Jocurile de noroc în Germania

iunie 27, 2011 in Wog

În ultimele săptămâni, Germania a propus un sistem prohibitiv de taxare în domeniul jocurilor de noroc. Există un conflict între reglementări şi prohibiţie.

Fapte.

Industria gamblingului online este extrem de extinsă. Cercetările controlate de Comisia Europeană a estimat că jocurile de noroc online au adus o cifră de afaceri de 8.3 miliarde de euro (11.8 miliarde de dolari) în anul 2008, cifră ce se preconizează să cresca în anii următori.

În Marea Britanie, unde gamblingul online este legal şi foarte bine reglementat, guvernul primeşte din taxe aproximativ 250 de milioane de lire sterline – 286 de milioane de euro/ 407 milioane de dolari anual, spune Leighton Vaughan Williams, directorul Secţiei de Cercetare a Pariurilor din cadrul Şcolii de Afaceri Nottingham. Jucătorii nu sunt nevoiţi să plătească taxe pe câştig, dar 15 % din profitul operatorilor de la client trebuie să fie direcţionaţi către guvern.

Leighton Vaughan Williams a mai declarat că modelul chiar funcţionează, de vreme ce chiar şi operatorii offshore vor să obţină licenţă în Marea Britanie pentru a-şi putea face publicitate. În schimb, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe, cum ar fi să se asigure că jucătorii nu sunt minori, de obicei sub forma unui paşaport. De asemenea, le este interzis să ofere jocuri “near miss” care sunt considerate de către cercetători a crea dependenţă.

Dar abordarea guvernului german înseamnă că nu a reuşit să găsească o modalitate de a împărţi profiturile.

Operatorii, care în general sunt localizaţi în afara ţării, nu plătesc taxe unui guvern care le-a interzis jocurile. Şi atunci când vine vorba despre plata taxelor de către jucători, se crează un conflict între definiţia pokerului din lege, care este declarat un joc de noroc şi interesul autorităţilor de a taxa veniturile colective din jocul online. Cei mai mulţi jucători nu plătesc taxe întrucât în Germania pokerul este considerat un joc de noroc, iar jocurile din această categorie nu se taxează.

Dar statul german, prin guvernul Schleswig-Holstein, s-a delimitat de acest pachet legislativ şi nu numai, prin elaborarea unui pachet referitor la propria linie de gambling online. În plus, a şi primit aprobare din partea Comisiei Europene. După ce perioada de trei luni până la aprobare a trecut, Comisia Europeană a făcut doar o mică stipulare, care se referă la faptul că numai marile bănci trebuie să dea garanţii pentru operatorii online, nu şi instituţiile mici. Evidenţele stipulării sunt 20% din profitul brut, ceea ce permite tuturor operatorilor de gambling online să primească un număr nelimitat de licenţe. Este posibil ca stipularea să treacă în această vară, când parlamentul Schleswig-Holstein se reuneşte pentru o a doua citire şi pentru votul final. John Shepherd, director de comunicare în cadrul Bwin.party, spune că aprobarea Comisiei Europene a fost un semnal clar către celelalte 15 state germane cu privire la faptul că Schleswig-Holstein îndreaptă acest segment către direcţia corectă.

Operatorii germani de slot sunt faţă în faţă cu noile reglementări dure.

Aparatele de joc reprezintă o facere destul de puternică în Germania. Prea mare, dacă este să ne luăm după legiuitorii care au dezvoltat anumite planuri de a aduce amendamente legilor de stat referitoare la jocurile de noroc.

Cei 16 prim-miniştri ai statelor germane s-au reunit şi au căzut de acord asupra câtorva elemente de bază care vor restricţiona cu mare sucess operatorii jocurilor de noroc la doar câteva mii de aparate. Nu numai că vor reduce destul de mult veniturile legale pe care le-ar putea obţine, dar vor fi constrânşi şi de orele de program, se va interzice publicitatea de pe faţadele sau foyerele spaţiilor unde îşi desfăşoară activitatea.

Amendamentele planificate vor permite autorităţii statului să limiteze numărul de licenţe disponibile şi va introduce o limită de spaţiu minimă între arcadele aparatelor. Măsurile vor închide legal porţile, iar mulţi operatori vor rămâne fără propria afacere în următorii 5 ani. Oficial, un spaţiu de amuzament în Germania nu poate găzdui mai mult de 12 aparate, dar de decenii operatorii au avut libertatea de a interpreta acele reguli prin aplicarea mai multor licenţe şi prin găzduirea unui număr de aparate în spaţii diferite – fiecare cu propria intrare – pe aceleaşi premise.

De-a lungul timpului, această practică a devenit pur şi simplu o normalitate, şi până acum nimeni nu a mişcat o geană. Dar un raport publicat de ziarul Süddeutsche Zeitung spune că premierii tuturor statelor germane au căzut de acord în unanimitate asupra faptului că populaţia are nevoie de o mai bună protecţie în ceea ce priveşte dependenţa gamblingului. De aceea s-au propus aceste amendamente. Industria de gambling nu a beneficiat de măsuri, ceea ce spune clar că urmează închiderea a mii de astfel de spaţii de amuzament, ceea ce va duce la privarea a 7.000 de oameni de locurile de muncă, reprezentând 1.4 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) pierderi la venitul de stat. Şi cum parcă nu era suficient de rău, cei din domeniu spun că amendamentele ar putea să nu aibă deloc efectul scontat şi să nu îşi atingă deloc scopul.

TRIVIA

Cel mai puternic stat german din punct de vedere economic, North Rhine-Westphalia, a interzis angajaţilor din orice domeniu să parieze la pariurile sportive.