Poker made in China

decembrie 1, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Africa, Gambling America, Gambling Asia & Oceania, Gambling Europa, Gambling Romania

Pokerul chinezesc, cunoscut şi ca Pusoy (dar nu Pusoy Dos sau Poker rusesc) este un joc de cărţi întâlnit de mult timp în comunităţile asiatice. Jocul a început să câştige popularitate şi în alte părţi deoarece deţine toate atributele unui joc incitant.

Pokerul chinezesc

Pokerul chinezesc este uşor de învăţat. După câteva minute de explicaţii, cineva care are ceva cunoştinţe despre ierarhia combinaţiilor poate intra în joc. Norocul este un ingredient important în cazul acestui joc. Un jucător nou poate câştiga chiar în faţa unor jucători experimentaţi dacă are încredere în mâna sa norocoasă. Se întâmplă des ca jucătorii mai slabi să nu se descurajeze atunci când pierd, punând înfrângerea, mai degrabă, pe seama unei combinaţii nereuşite decât pe strategie şi îndemânare. Experţii continuă să găsească noi calităţi în cazul acestui joc. Ei se folosesc mai mult de strategie pentru a fi în avantaj în faţa oponenţilor mai slabi. Pokerul chinezesc a devenit tot mai popular în cazinouri şi comunităţi de poker online din lume şi este foarte accesibil pentru jucătorii noi.

Unde se joacă

Pokerul chinezesc a devenit foarte popular în cazinourile live din SUA, precum Bellagio şi Wynn din Las Vegas. Îl găsim prezent ca “side game” în marile turnee de poker din lume. Mizele obişnuite pot fi de 25 de dolari la limita de jos şi 100 dolari la cea de sus pe unitate. Mari pariori de poker chinezesc mizează chiar şi pe 500-1.000 dolari pe unitate. Softurile de poker online dau şansă egală atât jucătorilor profesionişti cât şi începătorilor. Oricine poate juca poker online pentru a câştiga bani sau pur şi simplu pentru distracţie.

Cum se joacă

Pokerul chinezesc este un joc care se joacă mai ales în patru; totuşi, există variante şi pentru jocul în 2, 3, 5 sau chiar mai mulţi. Fiecare jucător primeşte o mână din 13 cărţi dintr-un pachet standard cu 52 de cărţi. Jucătorii individuali îşi împart cărţile în trei mâini, cunoscute ca “settings” (două având 5 cărţi ( numite middle şi back; şi una de 3 cărţi numită front). Grupul back ar trebui să conţină cea mai valoroasă combinaţie de cărţi în timp ce front ar trebui să fie cea mai puţin valoroasă.  Nu are valoare un set front cu trei cărţi de acelaşi fel sau consecutive. Straights sau flushes nu au valoare în mâna front la pokerul chinezesc. Deşi sunt uşor de ales cărţile cele mai bune pentru a face mâna back şi de a lăsa celelalte cărţi pentru celelalte două mâini, strategia contează foarte mult la pokerul chinezesc. Când toţi jucătorii au cărţile aşezate în cele trei categorii, fiecare jucător trebuie să-şi arate cărţile celuilalt. Mâna back a unui jucător contează doar împotriva uneia similare a celorlalţi şi în mod similar şi pentru celelalte categorii. Din acest motiv, strategia este importantă în aranjarea mâinilor. Cele mai obişnuite sisteme de scoring sunt 2 – 4 sau 1 – 6. În sistemul 2 – 4 jucătorul primeşte câte o unitate pentru fiecare din cele 3 mâini câştigate şi o unitate numită overall unit pentru jucătorul care câştigă două din cele trei mâini, sau toate cele trei. În caz de egalitate la una din mâini, nimeni nu primeşte niciun ban. Dacă un jucător câştigă ambele mâini din cele care au rămas, el acumulează 3 unităţi (una pentru fiecare unitate şi una overall). Dacă fiecare din ei câştigă câte o mână, nicio unitate nu este plătită (fiecare câştigă câte o unitate, şi niciuna overall).

În sistemul 1 – 6, jucătorul câştigă câte o unitate pentru fiecare mână câştigată din cele trei, şi trei unităţi bonus (mai presus de cea pentru fiecare mână) în cazul unui câştig al tuturor celor 3 mâini.

Exemplu

Ivey Hellmuth Câştigător
Front 6♠ 6♣ 4♥ A♥ K♦ Q♦ Ivey
Middle 10♦ 10♠ 9♣ Q♠ 8♣ 9♥ 9♦ 5♥ 5♦ 4♣ Hellmuth
Back 3♥ 3♦ 3♠ 2♥ 2♦ K♠ J♠ 9♠ 8♠ 7♠ Ivey

În sistemul 2 – 4, Hellmuth i-ar plăti lui Ivery 2 unităţi. Ivery primeşte două puncte pentru că a câştigat mâinile front şi back, pierde una pentru că a pierdut mâna middle, şi primeşte una ca overall unit pentru că a câştigat două din trei. În sistemul 1 – 6, Hellmuth i-ar plăti lui Ivery o unitate; din nou Ivery primeşte două puncte pentru că a câştigat mâinile front şi back şi pierde una pentru că a pierdut mâna middle, însă nu primeşte vreun bonus.