Legislația canadiană a jocurilor de noroc

mai 11, 2011 in Wog

Jocurile de noroc din Canada au o istorie îndelungată, însă primele reglementări au apărut în urmă cu aproximativ 120 de ani. Primele consemnări asupra acestui segment au apărut în Codul Penal, care în 1892 interzicea toate activitățile de profil, cu excepția curselor de cai. Prin intermediul unei secțiuni, ”Infracțiuni împotriva religiei, moralei și a confortului public”, atașată legislației, guvernul canadian interzicea aproape toate jocurile de noroc. În anii 1886 și 1888 au mai fost introduse și alte activități considerate infracțiuni. În ciuda faptului că pariurile la cursele de cai nu beneficiau de un cadru legislativ clar și bine elaborat, autoritățile acceptau aceste pariuri. Acest Cod Penal era axat pe legile englezești, preluate de Canada în 1867. De atunci interzicerea jocurilor de noroc a fost abrogată treptat.

De-a lungul timpului Codul Penal a suferit modificări, care au permis treptat desfășurarea jocurilor de noroc la scară mai mică sau pe motive de caritate. Între 1892 și 1969 canadienii puteau paria pe cursele de cai, dar aveau voie și să joace la târgurile de vară. Acțiunile caritabile susținute de jocurile de noroc au dus la o modificare a Codului Penal în 1969, care a le-a permis autorităților provinciale și federale să folosească fondurile loteriilor pentru finanțarea unor evenimente importante, precum Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. Un amendament al legii din 1969 autoriza provinciile să gestioneze și să conducă sistemele de loterie și să permită grupurilor de caritate să facă același lucru sub licență. Cu toate acestea, guvernul federal deținea în continuare controlul asupra acestor activități.

Autoritățile locale și teritoriale au continuat negocierile pentru obținerea unor dispoziții care să diversifice oferta de jocuri de noroc în Canada. Monopolul virtual al statului asupra jocurilor de noroc genera venituri substanțiale la bugetul de stat. Sumele tot mai mari i-au influențat pe guvernanți să lărgească paleta jocurilor de noroc disponibilă în statul lor.

La finele anilor ’70 legislația în domeniu era depășită, descrisă uneori ca un ”mozaic de legi fosilizate”. Pentru a se alinia cu tendințele pieței, în 1985 a apărut un amendament în Codul Penal, care le permitea autorităților locale să administreze computere și dispozitive de jocuri video, dar și slot machines. Tot prin această modificare legislativă oficialii zonali au preluat controlul exclusiv asupra jocurilor de noroc, cu condiția ca acestea să vireze anul 24 de milioane de dolari la bugetul de stat. Suma direcționată către bugetul canadian urma să fie ajustată în funcție de indicele prețurilor de consum și de volumul afacerilor rulate. Suma de 100 de milioane de dolari, provenită de la operatorii de jocuri de noroc, a fost folosită pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Calgary, desfășurate în 1988.

De-a lungul timpului, odată cu extinderea jocurilor de noroc electronice modificările ulterioare ale cadrului normativ au întărit controlul reprezentanților locali asupra acestui segment. Această liberalizare a dus la o creștere rapidă a numărului de operatori din industria canadiană a gambling-ului. În 1998 și jocurile de zaruri au devenit legale pe teritoriul Canadei. Începând cu anul 2003 suma virată de către autoritățile provinciale la bugetul federal a fost majorată la aproximativ 60 de milioane de dolari.

În Canada structura politică asupra jocurilor de noroc este unică spre deosebire de celelalte țări din întreaga lume. Operatorii funcționează exclusiv sub controlul guvernelor provinciale și teritoriale, însă sunt strict limitate de prevederile Codului Penal.

Formele de gambling acceptate astăzi în Canada sunt loteriile, cursele de cai, jocurile de noroc și de caritate, inclusiv bingo, jocurile de cazinou, terminalele de loterie video, pariurile mutuale dar și pariurile sportive. Densitatea acestor forme de joc diferă de la o zonă la alta, iar în unele provincii anumite tipuri de gambling sunt interzise. Dacă în trecut loteriile virau cei mai mulți bani la bugetul de stat, acum acestea au fost eclipsate de jocurile electronice și cazinouri.

La 25 de ani de la cea mai importantă modificare asupra acestui segment, jocurile de noroc au devenit o afacere profitabilă în Canada. Bugetul de stat câștigă anual miliarde de dolari de pe urma acestor activități. Ontario, Quebec, Alberta și British Columbia sunt principalele generatoare de profit pentru guvernul canadian.

Extinderea în mediul online a captat și interesul canadienilor pentru această zonă a gambling-ului, care atrage investiții și generează profituri tot mai mari în întreaga lume. La finele lunii august British Columbia era singura zonă din acest stat în care jocurile de noroc online erau în deplină legalitate, în timp ce alte regiuni purtau negocieri pentru reglementarea acestui segment.