Blackjack, paradisul matematicii şi a legii de probabilitate

ianuarie 3, 2011 in Exclusiv, Wog


Blackjackul  este combinaţia ideală de noroc, îndemânare şi entertainment ; nu e de mirare că este atât de popular printre jocurile de noroc de astăzi.

Blackjackul, cunoscut şi ca 21, Vingt-et-un (varianta franceză a 21) sau Pontoon, a devenit al 2-lea cel mai popular joc printre cei ce frecventează cazinourile. Scopul în blackjack este să acumulezi cărţi cu un total cât mai apropiat de 21, fără însă a-l depăşi. Cărţile care valorează 10 puncte sunt Valeţii, Damele şi Regii. Aşii valorează un punct sau 11, oricare valoare este mai convenabilă. Celelalte cărţi au exact valoarea înscrisă pe ele. Dacă un jucător şi casa sunt la egalitate, nimeni nu câştigă. Dacă  un as şi un zecar sunt primele cărţi primite (Blackjack), ele arată automat câştigătorul la o cotă de 1.5 la 1, asta dacă nu se întâmplă ca şi casa să aibă aceleaşi cărţi. Un jucător poate să dea pas în orice moment.

Pentru a câştiga, trebuie să învingi dealerul, fără a merge însă peste 21, care se numeşte  busting, caz în care pierzi automat. Câştigătorul este orice persoană care are totalul cel mai apropiat de 21, sumă la care se ajunge adunând valoarea cărţilor. La masa de blackjack sunt de obicei 6 jucători. Se folosesc fie 6 fie 8 pachete de cărţi, ce sunt amestecate şi puse laolaltă de către dealer, fiind apoi plasate într-un dispozitiv de împărţit cărţile ce se numeşte ‘shoe’.

Înainte de a primi cărţile, jucătorii trebuie să plaseze un pariu. Apoi, fiecare primeşte două cărţi, ambele cu faţa în sus. Dealerul primeşte una cu faţa în sus şi cealaltă cu faţa în jos. Fiecare jucător decide apoi dacă să mai ceară o carte sau să stea, pentru a se apropia de totalul de 21, fără să îl depăşească. Cei care reuşesc să facă asta aşteaptă şi rândul dealerului. Când toţi jucătorii sunt gata, dealerul întoarce cartea care era cu faţa în jos. Ca şi regulă, la punctaje de 17 sau peste, dealerul trebuie să stea; la punctaje de 16 sau mai mici, dealerul trebuie să mai ia o carte. Dacă se face un total de 21 de la primele 2 cărţi (un zecar sau o carte mai mare şi un as ), se câştigă automat. Această situaţie se numeşte Blackjack. Dacă ai Blackjack, vei câştiga ce ai pariat şi încă o dată şi jumătate suma, asta dacă dealerul nu are de asemenea Blackjack. În această situaţie este egalitate sau Push (se mai numeşte şi Stand-off), caz în care îţi primeşti suma pariată înapoi.

Jucătorii rămaşi şi care au un punctaj mai mare decât al dealerului, câştigă o sumă egală cu pariul. Cei care au un punctaj mai mic decât cel al dealerului, pierd suma pariată. Dacă dealerul depăşeşte 21, toţi jucătorii rămaşi câştigă. Sunt şi alte opţiuni de a paria, precum Insurance, Surrender, Double Down, Even Money şi Split.

Hall of fame în Blackjack

În 2002, jucătorii profesionişti din toată lumea au fost invitaţi să-i nominalizeze pe cei mai buni jucători de blackjack, pentru includerea acestora în Blackjack Hall of Fame. Şapte membrii au fost acceptaţi în 2002, mulţi alţii fiind adăugaţi apoi în fiecare an. Hall of Fame este în cazinoul Barona din San Diego. Printre membrii se numără Edward O. Thorp, autorul cărţii Beat the Dealer (Învinge Dealerul) care a demonstrat că jocul poate fi manipulat având o strategie de bază şi numărând cărţile; Ken Uston, care a făcut celebru conceptul de joc în echipă; Arnold Snyder, autorul şi editorul ziarului comercial Blackjack Forum; Stanford Wong, autorul tehnicii  ″Wonging″ şi cel ce făcut-o cunoscută , tehnică ce presupune să joci doar la o numărătoare pozitivă, şi alţi câţiva oameni.