Cum un simplu joc al numerelor a devenit un fenomen global

septembrie 24, 2010 in Exclusiv, Wog


Jocul de bingo a atins cote de popularitate inimaginabile. Nu poţi găsi niciun loc de pe această planetă care să nu aibă măcar o idee despre cât de popular este acest joc captivant, incitant şi distractiv. Pentru a descoperi ce stă dincolo de numele de bingo, trebuie doar să îl joci o dată şi vei rămâne uimit de câte are de oferit.

Astăzi, Bingo este un joc foarte popular în Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi multe alte ţări. O adevărată industrie a jocului de bingo s-a dezvoltat aici, sute de oameni adunându-se să joace. Bingo este un joc de societate, ceea ce presupune comunicare între participanţi.Este un joc bazat pe hazard, foarte apropiat de stilul loteriilor, în sensul în care implică jucătorul să adune numere pe un bilet, cât mai repede posibil. Jucătorul care realizează asta este cel care primeşte cel mai mare premiu de Bingo. Numerele sunt alese într-un mod aleator, iar primul jucător care completează biletul conform regulilor jocului va striga Bingo!, devenind astfel câştigător. Companiile Global Betting şi Gaming Consultants au estimat că venitul brut din jocul de bingo la nivel mondial a fost de 0.5 miliarde dolari în 2006 (exceptând SUA); până în 2010 inclusiv, se aşteaptă ca venitul sa ajungă la 1 miliard de dolari.

Se spune că precursorul jocului de Bingo de azi a fost jocul italienesc «Lo Giuoco del Lotto D’Italia», apărut în 1530, care a fost foarte popular în Italia. Dar abia în 1930 s-a organizat primul joc de bingo în New York, de către Edwin S. Lowe şi Carl Leffler. Cererea a crescut incredibil, astfel încât, în 1934, Lowe avea peste o mie de angajaţi, încercând să ţină pasul cu cele 10.000 de jocuri estimate a se desfăşura săptămânal. Conform spuselor lui Lowe, cea mai mare anvergură a avut-o jocul de bingo din Teaneck Armory din New York, având 60.000 jucători şi alţi 10.000 care au fost întorşi din drum. Din fericire, asemenea probleme nu sunt întâlnite astăzi, existând o mulţime de jocuri de bingo ce au loc live şi online. Bingo s-a dovedit a avea un aşa mare succes, încât a devenit în scurt timp popular printre localnici.

Există multe variante şi tipuri de Bingo, dar principalele sunt US Bingo şi UK Bingo (denumit şi Housie).  Biletele de Bingo sunt foarte diferite în aceste două tipuri: cele de la UK Bingo sunt dreptunghiulare, având trei rânduri şi nouă coloane. Cele de US Bingo sunt pătrate şi au 5 rânduri şi 5 coloane. Mai mult, în jocul de Bingo variantă britanică, pentru numere se mai folosesc şi “porecle”, care aduc un plus de amuzament. În acest scop se folosesc şi resurse caracteristice, precum bile de Bingo, jetoane, maşinile de extragere a bilelor, precum şi cartoanele de bingo. Poţi juca Bingo şi de acasă, online. Există numeroase site-uri de Bingo precum Virgin Bingo, Foxy Bingo, Bingo Lottery, 888 ladies etc. În Marea Britanie, jocurile de Bingo prezintă perspective de afaceri foarte bune, cu o competiţie acerbă. Cele mai mari şi mai renumite companii cu săli de Bingo sunt Gala Bingo (Gala Group Ltd.), Mecca Bingo (The Rank Group plc) şi Riva Bingo.

Conform Parlay, studiile demografice arată că vârsta celor care joacă bingo se împarte în următoarele categorii: 18-34 = 29%, 35-44 = 29%, 45-54 = 28%, 55-64 = 12%, 65+ = 2%. Femeile petrec cu 50% mai mult timp jucând bingo decât bărbaţii, asta în fiecare săptămână. 28% dintre femeile trecute de 40 ani joacă bingo între miezul nopţii şi 5 dimineaţa, iar suma medie cheltuită lunar, online, de către un jucător este de 120 lire.

Cât de departe se poate ajunge?

Milioane şi milioane de oameni aleg acest mod de a se distra cu cel mai simplu joc de noroc din cazinouri. Dar asta, însă, nu e tot. O companie japoneză a creat ceva cu adevărat extraordinar, un ceas pentru jucătorii de bingo. Acesta are forma unui carton de bingo şi un sistem foarte simplu.

Cercurile din exterior reprezintă orele şi sunt numerotate de la unu la doisprezece. Cercurile din interior arată minutele, iar un punct roşu marcheză minutele, întocmai ca la un ceas tradiţional de mână. Combinaţia cercului din exterior cu punctul roşu îţi permite astfel să vezi ora exactă. Un alt exemplu ce atestă că jocul de bingo este un fenomen foarte popular este incorporarea jocului în telefoanele mobile. Această modalitate a devenit foarte căutată în ultimul timp, generând câştiguri greu de imaginat. Modul de joc este foarte simplu: trebuie doar să trimiţi un mesaj text şi vei putea juca şi câştiga oriunde ai fi. Nu trebuie să mergi în nicio sală de bingo şi nu trebuie să ai un calculator. Jocul îţi va oferi nenumărate beneficii zilnice, care te vor lua prin surpindere.

Bingo este cu siguranţă un fenomen global cu propria lui cultură. Jocul de Bingo a devenit el însuşi un curent. Este unul dintre acele jocuri care a reuşit să se delimiteze de imaginea iniţială mai puţin potrivită, devenind un fenomen global cu multe ţări angrenate. Nu este un rezultat rău pentru un joc considerat a fi destinat femeilor de o anumită vârstă, care nu au altceva mai bun de făcut cu timpul lor!

Toate acestea fiind spuse, nu există niciun motiv pentru care jocul nu ar putea fi el însuşi un eveniment social. Chiar dacă există diferenţe minore, cultura jocului de bingo este aceeaşi în esenţă, diferenţele făcând jocul mai interesant.