Limbajul jocurilor de noroc

ianuarie 13, 2011 in Exclusiv, Wog

Ai mers vreodată la un casino şi ai auzit o mulţime de jargoane pe care nu le-ai înţeles? Ai jucat vreodată la masa de craps şi ţi s-a spus ceva legat de ochi de şarpe, iar tu ai crezut că e o insultă? Dar online,  cunoşti termenii pe care ceilalţi jucători îi folosesc? Dacă nu, este timpul pentru un curs intensiv de limbaj al cazinoului! Mai jos vei găsi termenii pe care trebuie să îi ştii. Acesta este însă doar începutul unei serii mai cuprinzătoare şi complete de termeni care îi vor ajuta pe noii veniţi şi chiar pe vechii profesionişti să înveţe limbajul jocurilor de noroc.

A

Aces Up

O mână care conţine două perechi, dintre care una este de aşi. Spre exemplu, dacă cineva are AJ iar pe masă se află AKJ74, persoana are ″aces up″, pentru că ţine în mână două perechi, una de valeţi şi una de aşi.

Action

Un pariu de orice sumă, plasat în timpul jocului.

Action Jackson

Un jucător frecvent şi fericit.

Advertise

Advertising înseamnă atunci când un jucător joacă într-o manieră diferită de strategia sa obişnuită, pentru a-şi induce în eroare adversarii. O persoană îşi schimbă de obicei strategia pentru a juca mai lejer şi pentru a putea fii plătit de ceilalţi în momentul în care are o mână bună. Exemplu: de obicei el nu este un jucător slab, însă arată doar mâinile slabe pentru a face advertising (a-şi face ″reclamă″).

Aggregate limit

Este potul pentru un singur joc.

Agressive

Un jucător care pariază sume mari şi ridică mult mizele atunci când are o mână bună.

Ajax

Cunoscut şi sub numele de Blackjack.

Nume pentru mâna de As şi Valet (AJ) la începutul jocului de hold’em.

All or nothing

Este un termen folosit în Keno. Dacă ai un bilet ‘all-or-nothing’, vei câştiga dacă toate numerele pe care le alegi sunt extrase. Poţi câştiga şi dacă niciunul dintre numere nu este extras.

All Paint

O situaţie ″all paint ″ este o aceea în care cărţile de pe masă sunt doar valeţi, dame, popi sau aşi.

All-In

Pentru  a-ţi paria toate jetoanele, trebuie să le pui pe toate le bătaie. În cazul în care un jucător pariază mai mult decât tine într-un joc fără limită de pot, poţi să pariezi toată suma pe care o ai în jetoane, împotriva echivalentului sumei adversarului tău.

Alligator Blood

Este folosit pentru a descrie un jucător care joacă fără frică atunci când este ″strâmtorat″ şi câştigă; opţional, este un jucător care joacă pentru o perioadă mare de timp atunci când are puţine jetoane, câştigând îndeajuns cât să se menţină în joc. Termenul poate fi folosit şi pentru lipsa completă de interes pentru bunăstarea celorlalţi la masa de poker.

American Airlines

O mână cu doi aşi (AA).

Anna Kournikova

AK. Pentru că arată bine, dar nu iese niciodată câştigătoare. La jocurile de poker de tipul Caribbean Stud sau Trey Card Poker, este partea minimă a pariului ce trebuie făcut de către fiecare jucător înainte ca mâna să se joace. Se aplică şi la toate turneele de Stud.

Any Craps

Este un pariu la jocul de Craps care are un total de 2, 3 sau 12.

Any Seven

Este un pariu la jocul de Craps pe orice 7.

Arm

Un termen legendar folosit în jocul de Craps pentru a desemna un jucător înţelept şi foarte talentat, care atunci când aruncă zarurile este capabil să schimbe probabilitaţile convenţionale ale jocului.

At risk

Pariul făcut de un jucător este ″at risk″ (la risc) atunci când jocul începe, pe perioada cât roata de ruletă se învârteşte sau când se împart cărţile.

Aquarium

Aquarium (Avariu) se numeşte sala de poker sau jocul care are mulţi jucători slabi şi care pierd adesea mulţi bani (aceştia sunt denumiţi fish-peşti).

Assassin

Este denumirea jucătorului care în timpul unui tuneu elimină mai mulţi sau chiar toţi adversarii printr-o singură mână norocoasă.

ATC

Este prescurtarea venită din engleză pentru ″oricare două cărţi″ (any two cards).

Axs

Este prescurtarea în poker pentru un As şi o altă carte de aceeaşi culoare şi înseamnă să ai în mână un As şi o carte mică de aceeaşi culoare, care de regulă e 9 sau mai jos. Spre exemplu, o mână A6 s-ar încadra în această categorie.

