Structura deschiderii în poker (I)
mai 12, 2011 in Wog
În acest episod David Sklansky prezintă structura deschiderii, pentru că orice joc de poker începe ca o luptă pentru deschidere. Mărimea deschiderii influențează într-o mare măsură modul în care joci, întrucât dacă nu te lupți corespunzator pentru deschideri ajungi să pierzi bani într-un fel sau altul – fie jucând prea multe mâini când deschiderea este prea mică, fie invers. Cu o deschidere slabă este indicat să joci strâns (cu excepția cazurilor de mai jos), iar pe măsură ce deschiderea crește ar trebui să joci mai lejer.
Toate jocurile de poker încep ca o luptă pentru deschidere, dacă nu ar fi o deschidere, nu ar exista niciun motiv pentru a juca. Este adevărat că unii jucători ar juca oricum, dar un jucător bun ar aștepta pentru ocaziile adevărate, câștigând aproape întotdeauna.Un jucător bun nu ar avea motive să joace altceva decât mâini mari de început cu trei ași, să spunem, într-un stud de șapte cărți-pentru că banii nu sunt în pot încă nu există nicio provocare. Jocul cu mai puțin ar însemna riscul de a fi doborât de altcineva care joacă doar pentru adevăratele ocazii. Dacă toți cei din joc ar urmări doar câștigurile sigure nu ar mai exista niciun joc. De fiecare dată când o persoană ar paria toți ceilalți s-ar plia. Este evident că trebuie să existe o deschidere care să pună bazele unui joc.
De cealaltă parte, dacă deschiderea ar fi prea mare comparativ cu limitele pariului, jocul ar fi sortit eșecului. Ar fi ca și cum cineva ar trece pe langă un joc de 5-10$ și ar arunca pe masă o bancnotă de 100$ spunând « jucați pentru ea, băieți ». Cu un pot inițial așa de mare în care ai avea cel puțin 21 la 1 șanse pentru a primi 5$, merită să joci orice mână până la sfârșit.
Aceste două extreme – absența unei deschideri și o deschidere ridicol de mare – sugerează un principiu general de a juca. Cu cât deschiderea este mai mică comparativ cu pariurile viitoare, cu atât numărul mâinilor jucate ar trebui să fie mai mic. Cu cât deschiderea este mai mare, cu atât mâinile jucate ar trebui să fie mai multe. Altfel spus, cu cât deschiderea este mai mică, cu atât jocul trebuie să fie mai strâns, iar cu cât deschiderea este mai mare, cu atât cerințele tale pentru a începe ar trebui să fie mai mici. Sau, în limbajul folosit în camera de poker: dacă deschiderea este mică trebuie să joci strâns, dacă deschiderea este mare trebuie să joci mai lejer. Consider că 5% sau mai puțin din media pariurilor viitoare reprezintă o deschidere joasă iar 15% sau mai mult din media pariurilor viitoare este o deschidere mare. Orice se află între, este o deschidere potrivită. Asadar, 100$ ar fi o deschidere medie între un joc de 1,000$-2,000$, în timp ce într-un joc de 5$-10$, 50 de cenți ar fi o deschidere medie.
Deschiderile nu sunt întotdeauna cele care fac potul inițial. Pot fi de asemenea pariuri forțate, sau pariuri oarbe – pariuri forțate care circulă în jurul mesei din mână în mână. În Las Vegas la studul cu șapte cărți, de exemplu cartea mică de pe masă începe acțiunea cu un pariu mic. La cele mai multe jocuri cu studuri de 1$-2$, 1$-3$ și 1$-4$ pariurile forțate (50 de cenți) înlocuiesc deschiderea. În razz, cartea mare începe acțiunea cu un pariu mic. Iar în hold’em aproape întotdeauna există cel puțin două sau trei pariuri oarbe. Când vom discuta despre deschideri în acest articol, vom include orice pariuri forțate sau pariuri oarbe.
Pentru a repeta, toate jocurile de poker încep ca o luptă pentru deschidere. Această luptă pentru deschidere este ceea ce influențează orice acțiune viitoare. Este o confruntare care crește și se intensifică, dar nu trebuie să se uite niciodată faptul că lupta inițială pentru deschidere este ceea ce a pornit războiul. Jucătorii care uită acest lucru, indiferent de cât de bine joacă, intră în încurcături în mod frecvent. De cele mai multe ori, aceștia joacă prea multe mâini pentru mărimea deschiderii, alteori joacă prea puține.
Cea mai bună modalitate de a evalua mărimea deschiderii este să te gândești la ea comparativ cu șansele de pot și cu așteptările tale. Să spunem că stai jos într-un joc de opt mâini de 10$-20$ și toată lumea deschide cu 1$. Acest lucru înseamnă un pot de 8$. Pornind de la acei 8$ ar trebui să iți joci mâna pe baza șanselor pe care le ai în fiecare pariu raportate la așteptările de a caștiga. Dacă pariezi 10$ vei pune 10$ să caștigi 8$. Dacă cineva te învinge va primi între 18$ și 10$.
Faptul că 1$ sau o optime din banii de la acea deschidere au fost la început ai tăi nu are nicio importanță. În realitate nu mai sunt ai tăi. În momentul în care pui acel 1$ în pot nu mai iți aparține ție, ci potului, sau eventual jucătorului care câștigă mâna. Este irelevant pentru jucatori să gândească prin prisma banilor pe care i-au pus în pot. Fac o alegere greșită deoarece au intrat în unul sau două pariuri în rundele anterioare. Cu toate acestea, nu are nicio importanță dacă tu esti cel care a pus banii acolo sau altcineva a făcut acest lucru. Contează suma finală, care ar trebui să influențeze modul în care iți joci mâna și nu cât din suma respectivă nu iți mai aparține. În unele jocuri dealerul deschide pentru toată lumea. Unii jucători au o atitudine mai relaxată atunci când ei sunt cei care fac cărțile, gândindu-se că deschiderea le aparține lor dintr-un anumit punct de vedere. Dar să joci diferit doar pentru că tu ești cel care a deschis și nu altcineva este absurd. Suma de bani pe care se joacă este aceeași, indiferent de sursa de la care a venit.
De cealaltă parte, când ai un pariu orb în hold’em, de exemplu, poți să joci mai lejer și este preferabil să faci acest lucru, nu numai pentru că acel pariu orb este al tău, dar și pentru că ai mai multe șanse la pot. Un singur exemplu ar trebui să clarifice acest lucru. Să spunem că ai un pariu orb de 5$ în hold’em, iar cineva în spatele tău îl ridică la 10$. Acum pe toți ceilalți îi costă 10$ să intre, dar când se ajunge din nou la tine te costă doar 5$. Dacă potul crește la 35$, cineva care intră cu 10$ ar primi 31/2 la 1, dar cum sunt numai 5$ de la tine, vei primi 7 la 1 pentru banii tăi. În acest mod nu ai nevoie de o mână atât de puternică pentru a justifica o intrare. Ai în vedere șansele actuale la pot, și nu cei 5$ pe care îi ai deja în pot.
În următorul număr vă vom arăta cum explică David Sklansky importanța mărimii deschiderii, fie mare, fie mică.