Mihai Manole pentru Casino Inside: “Îmi place prea mult pokerul!”

mai 11, 2011 in Interviuri

Ţinând seama de palmaresul său şi de cel mai recent succes înregistrat la WSOP Las Vegas, cu siguranţă Mihai Manole merită titlul de cel mai bun jucător de poker din România la ora actuală. În plus, el a încheiat un parteneriat ce se anunţă mai mult decât promiţător cu unul dintre cele mai importante site-uri internaţionale de profil, Full Tilt Poker. Despre ponturi în poker, despre atitudinea la masa de joc şi dorinţa enormă de a ajunge cât mai sus în pokerul profesionist, într-un interviu oferit în exclusivitate.

Ce a însemnat pentru tine experienţa de la World Series of Poker (WSOP) Las Vegas din acest an?

Pentru mine a fost una absolut normală, ţinând cont de faptul că este al patrulea sezon consecutiv în care particip. În primul an nu am avut rezultate notabile, fiind la început în cariera mea de jucător de poker. Începând cu al doilea an, obiectivul meu era să nu plec pe minus şi să îmi acopăr buy-in-urile la turnee, am ocupat locul 5 la un event de $2000. Apoi, în al treilea an, am ocupat un loc 14 la un event de $1500, iar anul acesta am fost pe locul 3 la un event de $1500. În principiu, evoluţia mea a fost una mulţumitoare, dar sunt conştient că pot mai mult şi că mă pot apropia de obiectivul final, acela de a câştiga o brăţară. Însă, m-aş bucura sincer în situaţia în care nu e să fiu eu acela, măcar un coleg de-al meu să reuşească asta. În plus, aspectul acesta m-ar motiva şi mai mult. Trebuie şi noi, românii, să câştigăm o brăţară… aproape toate celelalte ţări au reuşit să obţină minim una, aşadar e rândul nostru.

Eşti în lumea pokerului de şase ani. Simţi o evoluţie semnificativă în cariera ta?

Da, desigur! De-a lungul timpului eu nu am jucat doar un joc, ci am jucat toate formele posibile de poker: cash, stts, mtts. De altfel, în ultimii trei ani, m-am axat numai de turnee live care îţi oferă o satisfacţie şi o faimă aparte. De aceea, am investit foarte mult timp şi încerc mai departe să acumulez experienţă pentru a câştiga un turneu de anvergură cât mai repede posibil. Deja joc poker profesionist de trei ani şi ar cam fi timpul să realizez acest vis. În paralel cu turneele live am mai concurat şi în turneele on-line sau cash, dar la acestea din urmă am ieşit puţin din circuit pentru că nu m-am putut ocupa zi de zi. Prefer să mă axez pe un singur lucru ca să fiu cel mai bun, aşa că turneele live rămân prioritare pentru mine. Restul sunt auxiliare pentru că nu pot sta degeaba. Îmi place mult prea mult ceea ce fac, îmi place prea mult pokerul!

Ţi-ai dezvoltat nişte abilităţi anume pentru turneele live?

Da, într-adevăr! Dacă stau atâta timp printre cei mai buni şi joc la foarte multe mese, încerc să prind ceva strategie. Spre exemplu, dacă până anul trecut jucătorii profesionişti adoptau în joc tribet-urile din diferite poziţii şi stiluri, am observat în ultima vreme că joacă destul de mult flop-uri dând call în spate la open-raiser. Apoi joacă mai departe flop-ul, eventual turn-ul. Cu alte cuvinte, nu mai joacă decisiv o mână shoveall inall in, ci preferă să ţină potul sub control şi să fie mai mult un joc de anduranţă, astfel încât cel mai slab să cedeze în cele din urmă. Se aşteaptă greşeala adversarului. În turneele-maraton de câte cinci zile rezistenţa şi răbdarea sunt esenţiale, însă strategiile sunt diferite pentru fiecare zi. E important să-ţi dai seama care sunt jucătorii mai slăbuţi, trebuie să ştii să-i izolezi jucând cât mai multe poturi cu aceştia. Cu jucătorii buni şi agresivi trebuie să ţii poturile sub control, să nu te implici la o mână decisivă pentru că ar fi prea devreme într-un turneu. La sfârşitul primei zile de turneu spre a doua încep stealurile şi restealurile pentru că se coboară la 50-60 de blinder-uri media. Trebuie să fii conştient de imaginea pe care o ai în ochii celorlalţi jucători de la masă pentru că jocul devine foarte greu. Jucătorii profesionişti cu stack-uri mari încep să pună presiune pe joc.