B

Baccarat

Este unul dintre cele mai vechi jocuri de cazino. Este un joc clasic cu cărţi în care scopul e să aduni un total cât mai aproape de 9.

Backdoor Flush Draw

Este folosit atunci când ai trei cărţi ce pot face culoare. Spre exemplu, dacă ai un As şi un 8 de inimă roşie, iar flopul este K de inimă roşie 8 treflă 7 caro, atunci ai trei cărţi de roşu, şi vei putea face culoare la turn şi river, dacă vor veni două cărţi la fel.

Bad Beat

Este folosit pentru o mână necâştigătoare, în care jucătorul care a pierdut avea şansele cele mai mari de câştig. În general, termenul este folosit când toate jetoanele formează un pot mare în momentul în care cel care a pierdut avea şanse să câştige. Să suferi un ″bad beat″ (bătaie crâncenă) înseamnă să fii în grupa celor care au pierdut.

Ballerina

O mână cu doi doiari.

Baseball

O mână cu un treiar şi un nouar. Se bazează pe binecunoscutul joc de poker wild cu 3 şi 9.

Banker

Este persoana care programează acţiunile celorlalţi jucători, la jocurile de cărţi.

Bankroll

Indică suma totală pe care un jucător o are disponibilă pentru pariuri.

Basic Strategy

Se referă de obicei la blackjack şi denumeşte modul de joc care maximizează şansele jucătorului.

Barber Pole

Plasarea unui pariu prin grămezi de jetoane cu valori diferite.

BB

Prescurtarea pentru big blind sau pentru big bet (pariu mare).

Beer Hand

În general este denumită mâna care are un doiar şi un şeptar de culori diferite, însă unii consideră Beer Hand şi o mână în care acestea sunt de aceeaşi culoare. Este denumită aşa pentru că între orele 2 şi 7 este cea mai potrivită perioadă pentru bere şi este considerată cea mai rea mână la Hold’em.

Bet

A paria, deci a plasa jetoanele în pot.

Bet the Pot

Înseamnă să pariezi o sumă aproximativ egală cu cea a potului. În jocurile cu limită de pot, acesta este pariul maxim admis; totuşi, mărimea poturilor în jocurile cu limită este calculată într-un mod mai puţin intuitiv: suma totală a potului (dacă ai mizat) plus suma pe care ai fi pus-o la bătaie dacă ai mai fi mizat în plus.

Betting Limits

Reprezintă minimul sau maximul sumei pe care o poţi paria la masă. Nu se poate paria mai puţin decât minimul impus sau mai mult decât maximul impus.

Bicycle

Este cunoscută ca mâna A2345 şi este cea mai mică chintă posibilă.

Big Blind special

Este un termen care se referă la situaţia în care big blind-ul câştigă o rundă cu o mână foarte slabă, pentru că a putut vedea flop-ul pe gratis. Când nimeni nu ridică big blind-ul, acesta poate vedea flopul fără să plătească nimic. Pentru câ mâna acestuia este complet aleatoare, el va trebui adesea să se bazeze pe o mână slabă cum ar fi 3-8 de culori diferite. Acest jucător ajunge într-un final să câştige printr-un flop norocos. Dacă spre exemplu acesta are 7 inimă neagră şi 2 inimă roşie şi flopul este 7 caro 7 inimă roşie şi 2 treflă, el are full şi probabil cea mai bună mână.

Big Chick

O mână cu un as şi o damă.

Big Dime

Un pariu de 10.000 $.

Big Slick

O mână cu un as şi rege. (AK).

Binary

1 şi 0 în poker.

Bird on a Stick

Mâna de început la Hold’em 7-2.

Black

Desemnează de regulă culoarea unui jeton de 100 $.

Blackjack

Un joc de cărţi clasic. Scopul este să învingi dealerul, ajungând la o mână cât mai aproape de 21 fără însă a depăşi acest număr.

Blank

O carte care nu are nicio valoare pentru mâna niciunuia dintre jucători. Spre exemplu, într-un joc de hold’em, dacă pe masă sunt A inimă neagră, K inimă neagră, J caro, 8 inimă roşie, dacă riverul este 3 treflă, cartea este considerată a fi blank.

Blinds

Acestea sunt pariurile impuse, care iau locul ante-lui. Persoana din stânga dealerului trebuie să plătească small blind, iar cea de după big blind.

Bluff

A face bluff, înseamnă a face un pariu la care speri să nu fie plătit de adversarii tăi. Scopul este să câştigi potul pentru că toată lumea se retrage.

Board Cards

Sunt cărţile servite pe masă, văzute şi împărţite de toată lumea.

Boat

Este un alt termen care indică Full.

Bobby Bowden

Expresia este preluată după antrenorul de fotbal al universităţii de stat din Florida, care a avut numai victorii. Recent însă, universitatea a pierdut câteva meciuri la doar un gol distanţă.

