Cazinoul din Vatra Dornei – o poveste din trecut

ianuarie 4, 2011 in Gambling, Gambling Romania

Prezentul e ruină, viitorul se lasă aşteptat.


Ca multe alte cazinouri cu istorie din România şi cel din Vatra Dornei e doar poveste. Istoricul Cazinoului sau a Casei de cură (Kurhaus) din Vatra Dornei, cum a fost denumită iniţial clădirea, este legat de descoperirea şi recunoaşterea internaţională a apelor minerale de la Dorna, ale căror calităţi erau similare cu cele de la Gastein, Karlsbad, Mareinbad, etc. Conform documentelor vremii, la început erau amenajate în staţiunea balneară câteva camere pentru cărţi, bacara, zaruri şi ruletă. Numărul mare de jucători şi faptul că cei mai mulţi aparţineau înaltei societăţi au făcut improprii cele câteva camere de joc şi, astfel, s-a conturat din ce în ce mai puternic ideea unui cazino.

Realizarea proiectului a fost încredinţată de către Ministerul Imperial al Agriculturii arhitectului vienez Peter Paul Brang, acesta fiind avizat în 1895. Construcţia edificiului a fost realizată pe malul râului Dorna, amenajat şi el şi despărţit de acesta printr-o promenadă, care a purtat numele “Împăratul Franz Josef”. Construcţia a fost încheiată în anul 1898, iar deschiderea oficială s-a făcut la 10 iulie 1899. Finanţarea lucrărilor a fost făcută de către Ministerul Imperial al Agriculturii, din Fondul Religionar al Mitropoliei Bucovinei. Edificiul realizat în stil eclectic, cu un vag aer al Renaşterii germane, are o faţadă de 60 m lungime, către râu şi o alta simetrică spre parcul staţiunii. Creşterea numărului de turişti (de la 587 în 1886 la 2144 în 1905), precum şi deschiderea legăturilor feroviare cu Cernăuţi şi Transilvania a impus modernizarea acestuia. După primul război mondial, când oraşul şi, implicit, cazinoul au suferit distrugeri a fost necesară restaurarea acestuia. Această operaţiune a adus cu sine şi modificări structurale, prin adăugarea unei aripi restaurant, surmontată de o terasă spre parc. Aceste transformări, precum şi cele ce au urmat după cel de al doilea război mondial au alterat caracterul construcţiei. După naţionalizarea din 1948, între anii 1950-1983, destinaţia obiectivului a fost schimbată, executându-se şi un tronson separat care a avut destinaţia de restaurant. Urmează, cronologic, lucrările începute în anii 1989-1990, lucrări neterminate nici astăzi, care au dus la degradarea cazinoului ce a fost mult timp simbol al oraşului – staţiune. Începând cu anul 2003 Cazinoul Balnear Vatra Dornei a reintrat în atenţia Ministerului Turismului, în cadrul unui program care viza reintroducerea în circuitul turistic al cazinourilor şi staţiunilor turistice de referinţă din ţară. Ministerul şi-a propus la acea vreme un pachet de 14 programe speciale ce aveau ca scop reintroducerea României în circuitul turistic european şi mondial. Numai că ministerul nu a alocat şi fondurile necesare continuării refacerii edificiului. După scurt timp clădirea a fost retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Încă se mai caută investitori

După ce, la un moment dat, s-a vehiculat ideea că finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, ar fi interesat să cumpere clădirea cazinoului din municipiul Vatra Dornei şi terenul pe care se află acesta, lucru ce nu s-a mai concretizat, autoritatile au mai avut şansa să spere în clipa în care au anunţat o nouă ofertă. De data aceasta, din partea unui grup de investitori de origine arabă, care şi-au anunţat intenţia de cumpăra monumentul istoric, devenit de-a lungul timpului o ruină. Acestia ar fi intenţionat să restaureze clădirea cazinoului, iar în spatele ei să construiască un hotel de cinci stele şi un restaurant. În interiorul cazinoului, investitorii arabi vroiau să facă o sală de cinema, mai multe spaţii comerciale şi, desigur, un nou cazinou. Totul pentru 1,5 milioane euro. Nici despre aceasta oferta nu se mai stie nimic. Cert e că, planul de acţiuni pe anul 2009 cu obiectivele cuprinse în programul de guvernare ale Prefecturii judeţului Suceava cuprinde la capitolul 13 despre turism “implementarea proiectului <<Consolidarea şi amenajarea Cazinoului Balnear>>, cu termen de finalizare 2011.