Mircia Giurgiu: “Dacă jucătorii de cazino ar şti când să se oprească, nu ar mai fi nicio problemă”

decembrie 14, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Romania, Interviuri

Evenimentul  organizat de RASG, ce a avut loc pe data de 20 octombrie, la Cluj-Napoca, în sediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, a reunit specialişti în tratarea dependentei patologice de jocuri de noroc din mai multe ţări, reprezentanţi ai industriei jocurilor, psihologi, pacienţi şi aparţinători ai acestuia. Domnul deputat Mircia Giurgiu ne va explica de ce doreşte, mai exact, sa promoveze un proiect de lege in acest sens…

Spuneți-ne câteva cuvinte despre backgroundul dumneavoastră.

Participarea mea la această conferinţă se datorează, în primul rând, dorinţei de a mă interesa de  situația reală din țară, dar și de cea la nivel european și chiar mondial, a jocurilor de noroc. Astfel, împreună cu organizatorii, nu numai cu specialiștii, și cu cei care se ocupă cu jocurile de noroc, încercăm să găsim o soluție împreună pentru a veni în sprijinul tinerilor. Și aici ne referim în primul rând la prevenție, la a-i lămuri pe tineri că este foarte important pentru ei să simtă momentul în care trebuie să se oprească. Pot juca în fiecare an, în fiecare zi dacă doresc, dar trebuie să știe că există un moment în care trebuie să se oprească și acel moment să și-l aleagă foarte bine, altfel vor risca să-și piardă toată agoniseala și nu vor câştiga nici ei și nici cei care organizează jocurile. Dacă reușim să îi lămurim să aloce doar o parte din venituri jocurilor de noroc, cred că nu vor mai reprezenta un pericol. Totodată, consider că vor fi și alte probleme, care vor rezulta de aici, din această dezbatere, dar important este ca la sfârșit să găsim o soluție împreună pentru a veni cu o legislație și în România pentru a acoperi nevoile actuale.

Care sunt măsurile pe care doriți să le luați prin această lege?

Eu merg pe mâna specialiștilor și împreună vom face proiectul de lege. De asemenea, va trebui să găsim o soluție și pentru limitarea jocurilor pe internet, sector în care, după cum am văzut,  nu există nici o limită, nici o stavilă pentru cei care în acest moment nu sunt încă în stare să discearnă ce este bine și ce este rău. Există numeroase situații prezentate de specialiști în care copiii luau bani de acasă și mergeau să îi joace pe toți, iar pe internet, în acest moment, în România, nu există nici o barieră.

Ați spus că sunteți aproape de organizatorii RASG. În viitorul proiect de lege vor fi consultați și operatorii de jocuri de noroc ?

Cu siguranță că vom face un proiect de lege în care vor fi implicați atât organizatorii conferinței,  cât și cei care operează jocuri de noroc. Este foarte important să vină propuneri din toate părțile, să analizăm împreună și, în momentul în care ajungem la o concluzie, să fie acceptată de toți. Altfel, evident,  vor exista nemulțumiți și nu vrem să creăm asta. Vrem ca acel  proiect de lege să vină din ideile pe care le împărtăşesc toți cei care sunt implicați, specialiștii pe de-o parte și operatorii pe de altă parte.

Legea se va referi numai la gaming responsabil?

Nu numai, eu cred că este bine să venim și cu alte soluții. Consider că în primul rând trebuie să ne gândim la prevenția pentru tineri, în principal pentru copii. Trebuie să găsim soluții pentru ambele părți. Poate că nu vom avea parte de unanimitate, dar dacă există înțelegere și dezbatere, cred că vom găsi cea mai bună soluție.

Veți consulta și legislațiile marilor țări ale Uniunii Europene, cum a fi Franța, Marea Britanie?

Cred că ar fi bine să consultăm cât mai multe țări, în așa fel încât să venim cu un proiect care să poată fi aplicat în România, evident ținând cont și de ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre activitatea dumneavoastră de deputat, despre legile și ceea ce ați promovat.

Provin din mișcarea sindicală, dar pe lângă asta mă interesează și alte aspecte, cum ar fi problema tinerilor, a copiilor. Avem un proiect pe care l-am promovat împreună cu părinții clujeni și cu un specialist în nutriție, împreună cu echipa sa. Am reuşit să scoatem din şcoli acele alimente care dăunau sănătăţii copiilor. Apoi avem şi alte proiecte, cum ar fi introducerea merelor în şcoli. De anul trecut se aplică şi acest proiect de lege, este un program european care a întârziat în România, dar, printr-un proiect de lege pe care l-am propus, am reuşit să urgentăm aplicarea lui. Prin acest proiect avem cel puţin trei câştiguri: obişnuirea copiilor cu ideea de a consuma fructe proaspete, atragerea de fonduri europene şi sprijin pentru producătorii agricoli români.

Vă rog să îmi spuneţi dacă aţi fost vreodată într-un cazinou şi ce părere aveţi despre industria de gambling?

Până acum nu am intrat într-un casino, trebuie să recunosc, dar niciodată nu e prea tarziu. (Râde). Cât despre industria de gambling, cred că dacă fiecare participant ar şti când trebuie să se oprească, să-şi pregătească o anumită sumă, cu care să intre în joc, şi pe care să nu o depăşească, nu ar mai fi nicio problemă.