Bones

Zaruri.

Bonus

Jetoane în plus oferite jucătorilor pentru a le creşte şansa de câştig.

Bot

Bot este numele unui program computerizat care joacă poker. Acestea sunt foarte controversate pentru că sunt o ameninţare pentru pokerul online. Dacă ar exista prea multe asemenea programe, ele ar fi imposibil de învins. Programele Bot sunt împotriva termenilor şi condiţiilor impuse de sălile de poker online, iar jucătorilor suspectaţi că ar folosi astfel de programe, li se restricţionează accesul la reţea.

Bottom Pair

Este perechea formată din cea mai mică dintre cărţile din Flop şi una din cărţile din mână.

Break

Înseamnă să pariezi o mână bună foarte agresiv, pentru a câştiga potul. Asta înseamnă de cele mai multe ori că îţi forţezi adversarul să meargă all-in. În acelaşi timp înseamnă că vei omorî entuziasmul celuilalt jucător, învingându-l ∕o într-un mod umilitor. Spre exemplu, dacă un jucător pierde constant într-o zi o sumă mare din banii săi, acel jucător este considerat a fi ″distrus″.

Brick and Mortar

Se referă la cazinourile tradiţionale, precum cele din Las Vegas.

Broadway

Desemnează o chintă, de la zecari la as. Este cea mai bună chintă posibilă.

Brothers

O pereche de valeţi ca primă mână la Hold’em.

Bubble

Denumirea se referă la calificarea dintr-un turneu unde concurenţii sunt aproape de a câştiga premii în bani, dar, totuşi, nu primesc nimic. De exemplu, dacă la un turneu se înscriu 100 de jucători, însă sunt doar 15 locuri cu premii în bani, cel care iese pe locul 16 ajunge în categoria bubble. Când turneul este la un stadiu apropiat de acest bubble, jucătorii tind să joace strâns pentru că nu vor să fie în afara podiumului şi să nu câştige niciun ban. Jucătorii agresivi profită de obicei de aceste situaţii şi ″fură″ multe poturi.

Buck

Pariul de 100 $.

Buckets

O pereche de pătrari.

Bug

În limbajul de cazino, indică Joker-ul.

Bullets

Aşii ″din buzunar″.

Burn Card

Cartea care este aşezată deasupra pachetului de cărţi, după ce acestea au fost împărţite.

Bust

Termenul folosit atunci când un jucător depăşeşte 21 la o mâna de blackjack.

Button

În majoritatea cazinourilor, nu jucătorii sunt aceia care împart cărţile. Button este un jeton care indică care este scaunul dealerului. Cu excepţia turei dinaintea flopului, jucătorul care este în faţa jetonului va fi ultimul care va paria.

C

Call

Este acţiunea de a paria un număr egal de jetoane cu pariul anterior. Este minimul pe care un jucătorul îl poate face pentru a rămâne în joc, celelalte opţiuni fiind să mărească miza sau să se retragă.

Calling Station

Tipul de jucător care plăteşte orice pariu. Nu ia în calcul mâinile celorlalţi jucători, ci vrea doar să vadă dacă poate câştiga. Nu bluffează şi nu sunt agresivi, doar folosesc această opţiune de call, foarte mult.

Candy Canes

Un alt termen pentru perechea de şeptari, folosit în Texas Hold’em.

Canine

Mâna de la începutul jocului de hold’em format dintr-un Rege şi Nouar (K9).

Cap

Maximul de pariu pe care îl poate face un jucător la un anumit joc.

Case

Se referă la ultima carte din pachet de un anumit tip. Spre exemplu, dacă am trei zecari şi pe masă sunt TAA4, iar riverul este un zecar, ultima carte este considerată a fi zecarul ″case″.

Card Counting

Este o strategie folosită la blackjack şi constă în analizarea procentajului de cărţi mici şi mari care au fost jucate de la ultima amestecare a pachetului.

Cash Game

Este denumirea pe care o poartă un joc normal de poker (nu este jucat în turnee), în care jucătorii pot intra şi se pot retrage când doresc.

Chase

Se foloseşte atunci când un jucător plăteşte un pariu, în încercarea de ″a da lovitura″. Este adeseori asociată cu o persoană care plăteşte orice tip de pariu, chiar şi pe cele fără şansă de câştig.

Check

Înseamnă să respingi pariul, să nu mai plusezi cu nimic la pot. Dacă este rândul tău să pariezi şi nu eşti obligat să pariezi, poţi alege opţiunea check. Totuşi, dacă eşti obligat să pariezi, trebuie fie să plăteşti, fie să plusezi sau să te retragi.

Check-Raise

Este folosit atunci când nu pariezi, cu intenţia de a mări pariul adversarului. Este o tehnică de a face potul mai mare (de a avea două pariuri în loc de unul singur) şi este mai eficient la pokerul cu limită de pot, decât la cel fără limită.

