Tendințe în gambling în anul 2011

mai 12, 2011 in Wog

În  2011 tendințele pieței de gambling vor cunoaște pe de o parte creștere în Asia și stagnare în USA și Europa, rolul noilor tehnologii se va mări, iar importanța componentei sociale în gambling va căpăta o însemnătate mai mare.

Principalele tendințe în gamblingul mondial în anul 2011 țin în special de dezvoltarea acestuia cu precădere în Asia și mai puțin în Statele Unite și Europa.

Asia va fi și în 2011, starul gamblingului mondial, astfel încât cinci dintre cele mai importante zece companii ale lumii în acest domeniu au sediul în Asia. Mai mult decât atât, compania care ocupă locul I în acest top, Las Vegas Sands, primește majoritatea veniturilor din Asia! Celelalte companii care completează lista sunt:  Genting (Singapore), Sands China (China), Wynn Macau (China), SJM Holdings (China) and, Kangwon Land (Coreea de Sud). Restul topului este format din companii din afara continentului asiatic.

România nu se încadrează în acest an în cadrul tendințelor mondiale general valabile pentru acest an, ci mai degrabă își va duce traiul în cadrul albiilor delimitate anul trecut. Cu excepția continuării tendinței de “canibalizare” a clientelei pe de o parte și de păstrare și fidelizare a clientelei proprii pe de altă parte, nu văd în zona de B2C atât pe live cât și slot-rooms o desfășurare de forțe diferită față de 2010.

Ce se poate întampla în cadrul industriei noastre, cu tendința de creștere de-a lungul acestui an, este dezvoltarea afacerilor în zona online, o dată cu punerea în aplicare a normelor noii legi.

Online-ul poate ridica cifra de afaceri a companiilor din gamblingul românesc și poate da startul unei lupte de atragere a clienților care anul trecut au adus companiilor din domeniu sute de milioane de euro venituri. Pe de altă parte și statul român poate avea de câștigat destul de mult în 2011, dacă această tendință prinde cu adevărat contur și există posibilitatea ca la sfârșitul anului să vorbim de venituri din taxe și impozite mai mari comparativ cu perioada 2009-2010 când statul a încasat conform Ministerului Finanțelor, de 2,2 ori mai mulți bani la buget anul trecut comparativ cu 2009, adică 606,437,661 lei fața de 278,268,364 lei numai prin “taxe pentru jocurile de noroc”, iar din “impozitele pe venituri obținute din jocurile de noroc, din premii și din prime în bani și/sau natură” s-au obținut în anul 2010, 119,289,583 lei față de 74,266,094 în 2009. În anul 2010, veniturile totale atrase la bugetul de stat din activitatea de gambling, inclusiv “taxa de timbru social asupra jocurilor de noroc” a fost în România conform cifrelor oficiale de 726,222,576 lei, cu 61% mai mari decât totalul veniturilor venite la buget în anul 2009.

În lume, companiile de gambling online vor încerca să “targeteze” femeile din ce în ce mai mult, spunând că internetul este un loc mai sigur în care să joace, un spațiu mai puțin intimidant și în care își pot permite să-și păstreze mai ușor anonimatul.

Altă direcție pe care o va urma gamblingul mondial în acest an va ține de implementarea de noi tehnologii, cum ar fi cele touch dar și de vizualizare 3D a diverselor teme de joc de pe aparat, care în mod normal trebuie să beneficieze de un interes “natural” din partea dezvoltatorilor de tehnică. Tinerii așa-zis născuți în era digitală vor folosi în creștere noile tehnologii ce presupun gambling pe telefonul mobil, I-Phone, I-Pad sau diverse alte gadgeturi, introducându-le pe zi ce trece în familia și societatea din care provin, ușurând operatorilor online de gaming penetrarea în spațiile virtuale.

Apoi, o altă direcție se consideră că va fi, pe de o parte, fuzionarea companiilor pentru a câștiga cote mai bune de piață după modelul Bwin-PartyGaming, în același timp cu continuarea sau demararea de proiecte noi în parteneriat public – privat care să conduca la dezvoltarea din ce în ce mai mare a turismului de gambling, de entertainment cu precădere în statele asiatice.

Pe de altă parte, va crește numărul mașinilor (slot) ce vor oferi pe de o parte o grafică din ce în ce mai atrăgătoare, dar și un procent mare de plată a câștigurilor, estimat între 90% și 95% din total intrări – jucatorul trebuie să se simtă din ce în ce mai des câștigător, iar premiile să fie mai consistente. În același timp se estimează că se va face cât de curând saltul către mult mai multe jocuri pe o placă, cu 40 de linii sau mai multe și cu patru simboluri pe rolă.

Cât privește jackpoturile, tendința este să existe o frecvență ridicată a bonusului și câștigurilor securizate în timpul jocului, lucru ce motivează jucătorul, iar pe de altă parte se urmărește ca prin legarea mai multor terminale la un singur jackpot să se marească entuziasmul jucătorilor în cadrul grupului și sugerează tentația unor câștiguri mari.

În zona “pokerului online” se simte tendința de atragere și fidelizare a jucătorilor și de creare a unor comunități de playeri sau de “cluburi proprii” prin atragerea prietenilor cu ajutorul rețelelor de socializare aflate acum la modă. În același timp, se evidențiază tendința de dezvoltare a noi forme de poker, variante ale texas holdemului, mai agresiv, jucat mai rapid. În ce privește pokerul jucat în cadrul turneelor live, se remarcă, pe de o parte, creșterea numărului de jucători foarte tineri și a femeilor și creșterea premiilor și a numărului de turnee în lume, păstrarea activă a fenomenului pokeristic pe tv, dar și translatarea lui către mass market și identificarea jucătorului de poker profesionist, recunoscut, cu un om obișnuit.

O altă tendință în gambling, dar care are un rol social major este protejarea tinerilor sub 18 ani. Conform unui studiu realizat în Marea Britanie de către UK Office Communications, 27% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani au un profil personal pe rețelele de socializare! Pe de altă parte, un raport realizat de către Meerkamper a scos la iveală faptul că mulți jucători de poker folosesc Facebook, iar acest lucru oferă multor tineri sub 18 ani acces la activități de gambling.

Responsible gaming și felul cum organizatorii de jocuri de noroc de pe mapamond trebuie să conștientizeze că împreună cu jucătorul și cu statul trebuie să gândească măsuri active prin care playerul să fie protejat împotriva tendințelor auto-distructive, acesta trebuind să fie informat asupra pericolelor la care se supune dacă nu înțelege că jocul, fie că îl practică acasă, în fața calculatorului sau în sala de casino, este pentru entertainment și nu pentru obținerea de caștiguri fabuloase, imediate.

Vom vedea la finalul lui 2011 care dintre tendințe s-au confirmat și care nu, și ce ne pregătește din acest punct de vedere anul 2012.