Scăderi în lanț pentru furnizorii locali de echipamente pentru jocurile electronice

mai 9, 2011 in Stiri, Wog

Furnizorii locali de echipamente pentru jocurile de noroc electronice resimt din plin criza. Volumul afacerilor a scăzut, în unele cazuri, chiar și cu 80%, față de anul precedent. În aceste condiții, reprezentanții pieței locale de profil și-au pierdut definitiv speranțele.

Compania Gamex, specializată pe producția și distribuția jocurilor de noroc și distractive, a înregistrat un regres considerabil, cauzat de mărirea exagerată a taxelor și de reducerea drastică a cheltuielilor. Și pentru subsidiara locală a companiei austriece Webak dificultățile au apărut ca ciupercile după ploaie. ”Scăderea substanțială a realizărilor este principala noastră problemă. Pentru a compensa, am analizat și am redus cheltuielile curente, am sporit numărul de locații și am acordat mult mai mult timp și efort recuperării și reeșalonării datoriilor înregistrate de alte companii către noi. O altă problemă, care s-a acutizat, este cauzată de creșterea numărului spargerilor și a actelor de distrugere. Pentru a evita astfel de evenimente s-au luat măsuri împreună cu poliția și firmele specializate de pază și monitorizare și s-a investit în sisteme de alarmă și monitorizare video moderne și performante”, a declarat pentru ”Casino Inside” Gabriel Kovacs, director general al diviziei locale a companiei austriece Webak.

Attila Marton, directorul general al Gamex, furnizor local de echipamente pentru jocurile de noroc, susține că reducerea taxelor, la puterea financiară reală a românilor, este singura soluție care ar sprijini businessurile din industrie. Kovacs spune că definitivarea legii jocurilor de noroc sub o formă clară și cu norme de aplicare precise, care să nu lase loc de interpretări, atât din partea organizatorilor cât și a autorităților, ar îmbunătăți substanțial situația operatorilor din domeniu. Mai mult, reprezentantul Webak consideră că ar trebui să se renunțe la limitările referitoare la numărul minim și maxim de aparate electronice cu câștiguri, care pot fi exploatate într-un spațiu, întrucât doar organizatorul trebuie să decidă acest aspect, în funcție de cererea de pe piața pe care activează. Pentru rezolvarea problemelor Kovacs propune renunțarea la taxele fixe  și reintroducerea unor taxe procentuale, direct proporționale cu nivelul veniturilor realizate.

Primele opt luni ale anului 2010 au fost marcate de o scădere continuă a încasărilor furnizorilor locali de echipamente, atât din cauza acutizării crizei economice la nivel național, cât și din cauza noului sistem de taxare, introdus prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 77/2009. Atilla Marton spune că numărul clienților companiei Gamex a scăzut cu aproximativ 70% – 80% în acest an, față  de 2009.

Deși sunt furnizori de echipamente pentru jocurile de noroc, reprezentanții pieței locale de profil nu cred că norocul le va surâde curând. În ceea ce privește evoluția businessurilor în 2011, așteptările sunt dominate de pesimism. ”Estimăm că măsurile luate, de reducere a cheltuielilor și sporirea veniturilor, vor duce, în cele din urmă, la un bilanț pozitiv la sfârșitul anului. Din păcate, din cauza instabilității financiare și legislative de la nivel național, nu putem face o previziune realistă pentru anul 2011”, a explicat Gabriel Kovacs.

Atilla Marton are o viziune și mai tranșantă asupra viitorului apropiat. „M-aș bucura dacă aș reuși să supravieţuiesc în acest domeniu, dar după cum se mişcă economia, cred că va fi mai rău”, a completat reprezentantul Gamex.

SC Gamex SRL a fost fondată în anul 1997, la Târgu Mureș, și a fost primul importator și producător de rulete electronice din România. Compania și-a extins în ultima perioadă domeniul de activitate și pe segmentul jocurilor distractive, pe lângă producția jocurilor de noroc, devenind distribuitor pentru firma Loontjens din Olanda.

SC Webak SRL, înregistrată în Brașov, este subsidiara locală a companiei austriece Webak Elektronik HandelsgmbH. Compania mamă are sediul central în Austria la Gmunden și a fost fondată în 1982 de Kurt Kreiner. De peste un sfert de secol Webak produce aparate pentru jocuri de noroc si jocuri distractive.