Chips

Discuri colorate folosite în cazinouri, fiecare reprezentând o anumită valoare în bani.

Chip magnet

Un jucător cu foarte mult jetoane (chipsuri), care a câştigat foarte mult la ultimele mâini. Derivat din termenul ″chick magnet″ (magnet la femei).

Chip Sandwich

Dacă unul dintre jucători măreşte miza şi este plătit (dar nu o mai ridică nimeni altcineva) de către unul sau mai mulţi jucători, acesta îi poate face ″sandwich″ pe cei care au plătit, mărind miza din nou.

Chop

Înseamnă să împarţi potul şi se foloseşte în două situaţii: 1. Dacă toată lumea se retrage la blind-uri, cei care au fost blinds pot alege ca banii să se întoarcă la ei şi să se treacă la mâna următoare. 2. Chop se referă la împărţirea potului între jucători, fie pentru că aceştia sunt la egalitate, fie pentru că ei se decid să împartă potul în jumătate fără a vedea care este mâna câştigătoare (se întamplă foarte rar şi numai dacă potul este foarte mare şi mâinile jucătorilor sunt apropiate ca valoare).

Cold Call

Înseamnă să plăteşti atât pariul, cât şi plusarea. Un exemplu este înaintea flopului, când un jucător aflat ultimul la rând trebuie să plătească două pariuri, blindul şi plusarea celui dinaintea sa (dacă acela ridică miza).

Collusion

Este o formă de a trişa. Jucătorii lucrează în echipă pentru a obţine un avantaj în faţa celorlalţi. Aceştia îşi vor semnaliza într-un anumit mod ce cărţi au primit şi apoi vor folosi această informaţie pentru a obţine un avantaj nedrept. Collusion este o strategie ilegală. Este adeseori greu pentru cazinourile tradiţionale să depisteze astfel de echipe, dar cele online le pot lua urma acestor trişori pentru că pot analiza mâinile jucate.

Colt 45

Un pătrar şi un cinciar de inimă neagră.

Combination Way Ticket

Un termen de la jocul de Keno care se referă la un bilet unde acelaşi grup de numere este jucat în diverse feluri, oferindu-i jucătorului o şansă mai mare de câştig pe acelaşi bilet.

Comps

Jetoane şi bonuri oferite gratis jucătorilor în semn de curtoazie şi răsplată pentru joc.

Computer Hand

O mână de început care este per asnamblu, media celorlalte mâini-Q7.

Connected

Este folosit când cărţile pe care le ai în mână sunt consecutive (89, 45 etc.). Atunci când cineva este ″connected″ şi ″suited″, înseamnă că el are cărţi consecutive de aceeaşi culoare (QJ inimă neagră, 23 romb roşu).

Copy

Un termen din Pai-Gow Poker, care identifică aceeaşi mână de doiari sau cinciari.

Counterfeit

Există situaţii în care o carte care intră pe masă îţi va dăuna mâinii pe care o joci pentru că îţi transformă cărţile într-un bun comun. Spre exemplu, să presupunem că ai în mână A9 într-un joc de Texas Hold’em, iar pe masă sunt 5678, deci ai o chintă la nouar. Totuşi, dacă riverul este 9, mâna ta devine falsă (counterfeited). Orice jucător are acum chintă la nouar. Situaţii de acest gen se întâmplă adesea la Omaha Hi-Lo. Multe dintre cărţile mici ale jucătorilor devin ″counterfeited″. Să presupunem că ai în mână AAK2, iar pe masă sunt 367Q, aşa că ai cea mai mică mână (A2367). Dacă riverul va fi însă 2, nu mai ai mâna cea mai mică, chiar dacă ai aceeaşi combinaţie de cărţi, pentru că cineva care are un pătrar va avea cea mai mică combinaţie (A2346).

Cowboys

O pereche de popi.

Crabs

O pereche de treiari.

Cracking the Nut

Să câştigi îndeajuns cât să îţi acoperi pierderile, cheltuielile şi să mai rămâi cu o sumă extra.

Credit Button

Un buton de la aparatele de Video Poker care foloseşte banii deja câştigaţi şi care nu au fost încă plătiţi ca şi miză pentru mâna următoare.

Croupier

În jocurile de origine franceză precum Bacarrat sau ruletă, termenul denumeşte dealerul desemnat la o masă.

Cut

Denumeşte acţiunea de a tăia (împărţi) în două pachetul de cărţi, după ce a fost amestecat. Asigură că amestecarea a fost făcută corect.

Cycle

Termen folosit în video poker, denumind numărul statistic de mâini care ar trebui jucate pentru a câştiga jackpotul – în genere chinta royală – cel puţin o dată.