Cât costă dependența de gambling?

mai 24, 2013 in Exclusiv

Noua Zeelandă a anunțat lansarea unei strategii îndreptată împotriva dependenței de jocurile de noroc.

Jocurile de noroc sunt percepute în general drept activități care pot genera bani pentru actorii industriei de profil și pentru autoritățile care reglementează aceste piețe. Totuși psihologii s-au aplecat cu atenție asupra problemelor care pot apărea pe fondul dependenței de gambling.

Este ok pentru Statele Unite în general și pentru Nevada în particular, dacă Wynn raportează profituri de sute de milioane de dolari anual, dar în același timp apar probleme sociale grave dacă 1% dintre cei care frecventează stabilimente precum cel de mai sus ajung în faliment personal.

Aici statul pierde un om și se confruntă cu probleme legate de protecția socială. Putem extrapola discuția și să afirmăm că ar putea fi afectată și familia celui în cauză, sau chiar un grup de indivizi, dacă aceștia depind de el.

Prin urmare au fost lansate campanii publice, proiecte de responsabilizare a celor care frecventează atât cazinourile de tip „brick and mortar”, cât și site-urile de pariuri, de poker și de gambling în general.

Pe această linie, zilele acestea, Guvernul Noii Zeelande a anunțat lansarea unei strategii privind combaterea dezastrelor provocate de gambling. Demersul, coordonat de Ministerul Sănătății,l are un orizont de implementare de trei ani și un buget alocat în valoare de 55,3 milioane dolari americani.

Aceste resurse vor fi cheltuite pe trei direcții mari de acțiune.

Cea mai mare parte, 25,3 milioane dolari, vor fi folosiți pentru „prima linie” a frontului, și anume pentru rezolvarea cazurilor existente de dependenți prin operaționalizare unor servicii dedicate la nivel național, regional și local.

Prevenției i-au fost arondate 20,6 milioane dolari, iar acțiunile vizate pentru finanțare se referă pe de o parte la programe educaționale, iar pe de altă parte la campanii de informare a publicului cu privire la problemele generate de frecventarea abuzivă a jocurilor de noroc. În astfel de acțiuni vor fi cooptate și cazinourile pentru promovarea acestor demersuri chiar în locurile în care apar persoanele predispuse la acest gen de dependență.

Diferența de buget va fi alocată cercetării pentru o ami bună înțelegere a fenomenului reprezentat de gambling și a impactului său asupra societății.

Guvernul neo zeelandez a precizat că sursele de finațare ale acestei strategii se regăsesc în impozitarea operatorilor de gambling.

Interesul autorităților este să redirecționeze o parte din cheltuielile indivizilor către economie pentru încurajarea consumului, și pentru dezvoltarea economică.