Loteria europeană prin lume – Loteria Spaniolă
noiembrie 8, 2010 in Exclusiv, Wog
Probabilitatea de a câştiga premii la loterie reprezintă principala dimensiune a riscului, care poate determina dacă o persoană joacă cu adevărat. Probabilităţile de a câştiga ceva la loteria naţională sunt relativ mari, comparativ cu alte activităţi de gambling, chiar dacă şansele de a câştiga premiul cel mare este destul de mic. Această ediţie vă invită să aflaţi mai multe despre loteria spaniolă.
Loteria spaniolă este văzută drept unul dintre cu jocurile cu tradiţie ale Spaniei şi, ca multe alte loterii din lume, oferă jucătorului ocazia de a câştiga premii cu o valoare foarte mare, care pot schimba viaţa unui om. Loteria Naţională a fost introdusă în Spania de către Carlos al III-lea, în 1811 şi a fost folosită iniţial cu scopul de a mări rezerva de bani a trezoreriei. Madrid a fost desemnat sediul principal al loteriei în 1814 şi, tot atunci, jocul a fost denumit oficial Loteria Modernă – un nume pe care publicul spaniol îl foloseşte de ceva vreme încoace.
Jocurile de loterie din Spania sunt administrate de Loterías y Apuestas del Estado, iar când jucătorii spanioli se duc cu gândul la loteria naţională, se duc cu gândul la un joc numit La Primitiva. Aici se presupune că jucătorii aleg 6 numere de la 1 la 49 şi premiul cel mare este de regulă în valoare de 3 milioane de euro; acesta este câştigat de cei care reuşesc să ghicească toate cele 6 numere dintre cele 6 extrase. Dacă nu există niciun câştigător, reportul cumulat poate ajunge şi la 20 milioane euro sau chiar mai mult. Există, de asemenea, mai multe niveluri de câştig pentru cei care reuşesc să ghicească mai puţin de şase numere. Totuşi, la fel ca în mai toate ţările, cu cât ghiceşti mai multe numere, cu atât şansele de câştig sunt mai mari. Loteria La Primitiva are loc de două ori pe săptămână, în fiecare joi şi sâmbătă.
Jocul loteriei Naţionale este practic un pariu de 10 numere şi este de mare ajutor să înţelegi câteva concepte de bază înainte de a juca:
- Extragerea Loteriei Naţionale constă în 100.000 numere, numerotate de la 00.000 la 99.999;
- Fiecare număr de la 00.000 la 99.999 reprezintă un bilet separat. Aceste bilete sunt cunoscute sub numele de series.
- · Biletele sunt împărţite la rândul lor în dècimos. O dècimo este a 10-a parte a unui bilet, sau serie, care conţine în total zece dècimos.
- Biletele sau series se vând pe dècimos.
În concluzie, pentru a putea juca, trebuie ca mai întâi să cumperi cât de multe dècimos vrei, de la orice punct de loterie autorizat. Pentru a cumpăra un bilet întreg, trebuie să cumperi zece dècimos, din aceeaşi serie. Numărul de series disponibile depind în funcţie de extragere: Loteria Naţională (Loterìa Nacional) sau Loteria de joi (Loterìa del jueves).
Loteria Naţională (Loterìa Nacional) – are loc în fiecare Sâmbătă şi este divizată în 10 series. Această extragere are cel mai mare premiu.
Loteria de joi(Loterìa del Jueves) – are loc în fiecare joi şi este divizată în 6 series. Costul pentru aceste dècimos este mai mic decât cel pentru Loteria Naţională, dar şi premiile sunt mai mici.
Alte jocuri cu tradiţie în Spania sunt:
Bonoloto – Este tot un joc de loterie 6 din 49, dar are patru extrageri săptămânale, în fiecare luni, marţi, miercuri şi vineri. Jackpotul variază de regulă între 1 milion şi 7 milioane euro, în funcţie de reportul jocurilor anterioare.
El Gordo de La Primitiva – Acest joc are loc în fiecare duminică şi constă în alegerea a 5 numere de la 1 la 54 şi a unui număr suplimentar de la 1 la 9. Cel mai mare câştig valorează 5 milioane euro şi este obţinut de jucătorii ce au ales corect toate cele 5 numere şi numărul suplimentar.
El Gordo – Fiind denumită într-un mod popular “cel gras”, El Gordo este loteria anuală care are loc pe 22 decembrie, având cele mai mari câştiguri din lume şi extrageri care durează 7 ore.
În Spania, niciun câştig de loterie nu se impozitează.
Există, de asemenea, extrageri lunare care sunt legate de anumite sărbători, ca spre exemplu cea de Sfântul Valentin, care valorează 84.000 euro.
Banii strânşi pe baza biletelor sunt împărţiţi cu cotă de 70-30. 70% din sumă se întoarce înapoi la jucători sub formă de premii, iar restul de 30% merge la bugetul de stat, pentru a acoperi o parte din cheltuielile administrative şi pentru a contribui la Trezorerie.
Dacă nu eşti localnic, poţi cumpăra un bilet online. Se permit de asemenea şi intrările tip sindicat. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest termen, un sindicat este un grup de oameni care cumpără biletele împreună. Dacă se câştigă un premiu cu aceste bilete, suma va fi împărţită în mod egal între membri, care sunt adesea prieteni, rude sau colegi de muncă ale celui care formează sindicatul.