Mii de angajaţi americani au părăsit Strip-ul
Piaţa forţei de muncă din Las Vegas e în colaps. Mii de americani, angajaţi în industria gambling-ului de peste Ocean, au rămas pe drumuri, în urma restructurărilor făcute de cazinourile din oraşul luminilor. Valul disponibilizărilor a început în urmă cu doi ani, însă îşi mai face resimţite efectele şi acum. Săptămâna de lucru îşi micşorează numărul de ore de la o lună la alta, reducerile salariale sunt la ordinea zilei, iar siguranţa locului de muncă este singura preocupare a angajaţilor.
Creşterea cheltuielilor şi mărirea taxelor au făcut victime şi pe Strip Boulevard. Nici angajaţilor marilor cazinouri din Las Vegas nu le-a surâs norocul. Marii reprezentanţi ai industriei de gambling au anunţat mii de disponibilizări, în ultimii doi ani.
Una caldă, alta rece
La jumătatea lunii iunie, Wynn Resorts Ltd a reîncadrat 3.700 de angajaţi la program şi salarizare în regim full-time, dar a disponibilizat 261 de persoane din cadrul a două unităţi de pe Strip Boulevard. Potrivit lui Steve Wynn, CEO-ul cazinoului, cele 261 de posturi au fost restructurate întrucât erau “overstaffed”. Totodată, CEO-ul Wynn Resorts a adăugat că reintroducerea celor 3.700 de locuri de muncă va creşte nivelul salarizării cu 7,7 milioane de dolari.
Preţul ridicat al benzinei şi problemele economice i-au ţinut pe clienţi departe de oraşul luminilor. Astfel au justificat reprezentanţii Pechanga Resort & Casino disponibilizarea a circa 400 de angajaţi, în iulie 2008.
În 2008 Harrah’s Entertainment, care deţine şi operează unităţi ca Paris Las Vegas, Bally’s, Bill’s, Flamingo, Imperial Palace, Harrah’s sau Caesars Palace, a disponibilizat circa 1.500 de angajaţi. În acelaşi an, şi MGM Mirage, care deţine zece proprietăţi pe Strip Boulevard, a redus 1.500 de posturi. Dintre aceştia, 440 ocupau poziţii manageriale în unităţile din Las Vegas, Michigan şi Mississippi.
Potrivit revistei Forbes, la 29 ianuarie 2009, International Game Technology avea să restructureze 200 de posturi din sectorul fabricaţiei. Compania este specializată în designul, dezvoltarea, fabricarea, distribuţia şi vânzarea jocurilor şi sistemelor computerizate de joc.
Nici în Asia afacerile nu au mers mai bine. La finele lui 2008, subsidiara asiatică a corporaţiei Las Vegas Sands, Venetian Macao, a disponibilizat 500 de angajaţi, iar celorlalţi li s-a solicitat reducerea săptămânii de lucru de la 48 de ore la 40 de ore.
Loviţi puternic de criza financiară, managerii cazinourilor nu au mai ţinut cont nici de sentimentele angajaţilor lor. Astfel, înaintea Crăciunului din 2008, 216 angajaţi au aflat vestea disponibilizării lor. Potrivit analistului financiar Thomas Drowley, o asemenea atitudine arată cât de disperaţi au devenit reprezentanţii Las Vegas Sands.