Craps, un joc care scoate la iveală emoţiile

ianuarie 12, 2011 in Wog


Este normal ca de la o masă unde se joacă craps să se audă strigături şi ţipete. O masă de craps este special construită pentru acest joc, în care se folosesc două zaruri făcute după strandarde extrem de stricte şi a căror verificare de rutină se face des, pentru a evita deteriorarea lor.

Imaginaţi-vă un joc de poker: feţe împietrite, câteva cuvinte aruncate pe parcursul jocului, jucători vicleni. Craps este exact opusul – jucătorii îşi strigă pariurile şi îşi dezvăluie emoţiile.

Jucătorul trebuie să manevreze zarurile cu o singură mână la aruncare, iar zarul trebuie să lovească peretele de la celălalt capăt al mesei. În eventualitatea în care unul sau două zaruri nu pică pe masă, ele trebuie inspectate (de obicei de persoana numită stickman ) înainte de a fi puse înapoi în joc. La masa de craps pot juca aproximativ 20 de jucători, fiecare având dreptul la o aruncare. Dacă nu vrei să arunci zarurile, poţi paria pe un altul care face asta. Mai multe tipuri de pariuri pot fi făcute la un astfel de joc, iar din echipa cazinoului fac parte doi dealeri, un boxman şi un stickman.

Prima aruncare de zaruri într-o rundă de pariuri este denumită aruncarea de Come Out, iar un joc nou începe cu aceeaşi aruncare. Come Out poate fi realizată doar când cel care a aruncat înainte nu iese câştigător, adică nu stabileşte Punctul sau numărul 7. Un nou game începe cu un nou ″Shooter″. Dacă totuşi cel care aruncă zarurile stabileşte Punctul, el le primeşte înapoi şi începe din nou cu aruncarea de Come Out. Este o continuare a jocului său, deşi, tehnic vorbind, aruncarea marchează începutul unui nou joc.

Când ″Shooter-ul″ nu reuşeşte să stabilească Punctul, zarurile sunt oferite următorului jucător pentru o nouă aruncare de Come Out, jocul continuând în aceeaşi manieră. Noua persoană ce va arunca va fi cea din stânga jucătorului anterior- jocul se desfăşoară în sensul acelor de ceasornic.

Zarurile sunt aruncate pe masa de joc, care este împărţită în 3 secţiuni – două arii separate de o zonă centrală. Fiecare parte este ca o imagine în oglindă a celeilalte şi conţine linii de plasat pariurile Pass şi Don’t Pass, Come şi Don’t Come, Odds şi Field. Zona centrală este comună celorlalte două secţiuni şi conţine linia de pariuri Proposition.

Pariurile Pass sunt câştigătoare dacă suma la aruncare este 7 sau 11 şi sunt necâştigătoare dacă numerele sunt 2, 3 sau 12. Pariurile tip Don’t sunt pariuri cu care se pierde dacă zarurile arată 7 sau 11 şi se câştigă cu 2 sau 3. Acestea însă arată egalitate dacă se aruncă 12 (sau 2 în unele cazinouri), iar linia Bar indică aruncările care ies la egalitate.

Pass Line, Odds pe Pass Line, Come, Odds pe Come, Don’t Pass Line, Don’t Come, Place, Field, Big Six, Big Eight, Proposition – acestea sunt tipurile de pariuri ce se pot face la Craps.