Gambling sau pensii?

mai 23, 2013 in Gambling America

Ce aprobăm mai întâi, o lege care reglementează piața jocurilor de noroc, sau una care demarează reforma sistemului de pensii? Americanii se pare că s-au decis.

Zilele acestea în statul american Illinois se aștepta adoptarea unei legi care să reglementeze situația gamblingului online.

Totul părea să fie în grafic până când guvernatorul statului, Pat Queen a luat poziție publică în această problemă, afirmând că gamblingul trebuie să stea disciplinat la coadă, așteptându-și rândul, după alte probleme mult mai serioase, cum ar fi reforma sistemului de pensii.

Aici vorbim de două activități complet diferite. Una, gamblingul, este generatoare de venituri la bugetul statului, iar cealaltă, sistemul de pensii, este consumatoare de resurse.

În Illinois problema pensiilor a tot fost pasată de la o legislatură la alta, deoarece nimeni nu vroia să se implice într-o problemă dificilă pe de o parte, hai să ne uităm la alte state care au reformat pensiile, și păguboasî pentru capitalul electoral, pe de altă parte.

Această criză s-a perpetuat până când sistemul actual public de pensii a înregistrat un deficit de aproape 100 miliarde dolari, iar situația nu mai poate fi amânată. Se cere o rezolvare urgentă.

Totuși, dacă analizăm puțin și prioritizăm cele două pachete legislative care așteaptă a fi aprobate, cel referitor la gamblingul online și cel referitor la pensii, vom observa că pe de o parte

gamblingul este o activitate mult mai simplu de reglementat și în plus prin legalizare oferă posibilitatea stabilirii unor prognoze de încasări care ar sprijini inclusiv pensiile.

Este mai ușor să reformezi atunci când te bazezi pe un buget.

Ideile prezentate mai sus sunt logice, însă noi trebuie să luăm în considerare și factorul social. Gamblingul, în Statele Unite, are o imagine destul de șifonată, iar politicienii sunt conștienți de acest fapt. Chiar dacă ei știu că piața jocurilor de noroc este o vacă de muls care ar putea finanța proiecte sociale problematice, se referesc să se asocieze cu astfel de activități, tocmai pentru a nu fi percepuți de opinia publică drept „adepți” ai gamblingului.

Întorcându-ne la Illinois, legiferarea gamblingului online, ar pune statul american într-o poziție de lider regional pe piața de profil.

Indiferent că ne place sau nu, această oportunitate trebuie luată în considerare într-o perioadă în care resursele financiare ale statelor pretutindeni sunt din ce în ce mai reduse.