La Boule, the French cousin of roulette
mai 10, 2011 in Wog
La Boule, joc de origine franceză, inspirat din epoca de glorie a cazinourilor, este popular atât în gambling-ul online, cât și în cazinourile live game din Hexagon. La Boule (n.trad. – Mingea) își are originea din renumitul joc de ruletă, dar a fost inventat mult mai târziu. În primii 20 de ani ai secolului al XX-lea un reprezentant al cazinourilor franceze a venit cu ideea unui joc numit ”Little Horses”. Neavând un sistem eficient de joc, oamenii au renunțat cu rând la acest joc de cazinou. Un manager din industria de profil și-a propus să înlocuiască ”Little Horses” cu o variantă de joc mai simplă pentru jucătorii de ruletă. În 1923 acesta a inventat La Boule.
La Boule, o variantă simplificată a binecunoscutului joc de ruletă, a avut priză la publicul francez astfel că a înlocuit treptat în cazinouri neinspiratul ”Little Horses”. Jocul este preferat și de locuitori unor țări precum Elveția, Spania, Danemarca și, mai nou, Macao, fiind introdus în oferta unor operatori de jocuri de noroc din aceste zone. Însă, în ciuda succesului de care s-a bucurat în aceste regiuni, jucătorii nu pot găsi La Boule în cazinourile din țările anglo-saxone.
Cum se joacă?
Deși seamănă izbitor cu ruleta, jocul este mult mai simplu și vine în sprijinul celor care vor să-și încerce norocul, dar fără să se încurce în pariurile pe coloane, duzini, străzi, cornere, split-uri sau vecini.
Cei care joacă la vărul tradiționalei rulete, fie că este vorba despre cea americană sau cea europeană, plasează pariuri doar pe cele 9 numere înscrise și nu pe 38 sau 37 de numere, cum este cazul celor două variante cunoscute de jucătorii din întreaga lume. Pariurile, vizibil mai reduse, se fac pe numerele pare și impare, mici și mari, dar și pe culoarea roșie sau neagră. Cu numere de la 1 la 9, dublate pe roată, în jocul La Boule pariurile pe numărul 5 sunt asemănătoare cu cele de pe numărul 0 de la ruleta tradițională. Astfel, acestuia îi corespunde culoarea galbenă și, fiind neutru, pariurile pe roșu/negru, par/impar, numere mari/mici sunt piedute dacă numărul câștigător este 5.
Pariul pe straight-up (n.red- pariu direct pe număr) se plătește de 7 ori dacă jucătorul a ghicit numărul câștigător. Mizele pe numerele mici/mari, roșu/negru și par/impar se plătesc 1:1.
Principalele diferențe dintre cele două jocuri înrudite constau în valoarea minimă de pariere, mai mică în cazul La Boule decât la ruletă, dar și faptul că dealerul nu are voie să plaseze pariurile jucătorului.
Strategii de pariere, după tipul fiecărui jucător
Pentru La Boule una dintre strategiile de joc recomandate este progresia negativă, potrivit căreia, la fiecare pierdere jucătorul trebuie să-și dubleze pariul. Astfel, la o rundă de câștig se recuperează toți banii puși în joc, dar se obține și un mic profit. Cum urciorul nu merge de multe ori la apă, ca la orice sistem progresiv de pariere, și în acest caz prudența este cuvântul de ordine pentru că, deși este un sistem exponențial pentru sume uriașe, este, totodată, foarte riscant. O altă metodă de pariere care poate genera mai mulți bani, dar și mai riscantă este cea care presupune ca după fiecare pierdere să se mai adauge o sumă pe lângă dublul pariului. Însă, acest sistem, numit The grand martingale, este indicat celor cărora le place să se joace cu focul și să-și expună banii, atât pentru pierderi mai mari, cât și pentru câștiguri mai mari.
Pentru cei prudenți sistemul Piquemouche aplică progresia, dar pe sistemul 1,1,1,2,2,2,4,4,4. Practic, se pariază aceeași sumă, dar de trei ori la rând, urmată apoi de o dublare a mizei. Metoda este mai puțin riscantă decât altele, însă, dintr-un singur pariu nu se recuperează toate sumele pierdute.
Sistemul piramidal de pariere prevede mărirea pariului după fiecare pierdere și diminuarea mizei după fiecare câștig. Acest sistem de pariere funcționează pe un principiu care spune că, cu cât pierderile sunt mai mari, cu atât mai mult cresc șansele de câștig. O strategie opusă sistemului de pariere piramidal este reversul Alembert, care se axează pe un principiu care prevede ca jucătorul să mizeze numai într-o anumită secvență de joc și să spere la o serie de numere câștigătoare.
Paroli, un alt sistem de joc prevede dublarea pariurilor după fiecare câștig, dar și stabilirea unei sume câștigătoare de la care să se reia pariul inițial. Astfel, la atingerea acestui prag jucătorul trebuie să împartă pariul inițial pentru a-și feri banii câștigați de eventualele ghinioane.
Jocul s-a dovedit o metodă eficientă de făcut bani, dar limitele impuse de cazinouri scad șansele de câștig. Ca în orice alt joc de cazinou, bankroll-ul este esențial. Fiecare jucător trebuie să-și stabilească limite de pierdere, dar și de câștig pentru a nu cădea în extrema cealaltă.