În jocul tău de la WSOP ai adoptat un stil mai agresiv, eliminând foarte mulţi jucători…

Aşa e, am fost agresiv, dar mai puţin la masa finală unde am preferat să îmi creez puţină imagine, să stau mai închis! Când jocul devine short-handed încep şi dau drumul la joc pentru că simt că am un avantaj faţă de cei de la masă. Am fost activ în ziua a doua, am beneficiat de cărţi bune, de spot-uri, a fost totul ok şi nu am ezitat să iau gamble cu ceilalţi când am simţit că nu sunt în spate, eliminându-i.

Care e formula de câştig pentru un mare campion de poker?

Diciplină, seriozitate, puţin talent – acesta poate fi omis, întrucât, prin multă muncă, poţi să-ţi îndeplineşti obiectivul – şi, nu în ultimul rând, răbdarea.

Ţie ce crezi că-ţi lipseşte pentru a ajunge la nivelul maxim?

Cred că, în anumite momente cheie, e nevoie de foarte puţină… nebunie ca să ieşi din tipare, să-ţi creezi o altă imagine în aşa fel încât să-i poţi surprinde pe ceilalţi. Dar cel mai important e să-ţi şi reuşească şi dacă o faci şi într-un moment nepotrivit e posibil să regreţi, risipindu-se într-o clipă toată munca. Repet, trebuie să ştii cu exactitate când trebuie să le faci!

Poate că cel mai bine pentru mine ar fi să încerc să nu mai iau competiţia cu cineva de la masă şi la modul personal. Lucrez foarte mult să îndrept acest aspect, psihic vorbind. De multe ori, când văd un jucător bun la masă care încearcă să intre peste mutările mele şi nu mai pot să joc nimic, încep să iau confruntarea la modul personal, jucând mai decisiv şi făcând mutări care mă împing la greşeli. În astfel de situaţii contează foarte mult un echilibru al psihicului, să ştii să schimbi treptele şi să joci un joc total diferit de ceea ce obişnuiai să faci. Într-un cuvânt – adaptabilitate. Tocmai în asta constă frumuseţea şi complexitatea pokerului.

Ce aduce în plus în cariera ta parteneriatul cu Full Tilt Poker?

Mă bucur că fac parte din echipa Full Tilt pentru că mie îmi plac foarte mult competiţiile şi vreau să fiu cât mai sus. Mă motivează şi mai mult lucrul acesta. Vreau să ajung unul din jucătorii lor de top şi să am unele dintre cele mai bune rezultate la nivel global.

Ce face Mihai Manole când nu e la masa de joc?

Îmi place foarte mult să joc tenis şi pentru asta abia aştept să mă întorc în ţară. N-aş putea să aleg să fac fitness pentru că mie îmi plac competiţiile, îmi placă să ştiu că există ceva pentru care merită să depun efort. Îmi mai place, de asemenea, fotbalul.

Că veni vorba de tenis, cu cine ţii? Roger Federer sau Rafael Nadal?

Federer pentru că e serios şi a rezistat foarte mult timp pe primul loc cu un procentaj semnificativ de victorii. Amândoi sunt practic nişte legende în sportul alb, dar îl prefer pe Federer.

Ce vei face după ce va lua sfârşit magia pokerului în viaţă ta?

Ah! Nu ştiu! Pur şi simplu nu m-am gândit la asta şi, sincer, nici nu vreau să mă gândesc. Toate la timpul lor!