Manila Poker, printre cele mai populare jocuri de poker din Australia
mai 11, 2011 in Wog
Jocul, numit și Seven Up Poker în unele zone, este unul dintre cele mai populare variante de poker din Australia. Manila Poker este asemănător cu Texas Hold’em.
Dintr-un pachet de cărți sunt scoase cele cu valoarea mai mică decât 7, rămânând în joc doar 32 de cărți. Se plasează potul inițial și se pornește jocul. Fiecare participant primește, de regulă, câte două cărți și o carte este întoarsă pe masă, aceasta fiind comună pentru toți cei implicați în joc. După ce au fost plasate pariurile, începând de la primul jucător din stânga crupierului, o altă carte comună este întoarsă pe masă și începe o nouă rundă de pariere. Jocul continuă în acest ritm și se termină cu o ultimă rundă de pariuri la cea de-a cincea carte comună.
Manila Poker se distinge de Texas Hold’em și seamănă din acest punct de vedere cu Omaha Poker deoarece cea mai bună mână de poker făcută de jucător se realizează cu cele două cărți hole și cu trei dintre cele cinci cărți comune.
Prin utilizarea unui pachet cu doar 32 de cărți, culoarea bate full house-ul, întrucât se poate obține mult mai greu o culoare cu mai puține cărți. De asemenea, asul nu poate fi jucat la chinta mică.
De obicei, la prima rundă se pariază 5 dolari și plusările aferente, între a doua și a patra rundă jucătorii plasează câte 10 dolari, la care se adaugă raise-urile, iar în cea de cincea rundă se pariază 20 de dolari. Aceasta este principala deosebire dintre Manila Poker și ruda sa Spanish Poker, care se joacă, în majoritatea cazurilor, No-limit.
Jocul este foarte antrenant și poate fi jucat și acasă cu prietenii. Numărul ideal pentru a-l juca de acasă este între șase și nouă participanți la joc.
Jocul are mai multe variante, printre care și una în care jucătorii primesc trei cărți, dintre care una poate fi eliminată oricând. Regulile rămân valabile pentru orice variantă, astfel, jucătorii vor face cea mai bună mână doar cu două dintre cele trei cărți private și alte trei cărți de pe flop. În acest caz, pachetul poate conține și 36 de cărți, prin introducerea șesarilor.
O altă versiune pentru Manila Poker este Billabong, la care, în principiu, jucătorii primesc inițial două cărți și una comună pe flop. După ce s-a convenit în prealabil cine inițiază pariurile (jucătorul cu cele mai mici sau cel cu cele mai mari cărți), după plasarea mizelor, se întorc alte două cărți comune și începe o nouă rundă de pariere, condusă de jucătorul cu cea mai bună mână. Apoi, se mai trag alte două cărți, fiecare urmată de o nouă rundă de pariere și jucătorii își arată cărțile. Cea mai bună mână după Showdown ia potul.
Shanghai, derivat din Billabong, presupune ca dealerul să îi dea fiecărui client câte trei cărți și să întoarcă o carte comună pe flop. Ca și la Manila Poker cu trei cărți jucătorul trebuie să renunțe, la un moment dat, la una dintre cele primite.
Jocul a devenit foarte popular în Australia, astfel că, la Crown Casino din Melbourne se organizează anual Aussie Millions Australian Poker Championship, unul dintre cele mai mari turnee de poker, la care se poate juca și Manila Poker.