Singapore este sau nu o amenințare pentru industria de gambling din Macau?

mai 9, 2011 in Stiri, Wog

Macau a devenit, anul trecut, cel mai important centru de gambling, devansând Las Vegasul. Nu este puțin lucru, datorită influxului de capital venit din inima Chinei.

Dintre toate centrele de gambling, analiștii prezic faptul că Macau cunoaște cel mai mare succes, având reputația de “Mecca jocurilor de noroc”, cu toate că a fost molipsit de infuzia de investiții. Dar, pe o scară mult mai mică decât Las Vegas, Macau a reușit să își administreze veniturile. Având o poziție extrem de importantă, ca centru turistic în Asia, Singapore a decis să legalizeze jocurile de noroc, arzând câteva etape, de unde a apărut și întrebarea dacă Singapore poate fi sau nu o amenințare pentru industria de gambling din Macau.

Cu cele trei turnuri ce înconjoară Sky Park, Cazinoul Marina Bay Sands, dechis în data de 27 Aprilie, completează perfect orizontul orașului Singapore. Simbolizezază, de asemenea, o nouă fază a politicii industriale conduse de guvern, o etapă de succes, interesantă, dar și cu un anume grad de risc. Guvernul privește turismul ca pe un domeniu în plină dezvoltare, iar faptul că oferă vizitatorilor posibilitatea de a juca, reprezintă o parte extrem de importantă a acestui plan de dezvoltare. Marina Bay Sands a fost deschis imediat după mai putin spectaculosul Resorts World Sentosa (inaugurat in februarie) care includea primul cazino din Singapore (precum şi un parc tematic Universal Studios).

În timp ce guvernul a fost extrem de entuziasmat în încercările sale de a atrage și alte domenii de dezvoltare, de la biotech până la fonduri speculative, s-a ajuns la un mix de rațiune și simțire asupra gamblingului. Prin aceste metode, se poate ajunge chiar și la rostirea mai greoaie a cuvântului cazino, preferând să descrie noile atracții ca “soluţii alternative integrate de petrecere a timpului”.

Localnicii au încercat constant să nu se expună pericolului jocurilor se noroc, mai ales prin impunerea taxei de 100$ pe care trebuie să o plătească pentru a intra într-un cazino. Este o taxă impusă doar pentru localnici, nu și pentru turiști.  În orice caz, acest lucru nu a oprit un număr de 36.000 de oameni, printre care și localnici, să vină la Marina Bay Sands în primele 24 de ore de la deschidere. Cei faliți nu sunt primiși în cazinouri, mai mult, a fost instalată o linie telefonică specială pentru anunţarea familiilor sau rudelor – ceea ce nu s-ar putea întâmpla niciodată în Las Vegas sau Macau.

Momentele de declin ale centrelor rivale sunt o dovadă a faptului că jocurile de noroc sunt un domeniu extrem de riscant, nu numai pentru reprezentanți, dar și pentru investitori și locurile în care sunt găzduite. Macau și-a revenit puternic după declinul financiar, în timp ce chiar și Las Vegasul nu mai este orașul fantomă de acum un an, când vizitatorii erau speriați de combinaţia dintre recesiune și de criticele aspre ale președintelui Barack Obama asupra firmele ce dețineau acțiuni în acea zonă. Au existat speculații potrivit cărora Wynn Resorts își va muta sediul central din Las Vegas la Macau întrucât perspectivele de dezvoltare erau promițătoare. Singapore consideră puterea regiunii Macau nu ca pe un competitor, ci, mai degrabă, ca pe o confirmare a conceptului în sine. Deși Singapore are o preocupare aparte legată de cine intră în cazinourile proprii, nu devine atât de suspicios precum China referitor la ceea ce intră în cazino. Autoritățile chineze urmează a impune restricții legate de cazinourile din Macau. Sheldon Adelson, directorul Las Vegas Sands, este convins că Asia nu e încă saturată de cazinouri, chiar și după cele 2 premiere din Singapore, încă mai este loc pentru echivalentul a 5 Las Vegasuri.

Pentru Singapore, oportunitatea imediată este de a oferi oamenilor de afaceri posibilitatea de a petrece și weekendul aici, nu să plece imediat după ce și-au încheiat întâlnirile. Reprezentanții noilor centre au luat lecții de la Las Vegas de a oferi vizitatorilor mai mult decât gambling. Marina Bay Sands va fi gazda unor bucătari vestiţi, va găzdui și spectacole recunoscute pe plan internațional. SkyPark, faciltățile, expozițiile de artă, toate acestea fac parte dintr-un complex modern foarte apropiat de ceea ce numim “primul pod dublu curbat helix din lume”. Adelson nu are îndoieli în ceea ce privește succesul noii sale strategii de investiție. Deși Marina Bay Sands a fost deschis destul de târziu, cu o investiție de 5,7 miliarde de dolari, depășind bugetul cu 2 miliarde de dolari, se așteaptă să își amortizeze cheltuielile în următorii 5 ani. Dacă acest lucru se confirmă, atunci guvernul Singaporez se va lăuda cu un nou triumf al politicii industriale, în acest fel negând declarațiile oficiale legate de orice lucru negativ despre gambling.

Pe de altă parte, Macau continuă să înflorească și devine o regiune din ce în ce mai atractivă pentru consumatorii asiatici. Chiar dacă oferă aceleași avantaje, se poate crede că Singapore poate reprezenta o mică amenințare pentru industria de gambling din Macau. Însă, sursele din piață spun că reglementările stricte din cazinouri și cerințele stricte legate de declarare vor descuraja afacerile de top și vor împiedica industria de gambling din Singapore să se dezvolte.

Veniturile brute din industria de jocuri de noroc din Macau aproape s-au dublat în mai, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Se așteaptă o scădere a veniturilor în a doua parte a anului 2010, datorită investițiior mai mici în sectorul lucrativ și VIP, întrucât chinezii cu un nivel ridicat al veniturilor sunt supuși politicilor monetare mult mai stricte, informează International Casino Review.

Structura pieței susține teoria potrivit căreia gamblerul VIP este regele. Veniturile de la cei care joacă la mese cu mize mari a ajuns la 124% în comparație cu 58% pentru consumatorii de masă. Conform analizelor unui reprezentant Deutsche Bank în Hong Kong, creșterea “a fost determinată de creșterea capitalului operatorilor veterani” și, în mod natural, operatorii expuși jocurilor la nivel înalt au simțit pe drept cuvânt acest beneficiu.

La întrebarea acestui articol, factorii de decizie care pot răspunde sunt doar evoluția pieței în contextul economic dat, împreună cu jucătorii.