Prin eliminarea plafonului neimpozabil pentru veniturile din jocuri de noroc, statul încurajează jocurile ilegale

iunie 5, 2010 in Exclusiv, Stiri

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) şi Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România se opun propunerii de modificare a art. 77 din Codul Fiscal în sensul eliminării plafonului neimpozabil, de 600 lei, pentru veniturile din jocuri de noroc. În semn de protest, faţă de această decizie a Guvernului, cele doua instituţii au hotărât ca, începând de marţi, 8 iunie, casele de pariuri să fie închise. Purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agaton, a explicat într-o conferinţă de presă că, astfel, vor fi închise pe o durată nedeterminată, 1.423 de agenţii de pariuri, reprezentând 97,8% din total. Companiile implicate în acest demers sunt: Stanleybet, Publicbet, Mozzart, Casa pariurilor, Parisport, Sky-Bets, GS Bet, Super Bet, Hypobet, Bet Café Arena, Admiral Sports Betting, Power Club şi Empire Betting.

O măsură similară a fost adoptată în 2005, prin OUG nr. 138 din 29.12.2004, aplicabilă începând cu 01 Ianuarie 2005, iar consecinţa imediată a acestei măsuri a fost înregistrarea de către organizatorii de pariuri a unei scăderi a încasărilor medii per agenţie de 47,5%, ceea ce a determinat un proces accelerat de închidere a agenţiilor de pariuri, care, anterior, erau neprofitabile sau cu profit redus.

Ulterior, 4 luni mai târziu, pierderile bugetului de stat generate de scăderea dramatică a cifrei de afaceri a companiilor de pariuri au fost mai mari decât sumele colectate în plus prin impozitele reţinute la sursă, astfel încât s-a revenit asupra măsurii de eliminare a pragului de neimpozitare prin OUG 24 din 24.03.2005. Era însa prea târziu, pentru că industria fusese deja grav afectată, iar companiile au avut nevoie de încă aproximativ un an ca să revină la nivelul anterior de încasări.

Estimarile facute de specialişti arată că, sumele adiţionale care vor fi colectate prin impunerea procentului de 25% tuturor câştigurilor obţinute din jocuri de noroc, vor însuma aproximativ 1,7 milioane lei, în timp ce pierderea lunară generată de scăderea cifrei de afaceri asupra impozitelor şi taxelor directe va fi de peste 4,1 milioane lei. Aşadar, măsura propusă ar produce o pierdere lunară directă bugetului de stat de aproximativ 2,4 milioane lei.

Indirect, măsura eliminării pragului de neimpozitare a veniturilor obținute din jocuri de noroc, va avea și alte efecte economice asupra forței de muncă și achizițiilor de bunuri și servicii. Trebuie, de asemenea, avut în vedere că, în acest moment, companiile private de pariuri au peste 4000 de angajați din care, în condițiile eliminării pragului de neimpozitare a veniturilor obținute din jocuri de noroc, cel puțin jumătate și-ar pierde locurile de muncă. Pentru pierderile generate de desființarea a peste 2000 de locuri de muncă, impozitele și contribuțiile sociale lunare aferente sunt estimate la minimum 1,5 milioane lei. Mai există o scădere a cheltuielilor operaționale (achizițiilor de bunuri și servicii, inclusiv chirii) și implicit reducerea cu peste 1 milion lei lunar a TVA-ului aferent, ca urmare a reducerii activității. La toate acestea se adaugă cheltuielile suplimentare produse statului român prin creșterea somajului, dar și stoparea investițiilor în curs de derulare.

“Luând în considerare toate aspectele prezentate mai sus este evident că măsura eliminarii pragului de neimpozitare nu are nici o susținere economică și, cu siguranță, va genera pierderi atât bugetului de stat consolidat, cât și bugetului asigurărilor sociale de minimum 4,9 milioane lei lunar”, se arată în comunicatul semnat de ACPR.

În afară de pierderile directe către buget, printre efectele acestei măsuri vor fi și migrarea masivă a jucătorilor către piața on-line  și redirecționarea taxelor către alte state din cauza faptului că firmele respective nu sunt înregistrate și autorizate în România, “resuscitarea” pieței negre a pariurilor sportive asociată în mod direct cu criminalitatea organizată, care va găsi o nouă sursă de finanțare a activităților ilegale și ieșirea de pe piață a companiilor multinaționale care au credibilizat piața pariurilor sportive.

În consecință, liderii ACPR solicită păstrarea sistemului actual de impozitare a veniturilor din jocuri de noroc  și securizarea unei surse sigure de venituri către bugetul de stat.