Loteria chineză, de la Marele Zid la secolul vitezei

mai 10, 2011 in Wog

Cu o istorie de peste 5 milenii, China se remarcă și cu cea mai veche formă de loterie din lume, Keno, apărută în timpul dinastiei Han, în perioada 205 – 187 î.e.n. Pe când alte state abia luau naștere, chinezii jucau deja la loterie. Se spune chiar că Marele Zid Chinezesc a fost construit în urma fondurilor strânse din organizarea loteriilor.

Cea mai veche loterie din lume a avut inițial un scop practic, acela de a-i alfabetiza pe copiii chinezi. Formată dintr-un poem cu 1.000 de rime irepetabile, Keno trebuia să îi ajute pe cei mici să învețe o mie de caractere necesare pentru a putea descoperi tainele cititului. Mai târziu, în jurul anului 200 î.e.n., legendarul general chinez Cheung Leung a inventat jocul de loterie. Folosind primele 120 de caractere din celebrul poem, el a creat un sistem de pariere.

Amatorii noului joc de noroc alegeau un set de caractere din cele 120 de simboluri chinezești, împărțite în opt subcategorii. De două ori pe zi, de regulă dimineața și seara, împăratul trăgea la sorți combinații aleatorii. Cei care pierdeau pariul pe o subcategorie, pierdeau de trei ori suma pusă în joc. În schimb, jucătorii care descopereau combinația perfectă, câștigau de 10 ori mai mult. Jocul s-a răspândit repede și a strâns adepți de peste tot, iar în acele timpuri oamenii aflau rezultatele loteriei prin intermediul porumbeilor mesageri, trimiși în toate ținuturile îndepărtate ale imperiului. Astfel, de-a lungul timpului cea mai veche loterie din lume a fost cunoscută şi sub numele de Jocul Porumbelului Alb, datorită mesagerilor folosiţi pentru transmiterea numerelor câştigătoare, din oraşele mari către sate şi cătune.

Keno a devenit atât de popular încât Cheung Leung și-a putut pune pe picioare armata, predispusă invaziei barbarilor, numai din fondurile colectate din 10 extrageri. Contestată de unii cărturari, care o comparau cu taxele imbecile, loteria chineză din Antichitate și-a lăsat amprenta peste milenii, prin construcția Marelui Zid Chinezesc. Astfel, impozitele colectate indirect de autorități au fost folosite și pentru această construcție gigant, menită să apere țara de invaziile armate ale străinilor.

La circa 2.000 de ani de la crearea sa, jocul a fost introdus în America de Nord în secolul al XIX-lea de către imigranţii chinezi, care veniseră să lucreze în mine şi la căile ferate.

Cum s-a adaptat cea mai veche loterie din lume la secolul vitezei

Între timp jocul a evoluat și oferă acum posibilitatea unor câştiguri mari, pornind de la pariuri relativ mici. În prezent, Keno se joacă de regulă în lounge-urile cazinourilor special amenajate, însă, cei care vor să joace în alte săli pot apela la ”Keno runners”, care preiau biletul jucătorului şi livrează câştigurile. De la porumbelul mesager, acum monitoarele din interiorul sălilor de cazinouri anunță numerele câştigătoare. Nici versiunea video a jocului de Keno nu a întârziat să apară astfel că cei care vor rezultate într-un timp mai scurt pot apela la această variantă de joc, care funcționează cu monede.

Pentru a-și încerca norocul la Keno, jucătorul trebuie să aleagă între patru și zece numere din intervalul 1-80. Fiecare alegere poartă numele de ‘Spot’, iar cei care pariază pe 10 numere, joacă o partidă de 10 Spot. Biletele de Keno se pot găsi la mesele din cazinouri, precum şi în lounge-urile special amenajate, iar operatorii care includ în oferta lor de joc această variantă înrudită cu loteria antică le pun la dispoziţie clienților și un creion special. Jucătorii trebuie doar să marcheze pe un bilet gol numerele pe care le vor și să-l ducă apoi la un ghişeu, împreună cu suma necesară, și vor primi un duplicat al biletului. Pentru desemnarea câștigătorilor, 20 de bile de Keno numerotate sunt extrase dintr-un recipient cu 80 de bile. Rezultatele sunt afişate pe ecranele din cazinouri.

