Bonus Six, jocul de poker cu asigurare

mai 9, 2011 in Wog

Bonus Six, un joc de poker derivat din Five Card Stud Poker, este foarte îndrăgit în cazinourile situate în Black Hawk, din statul american Colorado. Cei care vor să rămână în joc după fiecare mână trebuie să pluseze în continuu, altfel să renunțe. Diferența dintre acest joc și celelalte variante de poker constă în asigurarea pe care o poate cumpăra jucătorul pentru a putea beneficia și de cea de-a șasea carte, atunci când nu este mulțumit de mâna pe care o are sau speră să câștige mai mult.

Bonus Six se joacă cu un singur pachet de cărți, care este amestecat după fiecare mână. Jocul începe numai după plasarea ante bet-ului de către fiecare dintre cei prezenți la masă. Opțional, jucătorii care presimt că mâna nu va fi una strălucită își pot forța șansele prin asigurare. Costul acesteia este de jumătate din valoarea ante bet-ului. Banii cheltuiți pe această ”poliță” nu se returnează niciodată, astfel că, pentru un joc mai bun, strategia exclude irosirea banilor pe asigurare.

Inițial, crupierul îi oferă fiecărui jucător câte două Hole Cards și întoarce o carte comună pe masă. Cartea comună poate deveni parte din mâna tuturor celor implicați în joc. După ce și-au analizat șansele de câștig, jucătorii pot decide dacă vor să pluseze pentru a continua sau să se retragă de la runda respectivă. Fold-ul atrage după sine pierderea ante bet-ului. Jucătorii care vor să rămână ”în cărți” trebuie să parieze o sumă egală cu cea a ante bet-ului. Toți cei care au plusat primesc cea de-a patra carte și trebuie să parieze sau să dea fold. Cei care renunță în acest moment al jocului pierd și ante bet-ul, dar și pariul precedent. De asemenea, și în această etapă de joc se pariază aceeași sumă cu cea a ante bet-ului.

La cea de-a cincea carte jucătorii care și-au luat asigurare și nu au o mână ce poate fi plătită pot apela la cea de-a șasea carte. Costul acesteia este echivalent cu cel ante bet-ului. Cumpărând a șasea carte, jucătorul poate face cea mai bună mână de cinci cărți din cele șase. Totodată, suma plătită pentru cea de-a șasea carte nu se returnează niciodată. Toți jucătorii rămași în joc câștigă banii cuveniți, conform unor reguli de plată de bază la Bonus Six.

Care sunt câștigurile la Bonus Six?

Pentru a putea câștiga, jucătorul trebuie să aibă în mână cel puțin o pereche de șesari. Orice pereche, mai mare sau egală cu 6 se plătește 1:1. Pentru două perechi jucătorul câștigă de două ori suma pariată. Pentru trei bucăți, plata se face 3:1, iar pentru chintă suma câștigată este de patru ori mai mare decât cea pariată. Culoarea se plătește de șase ori, în timp ce full house-ul aduce un câștig de 20 de ori mai mare decât valoarea pariului. Suma primită de cei care au în mână un careu este de 50 de ori mai mare decât miza. Roiala mică se plătește 100:1, iar norocosul cu roială mare primește de 1.000 de ori suma pariată.

Strategia de joc pentru minimizarea pierderilor

Principala strategie de joc la Bonus Six prevede ca jucătorul să nu cumpere niciodată asigurare. Atunci când toți cei de la masă au primele trei cărți, aceștia trebuie să rămână în joc dacă au cel puțin o pereche de 6. Astfel, fie că au o pereche sau trei bucăți, fie oricare trei cărți de aceeași culoare sau trei cărți la chintă, iar dintre acestea cel puțin două cărți trebuie să fie mai mari sau egale cu 6, sau chiar și cu oricare trei cărți mai mari sau egale cu 6, jucătorii ar trebui să parieze în continuare pentru că au mari șanse de câștig.

Cu patru cărți în joc, toți cei de la masă ar trebui să pluseze dacă au în mână o pereche, două perechi sau trei bucăți, patru cărți la chintă, culoare sau patru cărți pentru roială, dar și cu oricare trei cărți mari.

Această strategie prevede ca jucătorul să nu cumpere de la început asigurare. Chiar și statisticile indică faptul că la Bonus Six jucătorul nu trebuie să se axeze pe asigurare. Pentru un joc uzual avantajul casei este de 10,42%, iar riscul se reduce la 5,41%. În cazul asigurării, avantajul casei crește fulminant, la 23,83%, iar elementul de risc urcă la 6,42%.

Deși numele prevede un bonus, statisticile arată că jucătorii nu trebuie să apeleze din start la asigurare pentru cea de-a șasea carte, ci ar trebui să-și încerce norocul la primele cinci cărți. Totodată, cei prezenți la masă ar trebui să forțeze nota pentru cartea bonus doar atunci când mâna nu le este favorabilă, pentru a nu face din Bonus Six, Bonusul Casei.