Să fie Malta Pământul Făgăduinței ?

mai 12, 2011 in Wog

Domnul avocat Tonio Ellul de la casa de avocatură EMD Advocates a avut amabilitatea de a ne răspunde la mai multe întrebări privind industria gamblingului din Malta. Un excelent material informativ în urma căruia încercăm să răspundem la întrebarea: este Malta pământul făgăduinței în gambling?

Care este regulamentul în ceea ce privește legile gamblingului din Malta?

În 2004, Malta a devenit primul stat membru UE care a introdus regulamente de gaming, aducând concepte noi pentru industria jocurilor electronice. Regulamentul de Gaming a intrat în vigoare în 2004 și a fost decretat ca act din categoria Loterii și  alte Jocuri de Noroc. Malta a devenit punctul central de I-gaming din Europa, autorizând sute de companii de gaming și furnizori de servicii, printre care unii dintre mogulii din industria gaming. Loteriile din Malta și Autoritatea de Gaming (LGA), autoritatea ce reglementează gamingul, eliberează licențe celor  implicați în afaceri de gaming online, oferind jocuri prin comunicare la distantă, cum sunt jocurile de cazinou, poker, pariuri sportive, P2P, loterii sau console.

Care sunt taxele plătite de industria de gambling în Malta?

Operatorii de gaming din Malta beneficiază de un regim legal stabil datorită unui Regulament de Gaming robust (L.N. 176/04), precum și de stimulente fiscale avantajoase, cum sunt impozitele corporative și de gaming foarte scăzute. Malta asigură un regim fiscal atractiv cu impozite corporative și de gaming avantajoase, precum și o rețea extensivă de dublă impozitare și alte legiferări ce oferă scutiri de la dubla impozitare. Concret, compania plătește 35% impozit iar acționarii au dreptul de a cere o rambursare de 6/7 din această sumă, revendicând astfel 30%.

Ne puteți oferi câteva informații/detalii despre afacerile de gambling din Malta? Câte automate cu sloturi sunt în Malta? Dar companii autorizate? Câte cazinouri live și slot-rooms sunt în țara dumneavoastră?

Malta este primul stat membru UE care a oferit servicii jurisdicționale pentru companiile de gambling interactiv. Înainte de anul 2004, Malta a autorizat numai pariurile online, dar începând cu acest an Regulamentul de Gaming a intrat în vigoare, permițând operatorilor de gaming să obțină licență pentru activitatea cazinourilor, loteriilor, automatelor, pokerului și a pariurilor sportive. Integrarea insulei în UE i-a asigurat acesteia un avantaj în plus, fiind singura țară membră UE care poate oferi facilități de brevetare atât de vaste. În ultimii 6 ani Autoritatea Loteriilor și Gaming din Malta a eliberat mai mult de 330 de autorizații pentru gaming, iar altele sunt în plin proces de eliberare.

În prezent pe insulă sunt 4 cazinouri cu baza pe uscat, ce oferă servicii de catering și  entertainment pentru turiștii ce vizitează insulele malteze. Locațiile cu sloturi sunt interzise în Malta, se poate juca la automatele de sloturi numai în cazinourile de pe uscat.

Care este opinia dumneavoastră, se dezvoltă afacerile de gambling online în lume ? Care credeți că este contribuția Maltei în acest proces ?

Majoritatea tărilor au pus monopol exclusiv, așa încât numai o afacere are autorizația legală să ofere un anumit tip de servicii de gaming. Acest lucru este justificat uneori prin protejarea jucătorilor, cât și prin faptul că implementarea și aplicarea legilor locale este mult mai eficientă dacă există un singur furnizor de servicii de gambling. Nicio luptă legală dusă de anumiți furnizori împotriva monopolului național nu a avut sorți de izbândă. Malta este prima țară membră UE care dispune de servicii jurisdicționale pentru companiile de gambling interactiv. Înainte de anul 2004, Malta a autorizat numai pariurile online, dar începând cu acest an Regulamentul de Gaming a intrat în vigoare, permițând operatorilor de gaming să obțină licența pentru activitatea cazinourior, loteriilor, automatelor, pokerului și a pariurilor sportive. Integrarea insulei în UE i-a asigurat acesteia un avantaj în plus, fiind singura țară membră UE care poate oferi facilități de brevetare atât de vaste. A fost un proces de învățare, în timpul căruia Autoritatea Loteriilor și Gaming a înființat și a definit partea administrativă a Regulamentului de Gaming Interactiv, în 2004. Ca urmare, Malta a devenit unul dintre statele cu cea mai prestigioasă jurisdicție din lume pentru gamingul interactiv, dezvoltând o gamă de servicii de catering pentru dezvoltarea și nevoile industriei I-Gaming.

Ne puteți spune care este suma (impozitul) pe care industria de gambling o plătește administrației (statului)?

Pentru autorizarea companiei impozitul este de 35%. Totuși, dacă acționarii nu locuiesc în Malta sau dacă autorizația aparține unei companii malteze care la rândul ei este 100% proprietatea unor persoane care nu domiciliază în Malta, acționarii au posibilitatea de a cere rambursarea a 6/7 din suma plătită. Astfel, impozitul efectiv este de 5%. Mai mult decât atât, pentru că Malta folosește un sistem de impozitare compact, orice taxă plătită de companie este imputată acționarilor în eventualitatea distribuirii dividendelor, așa încât taxa este plătită o singură dată. Impozitul pentru gaming ajunge la 466,000 euro pentru licență și este fie un impozit fix pentru anumite categorii de autorizații pentru gaming, fie impozit pentru venitul real obținut de furnizori.

Cu ce probleme se confruntă piața de gambling din Malta în această perioadă?

Regulamentul Maltei pentru gaming a fost armonizat cu exigențele legislative ale UE și a suferit modificări periodice pentru a fi în concordanță cu cererile pieței. Totuși, încă mai există anumite caracteristici ale regulamentului care au nevoie de o actualizare la realitățile industriei I-Gaming, ce se află în continuă dezvoltare. Continuarea acestor îmbunătățiri legislative, așa cum sunt cerute de această industrie în creștere, intră în atribuțiile guvernării.

Cum s-a resimțit criza economică pe piața malteză de gambling?

Criza economică nu a avut un impact direct asupra pieței de gambling din Malta. Câștigurile Maltei din gaming online au atins 19 milioane de euro în 2009, cu aproape 20 % mai mult decat cele 15,9 milioane de euro obținute anul anterior. Un rol important în creșterea vertiginoasă a industriei de gaming îl are și climatul politico-economic stabil.

EMD
Vaults 13-16, Valletta Waterfront, FRN 1914, Malta
Telephone: (+356)22030000
Facsimile: (+356)99476110
Website:www.emd.com.mt