Statele ex-sovietice au interzis toate formele de jocuri de noroc și au închis cazinourile

decembrie 12, 2011 in Exclusiv, Gambling, Gambling Asia & Oceania, Gambling Europa

Luminile de neon nu mai strălucesc; iar ruleta s-a întors pentru ultima oară. Cazinourile din Rusia și-au închis ușile în urma intrării în vigoare a interdicției impuse asupra jocurilor de noroc; interdicții similare au fost impuse și în Ucraina și Kirghistan.

Guvernele din toată lumea se confruntă cu vremuri economice dificile și condamnă activitățile de jocuri de noroc ca fiind sursa tuturor problemelor sociale. Oamenii din țările mai sarace, din colțuri îndepărtate ale lumii sunt însă recunoscători pentru că acolo există o industrie de divertisment și că slujbele din această industrie le oferă posibilitatea de a-și susține gospodăriile și familiile.

Kirghistan

Guvernul din Kirghistan  a hotărât ca toate activitățile de jocuri de noroc trebuie să aibă loc într-o zonă încă nedeterminată pe hartă. Deputații au supus la vot legea prin care se interzic activitățile de cazino și au întâmpinat o opoziție foarte slabă. Consecința acestei mișcări este aceea că sute de mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă începând de anul viitor. Politicienii au fost alarmați prin diverse rapoarte care anunțau că industria jocurilor de noroc din Kirghistan a devenit “o problemă socială majoră”. În țara cu cinci milioane și jumătate de locuitori, singurele cazinouri permise vor fi cele ce vor deține licența de a opera într-o anumită zonă a țării. Diverse rapoarte au arătat că oamenii se îndatorau excesiv și că rata criminalității a crescut îngrijorător din cauza jocurilor de noroc. Drept consecință, toate activitățile de jocuri de noroc vor fi interzise și toate sloturile vor fi scoase în afara legii.

Ironia acestei situații este că locurile de muncă vor dispărea o dată cu interzicerea acestor activități. Există o ingrijorare generală legată de apariția a și mai multor probleme sociale în viitor cauzate de lipsa de locuri de muncă. Chiar dacă în Parlament nu a întalnit o opoziție puternică, sute de angajați ai cazinourilor au protestat în Biskent împotriva noii legi. Jocurile online vor înlocui cu siguranță locurile tradiționale, la fel cum s-a întamplat și în fostele teritorii sovietice care au aplicat această politică.

Rusia

Rusia este o altă țară sovietică care a închis cazinourile de pe o zi pe alta în urma interzicerii jocurilor de noroc la nivel național, o mișcare care, potrivit celor din industria de gambling, a aruncat în stradă 330.000 de oameni.

Pe 1 iulie 2009, interdicția a închis porțile tuturor sălilor de jocuri de noroc, de la cazinouri țipătoare, încoronate de structuri extravagante de lumini, la clădiri dubioase cu câteva sloturi. Kremlinul a plănuit să restricționeze jocurile de noroc la zone de joc în genul celor din Las Vegas, situate în 4 regiuni rar vizitate ce au nevoie de investiții, inclusiv într-o regiune de lângă granița cu Coreea de Nord, dar nu s-a construit încă nimic iar criticii spun că această idee este supusă eșecului.

Chiar dacă patronii localurilor de jocuri de noroc au fost înștiințați de data închiderii cu cel puțin un an în urmă, doar câțiva au crezut că guvernul va pune într-adevăr planul în aplicare, dar oficialii locali le-au închis afacerile peste noapte.

Reprezentanții pietei de gaming declarau că interdicția aplicată va tăia de pe listă cel puțin 300.000 de locuri de muncă, dar oficialii de la Moscova declară că numărul real este de numai 11.500 de locuri de muncă desființate. Rânduri întregi de sloturi, care licăreau în mod continuu în săli aglomerate și pline de fum, stau acum liniștite și împachetate în celofan.

Primarul Moscovei, Sergei Baidakov, urmărind oamenii demontând mesele de poker și aruncând ruletele pe jos, a declarat că statul este  gata să contracareze orice încercare de a muta gamblingul în zona de  ilegalitate.

“Suntem încrezători că putem controla situația.” a mai declarat el. Primarul a adăugat că această interdicție protejează integritatea societății. Mulți critici din industria jocurilor de noroc spun că mișcarea are de-a face cu relațiile încordate dintre Rusia și Georgia și cu faptul că multe săli de jocuri rusești sunt deținute de cetățeni georgieni.

Poliția comunitară a stat în gardă în caz că ar fi fost organizate proteste ale foștilor angajați nemulțumiți de desființarea sălilor de joc ce au încolțit în toată țara după colapsul Uniunii Sovietice din 1991 și acum se regăsesc în toate orașele rusești. A fost înființată o linie verde la care cetățenii pot raporta persoanele bănuite că ar organiza jocuri de noroc ilegale, rezultatele fiind comunicate către Itar-Tass. În Moscova se găseau în jur de 550 de săli de jocuri, inclusiv 30 de cazinouri aflate în locații cheie, simbolizând apetitul capitalei pentru exces. În fiecare an, industria de gaming a adus încasări de aproximativ 7 miliarde de dolari și a plătit impozite de 1 miliard de dolari, iar interzicerea acestor activități va creea o gaură bugetară greu de acoperit.  Zonele aflate în dezvoltare propuse pentru înlocuirea cazinourilor desființate – sudul Krasnodar, enclava baltică din Kaliningrad, regiunea est-siberiana Altai și Orientul Îndepărtat – necesită investiții de până la 40 de miliarde de dolari ce nu au fost încă efectuate.

“Aceste zone nu dispun de drumuri, apă sau electricitate. Noi ne-am supus legii și am închis afacerile, dar guvernul nu a facut același lucru din moment ce zonele nu sunt încă gata.” a declarat Boyev, director de cazino. Angajații din industria jocurilor de noroc au fost sceptici în ceea ce privește asigurările primite din partea guvernului că vor găsi locuri de muncă în restaurante și centre comerciale, în condițiile în care șomajul a atins  rata maximă din ultimii 8 ani. Doar câțiva jucători dependenți au crezut că interdicția aplicată jocurilor de noroc îi va ajuta: “Poate că este un lucru bun. Eu am o familie si vin aici în fiecare zi și imi joc toți banii. Voi fi fericit când se vor închide” a spus un moscovit de 40 de ani în apropierea unui cazino din centrul orașului.

Ucraina

Interzicerea jocurilor de noroc a fost impusă cu efect imediat în Ucraina și ea se extinde și asupra jocurilor online. Textul legii a fost publicat în ziarul Holos Ukrainy (Vocea Ucrainei) în data de 25 iunie 2009, făcând public votul Verhovna Rada, în ciuda apelului președintelui Kruschenko pentru o abordare mai chibzuită și a încercării sale lipsite de succes de a-și pune în aplicare dreptul de veto. Legea definește gamblingul ca fiind activitățile sau organizarea de jocuri de noroc pentru obținerea unui profit în cazinouri terestre sau prin intermediul sloturilor sau a  birourilor de pariuri, precum și în cazinouri virtuale. Definiția acoperă de asemenea și orice alt joc ce necesită plasarea unui pariu, ce oferă recompense pentru câștigători și care depinde, în totalitate sau parțial, de noroc. Excepțiile includ: loteriile, concursurile de artă, jocurile de biliard și alte câteva jocuri cum ar fi cele prin care jucătorii își folosesc dexteritatea pentru a ridica recompensele, precum și cele organizate pentru cauze caritabile. Legea prevede măsuri aspre împotriva infractorilor aflați la prima abatere și confiscarea echipamentelor de joc.