Creditul pentru jucători, o strategie de marketing eficientă în cazinourile americane
mai 9, 2011 in Wog
Creditul pentru jucători este un instrument de marketing folosit adesea în marile cazinouri din Statele Unite ale Americii pentru fidelizarea clienților. Utilizarea corespunzătoare a acestora le generează operatorilor de jocuri de noroc venituri substanțiale. Deși nume ca Bellagio, Caesars Palace, Mirage sau Trump Taj Mahal Casino Resort din SUA câștigă sume colosale de la clienții care joacă pe credit, în România această strategie nu este prevăzută prin lege, iar cei care vor să obțină sume suplimentare pentru joc ajung să se împrumute de la cămătari. Și bugetul de stat s-ar putea rotunji din această activitate, prin impozitarea dobânzilor aplicate la creditele oferite de fiecare operator de jocuri de noroc.
Cum funcționează creditele pentru jucători pe ”tărâmul făgăduinței”?
Cazinourile americane împrumută bani pentru joc doar celor care vor să profite din plin de linia de credit oferită. Cei care nu se folosesc de acest instrument de marketing sunt obligați să returneze suma primită. Operatorii aplică dobânzi pentru aceste credite, iar interesul lor este ca sumele împrumutate să fie puse în joc. De regulă, cei care își permit să apeleze la această metodă sunt consumatorii din segmentul de lux, iar acest instrument de marketing devine primordial pentru clienții cu dare de mână care nu țin cont de bankroll. Cazinourile americane apelează la această strategie de marketing pentru a nu-i pierde pe jucătorii cu venituri mari.
Clienții pot folosi și cecuri pentru decontarea sumelor împrumutate. În acest caz, singurul risc pe care și l-ar putea asuma operatorii de jocuri de noroc constă în lipsa unor fonduri suficiente care să asigure plata tuturor sumelor jucate. În Nevada, capitala americană a jocurilor de noroc, folosirea unor cecuri care nu acoperă suma jucată constituie o infracțiune, iar clienții care apelează la această metodă își asumă consecințele. Dar și pentru această situație cazinourile americane sunt asigurate, întrucât unele transferă riscul către o terță parte. De asemenea, operatorii pot păstra o perioadă în casieria lor cecurile clienților, iar prin această metodă jucătorii pot rambursa în numerar contravaloarea sumei împrumutate, cu dobânda aferentă. Astfel, unele cazinouri americane păstrează ordinele de plată ale consumatorilor premium pentru o perioadă de 30-45 de zile înainte de depunerea lor la bancă pentru colectarea banilor. De asemenea, există și posibilitatea extinderii creditului oferit pentru continuarea jocului. Și clienții pot depune bani într-un depozit creat special de cazinou pentru jocurile de noroc, pentru situațiile în care nu vor mai dispune de sume sufieciente la masa de joc.
Această facilitate se adresează și celor care nu vor să ajungă la cazinou cu cantități excesive de cash. Clienții care vor să apeleze la această metodă de joc trebuie să completeze o cerere în care să precizeze suma dorită, iar aplicația ajunge apoi la managerii operatorului de jocuri de noroc pentru aprobare. De regulă, un răspuns concret în acest sens survine în câteva zile. Valoarea creditului se stabilește în funcție de suma pe care clientul o deține în cont, ca metodă de asigurare pentru decontarea banilor jucați. Prin semnarea cererii clientul permite cazinoului să contacteze banca pentru virarea sumei împrumutate.
Linia de credit este disponibilă și pentru amatorilor de jocuri electronice. Toate sumele solicitate de un client se dau numai cu acordul și în prezența șefului de sală. Pit boss-ul trebuie să se asigure că aprobă pentru împrumut o sumă proporțională cu cea jucată, astfel că nimeni nu poate pretinde mult mai mulți bani decât joacă de obicei.
Jucătorii care apelează la creditul oferit de cazinou și câștigă nu pot pleca din acea locație până nu achită toată suma împrumutată. În cazul în care clientul pierde, acesta trebuie să dea înapoi banii după anumită perioadă în funcție de valoarea jucată din bugetul cazinoului. Astfel, pentru un credit de până la 1.000 de dolari, de regulă, cazinourile așteaptă 7 zile calendaristice pentru returnarea sumei jucate, pentru valori cuprinse între 1.001 dolari și 5.000 de dolari, răgazul se prelungește la 14 zile calendaristice, iar pentru împrumuturi mai mari de 5.000 de dolari, clienții au la dispoziție 45 de zile în care să le achite.
Jucătorii americani se dau în vânt după această metodă de fidelizare aplicată de cazinouri, iar selecția operatorilor se poate face de multe ori după acest criteriu. Însă, cei care nu știu să-și gestioneze bine bugetul de joc nu sunt invitați să aplice pentru această strategie de marketing. Deși pare un beneficiu, creditul oferit de cazinou se poate întoarce împotriva celor ce nu se pot stăpâni la masa de joc.