În funcție de operator, de tipurile de bilete jucate și de numărul de bile ”ghicite”, un jucător poate câștiga  până la 50.000 de dolari cu un pariu de doar 1 dolar.

Partida de Keno poartă numele de cursă, iar în multe cazinouri este oferită opţiunea multi-race, astfel că se pot juca concomitent mai multe partide. Avantajul casei diferă în funcţie de varianta de Keno jucată, dar, de regulă, se situează la 30% sau chiar mai mult. Şansa de a ghici un număr din 80 este de 0,25%, ceea ce clasează Keno printre cele mai slabe jocuri de pariuri.

Pentru un total mai mare jucat sau pentru pariuri mai mari, multe jocuri de Keno oferă jackpot-uri progresive, care, uneori, ajung îndeajuns de mari încât casa oferă o cotă de peste 100%.

Loteria chineză de azi, simbol al bunăstării naționale

Astăzi, loteria națională chineză nu se mai axează pe jocul Keno, ci este divizată în cele două loterii de stat, Welfare Lottery (n.red – Loteria Bunăstării) și Mark Six. Prezentă de peste 23 de ani pe piață, Loteria Bunăstării are un nume predestinat întrucât fondurile strânse de la acest joc de noroc sunt folosite pentru susținerea celor cu probleme, a sinistraților sau pentru lucrări de interes public. La această loterie, jucătorii trebuie să aleagă șase numere cuprinse între 1 și 33, dintre bilele roșii, ce vor fi extrase dintr-o urnă, și un număr cuprins între 1 și 16, extras dintr-o altă urnă cu bile albastre. Totodată, jucătorii pot combina cele două variante de joc după bunul plac, ceea ce face din această variantă a loteriei chineze unul dintre cele mai complicate jocuri de profil din lume. Cei care reușesc să bifeze combinația perfectă pot câștiga fabuloasa sumă de 70% din fondul de premiere, iar jucătorul care descoperă doar cele șase numere extrase din urna cu bile roșii poate intra în posesia a 30% din fondul de premii.

Mark Six este asemănătoare cu loteria românească întrucât se extrag 6 numere din cele 49 puse în joc. Cel care descoperă toate cele 6 numere câștigătoare intră în posesia jackpot-ului. Premiul al doilea revine celui care a descoperit doar cinci numere extrase din primele șase, dar și numărul extra, care-l poate ajuta să-și rotunjească substanțial veniturile. Pentru cinci numere bifate pe bilet din cele șase extrase, clientul intră în posesia premiului oferit la cea de-a treia categorie de câștig. Premiile descresc până la cea de-a șaptea variantă, cu doar trei numere ghicite. În cazul în care nimeni nu reușește să intre în posesia primelor două categorii de câștig, sumele se reportează, făcând jackpot-ul tot mai atractiv. Cu o șansă la 14.000.000 de variante jucate pentru obținerea marelui premiu, reportul de la categoria I ajunge de foarte multe ori la cote impresionante.

Această loterie include și un alt joc, numit Snowball Pool. La fiecare extragere pentru Mark Six, un mic procent din sumele încasate se virează pentru Snowball Pool, iar banii strânși sunt incluși la o tombolă specială, organizată de sărbători.

Loteriile au demonstrat de-a lungul timpului că sunt o activitate profitabilă pentru autorităţile chineze. Și datele Ministerului de Finanțe confirmau succesul acestui segment al jocurilor de noroc, care a evoluat în primele cinci luni ale anului cu 23%, până la 63,16 miliarde de yuani, echivalentul a 9,26 miliarde de dolari, semn că locuitorii Chinei sunt tot mai dispuși să-și încerce norocul de la o extragere la alta.