraţi jocurile de noroc un viciu?

Jocurile de noroc pot fi un viciu, numai că trebuie să îţi permiţi să întreţii acest viciu, pentru că nu este chiar aşa uşor, din punct de vedere financiar, să mergi să joci zilnic la cazinou. Dar, până la urmă, dacă o faci sau nu, oricum este numai şi numai problema ta.

Marian G., medic, 51 ani

Care este părerea dumneavoastră despre cazinouri şi despre sălile de jocuri din România?

Cred că locaţiile unde se desfăşoară jocuri de noroc sunt binevenite atâta timp cât respectă anumite reguli de conduită şi nu permit, să zicem, celor foarte tineri să joace dacă nu au o vârstă legală pentru aşa ceva. Dar eu nu am probleme cu aceste locuri… Pot să joace, să se distreze, dar să se ferească de scandaluri. Tot mai vezi pe la televizor pe câte unii care fac diverse prostii sau cel puţin aşa îi prezintă presa… Dacă cei care administrează aceste locuri ar fi mai deştepţi, ar putea atrage mai mulţi oameni la ei. Ce înseamnă asta? Păi să fie mai deschişi, să nu mai stea ascunşi după geamurile alea fumurii…

Rareş I., profesor, 34 ani

De ce credeţi că imaginea gamblingului este una negativă în ochii opiniei publice din România?

Mulţi dintre noi nu ştim ce înseamnă cazinourile şi poate de aceea. În plus, avem reminiscenţele astea comuniste care ne urmăresc şi după 20 de ani şi care spun că jocurile de noroc nu sunt bune pentru că unii, mai slabi de înger, îşi pierd casele sau banii fără să gândească că poate sălile astea de joc sunt doar ca să te distrezi şi nu doar ca să câştigi. Multă lume vine să joace cu precădere ca să câştige, ţintesc potul şi uită să se mai amuze de faptul că poate a încercat un pariu mai ciudat sau ceva de genul… Şi dacă nu i-a ieşit, asta e.

Ioana F., studentă, 21 ani

Care este părerea ta despre poker sau despre sălile de jocuri?

Nu ştiu exact ce să vă zic. Personal, am mai ieşit cu câţiva prieteni de câteva ori în oraş, la mall, şi am intrat şi într-o astfel de sală şi mi-a plăcut că era muzică live, nu-mi mai duc aminte cine cânta, dar m-a surprins să văd câţi oameni erau prezenţi acolo şi, mai ales, câţi tineri. Cât despre poker, nu am jucat niciodată, nici nu ştiu regulile prea bine, dar am văzut mai des la televizor în ultimii ani diverse emisiuni şi mi s-au părut interesante. Bine, la televizor îţi arată cărţile jucătorilor şi te distrezi când vezi că unii pariază prost, sau alţi jucători “se aruncă” aiurea crezând că au mâna cea bună. E funny!