Next Level: Poker Fest România
decembrie 6, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Romania, Interviuri
Poker Fest este prima companie din România care se ocupă cu organizarea de turnee dedicate pasionaţilor de poker. Alexandru Creţu ne-a oferit mai multe detalii în exclusivitate despre începuturile şi scopurile companiei…
Te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine și cum ai început să organizezi turnee.
Am muncit câțiva ani ca dealer și treptat am ocupat toate pozițiile, până am descoperit pokerul, care la vremea respectivă era relativ nou în România. Ca organizator de turnee, am început cu jocuri mici, o masă de cash pe zi. Apoi pokerul a început să evolueze, au apărut din ce în ce mai mulți jucători și turneele au devenit atractive. Făcând foarte multe turnee, am ajuns să le fac pe cele mai mari. Momentan sunt organizator de turnee și numai cu asta mă ocup.
Ce te-a atras la poker?
Jocul în sine. Mi-a plăcut foarte mult, am înțeles ce se întâmplă în joc, dar am descoperit că nu am talentul necesar (Râde). Așa că m-am hotărât să mă ocup de partea de organizare. În România lipseau regulile și fair play-ul. Ficare cazinou avea propriile reguli și se întâmplau foarte multe lucruri ciudate. La Regent cu asta am început – eliminarea tuturor elementelor negative și am făcut jocul să fie cât mai corect posibil.
Spune-mi câte ceva despre turneele pe care le-ai organizat.
Totul a început în Platinum, am făcut câteva turnee mai mici și după aceea am început cu turnee de 500 de euro cu rebuy, unde intrau 25-30 de jucători, care se țineau săptămânal. Apoi piața a început să scadă și am început să organizez turnee mai mici, de 500 de lei, 1.000 de lei cu rebuy. Acum am rămas la 500 de lei. Am făcut câteva sute de turnee, printre cele mai importante numărându-se WPT-ul. De fapt, a fost mai întâi cel cu Daniel Negreanu, cu 102 de jucători, și apoi QPT-ul, care a fost cel mai mare turneu organizat în România, cu 256 de jucători. Acesta s-a desfășurat fără probleme și toată lumea a fost mulțumită de modul în care au fost serviți.
Care sunt planurile de viitor?
Ne vom ocupa intens de PokerFest, cu care vrem să organizăm turnee în toată România. Primul va fi cel care va începe pe 24 Noiembrie, în București, pe care o să-l promovăm cu alte trei turnee, în orașe diferite: Timișoara, Brașov și Ploiești. Să spunem că va fi de anvergura unui EPT. Aşa că am început la Timișoara (21-23 Octombrie) printr-un Main Event de două zile cu buy-in de 550 de euro. Main eventul din Timișoara s-a ținut la Casino Metropolis. După aceea, urmează Brașovul, cu un Main Event de 550 de euro, un Side Event de 150 de euro și, de asemenea, un satelit pentru turneul din București, de 800 de euro, în perioada 4-6 Noiembrie. Urmează evenimentul din Ploiești, în perioada 16-18 Noiembrie, care se va desfășura într-un Ball Room, iar petrecerea va avea loc în Sky Club. Și acest turneu va merge pe aceeași structură, iar pe 24-27 Noiembrie ne vom întâlni, cum spuneam, la București. Estimăm că evenimentul va depăși ca număr de jucători QPT-ul. Main Eventul o să fie de 730+70 de euro, va mai fi un High Roller (buy-în în jur de 2.000 de euro), două Side Eventuri… O să avem și un Deep Stack Turbo de 150 de euro.
Spune-ne câteva lucruri despre compania pe care ați înființat-o…
Este prima companie de acest gen din România. Vom organiza evenimente și avem tot ce ne trebuie: dealeri, cărți, mese, supervizori și așa mai departe. Practic, facem turneul de la A la Z și aducem și jucători, români și străini. În București putem aduce cel puțin 150 de jucători. Având în vedere că a crescut foarte mult numărul de jucători în România, aceștia își doresc să socializeze și să joace la turnee live. Având experiența pe care o avem, am zis să ducem lucrurile la următorul nivel și am început, așadar, Poker Fest. Avem o echipă de 15 persoane, implicați în toate domeniile de care avem nevoie, de la Marketing și PR, până la Manageri de turneu și IT. Începând cu anul viitor, vrem ca Poker Fest să se întâmple o dată la două luni. E un proiect ambițios și vrem să demonstrăm că și în România se poate face ceva profesionist și de calitate.
Cum vezi piața de poker în perioada asta?
Piața este într-o continuă creștere, dar deocamdată nu mai sunt banii necesari pentru turnee mari. Acum patru ani făceam cu 500 sau 1.000 de euro cu rebuy. Acum facem cu 500 de lei. Ca loc unde se joacă, cred că pokerul va rămâne împărțit în continuare. Întotdeauna vor fi jucători online, fiindcă nu prea poți învăța jocul ăsta live, decât dacă ai bani serioși în spate. Iar piața crește pe online datorită acestui fapt.
Care sunt problemele care afectează industria?
Cash-ul este foarte afectat, din cauza taxelor. În cazinou, consumația și țigările sunt gratis. Nu poți să faci mese de 0,5-1 sau 1-2, fiindcă nu poți să plătești 5.000 de euro pe lună pentru o masă care nu o să facă niciodată banii ăștia. Legislația este, deci, o problemă. Lipsa banilor la jucători se simte și ea în ultimii doi ani.